Nå krever foreldre, barn og engasjerte beboere i området at politikerne hører på dem. I skumringen er det et hav av mennesker som gjør seg klare for å tre inn i bydelshuset på Furuset for å fortelle bydelspolitikerne nøyaktig hva de tenker om Utdanningsetatens forslag. Blant dem er både FAU og elever.
– Det er veldig, veldig fint å være elev på Trosterud skole. Jeg ble veldig trist da jeg hørte om at de ville legge den ned. Jeg har ikke lyst til å begynne på ny skole, for jeg har så mange gode venner og trives så godt der jeg går nå, sier Ada i 2A.
– Er det andre på skolen som synes det er trist?
– Ja, flere, sier hun ettertrykkelig.
TRIST BESKJED: Ada går i 2A på Trosterud skole. Hun er redd for ikke å få gå på skole med vennene sine lenger om skolen blir lagt ned.
FAU-leder Helen Meisingset håper at de nå kan bidra til at etat og politikere snur.
– Vi prøver å vise veldig tydelig hvilke konsekvenser dette får. Vi vil bare sikre at de skjønner hvor dumt det er, sier Meisingset.
Utdanningsetaten var også til stede for å redegjøre for deres forslag til skolebehovsplanen. Vi kommer tilbake med mer senere.
PÅ VEGNE AV HAUGERUD: Anne Marte Skarland fortalte på vegne av hele Haugerud om betydningen av skolen og deres bekymringer dersom skolen legges ned.
Bekymret for konsekvensene
I åpen halvtime i bydelsutvalget er det Anne Marte Skarland i FAU som stiller på vegne av de frustrerte, sinte og triste foreldrene og elevene fra Trosterud. Hun er tydelig på at det vil få store konsekvenser for dem om skolen legges ned og elevgrupper splittes mellom Tveita og Lutvann skole som foreslått.
– Jeg er mor ved Trosterud skole. Trosterud skole er en god skole, det opplever vi hver dag. Det kan vi også lese svart på hvitt i UDEs statistikk. Trosterud skole er limet i lokalsamfunnet, påpeker Skarland.
Hun trekker fram at skolen ligger midt i smørøyet, med t-banen, senter, kirken og idretten som en ring rundt den. Nå advarer hun mot forslaget om å legge ned skolen.
– Politiet snakket til oss som foreldre. Det de sa til oss, det var at det beste vi kan gjøre for å forebygge gjengkriminalitet, det er å bli kjent med hverandre. På Trosterud og Haugerud er vi flinke til å bli kjent med hverandre. Hvordan blir dette om de skal ta vekk Trosterud skole? Det er vanskelig å se for seg at det vil fungere like godt, slår Skarland fast.
Støttemelding fra politikere
I tillegg til foreldre og barn fra Trosterud skole har også to av bystyrets medlemmer tatt turen til Furuset torsdag kveld. Marthe Scharning Lund (Ap) og Sulaksana Sivapatham (SV) er provosert over forslaget om å legge ned Trosterud og stiller seg bak de protesterende foreldrene og barna.
– Nå er det lagt fram en skolebehovsplan som sender sjokkbølger gjennom flere områder. Jeg skjønner at folk er bekymra, det er vi i Arbeiderpartiet også, sier Scharning Lund.
– Vi har fått en plan der byrådet ber etaten om å spare en masse penger. Da er jeg redd for at man rett og slett ikke ser behovet der ute. Vi kommer til å stille mange spørsmål rundt denne planen, lover hun.
Både Scharning Lund og Sivapatham er tydelige på at deres partier er på Trosteruds side. Det er også Miljøpartiet de Grønne, opplyser Scharning Lund. Nå varsler Scharning Lund at de vil kreve en gjennomgang for å finne ut hva som er de faktiske behovene over hele byen, inkludert på Trosterud.
BYSTYREPOLITIKERNE STØTTER: Marthe Scharning Lund (Ap) og Sulaksana Sivapatham (SV) har møtt opp for å vise sin støtte til befolkningen på Haugerud.
En sjokkerende vending
Å legge ned Trosterud skole får ikke bare konsekvenser for skolebarna. Trosterud skole er en del av en større omregulering på Haugerud og Trosterud som man lenge har ventet på at skal komme på plakaten til Plan- og bygningsetaten. Nå er det en reell bekymring for at hele oppgraderingen kan gå opp i limingen.
– Man foreslår å sette en strek over åtte års god dialog mellom kommune og innbyggere. Nå står vi i fare for at dette blir historien om «hvordan en spesielt god medvirkningsprosess kan ende opp med et spesielt dårlig resultat». Men vi er klare til omkamp, sier Dag Endal i Haugerud IF i forkant av demonstrasjonen.
Med i den nye skolen skulle man også få en ny kulturstasjon som blant annet skulle fungere som møtelokaler for frivilligheten og kulturtilbud utenfor skoletid. Her har planene lagt opp til en større scene samt flere mindre øvingsrom. Skolebehovsplanen foreslår at ungdomsskolen skal få en kultursal i stedet. Nå er bekymringen i lokalmiljøet at man må starte på nytt – enda en gang.
TYDELIG OPPSTILT: Ingen tvil om hva som dominerer under møtet i bydelshuset på Furuset denne torsdagen.