– Alna er en bydel med levekårsutfordringer, og hvordan vi skal klare å levere tjenestene til innbyggerne i bydelen vår, er min hovedbekymring. Skal vi sette seniorsentrene opp mot barnehagene, skal vi redusere inntektene til ungdommene eller skal vi utsette vernetjeneste for barn? Hva er det vi skal gjøre?, sier Muhammad Arif i Alna SV.
Avisa møtte SV-representanten sammen med leder i Alna Arbeiderparti, Laial Janet Ayoub, medlem for Rødt i Alna bydelsutvalg, Arne Rolijordet, leder i Grorud bydelsutvalg, Anders Røberg-Larsen (Ap), leder i Stovner bydelsutvalg, Rashid Nawaz (Ap), medlem i Stovner bydelsutvalg, Tore Ludt (SV), medlem i Stovner SV, Parichehr Taheri og leder i LO Oslo, Ingunn Gjerstad i Verdensparken på Furuset i forkant av dagens demonstrasjon.
De er alle bekymret for konsekvensene av byrådets budsjettkutt.
– Til sammen er det 11 av 15 bydeler som ligger an til et merforbruk i år. Det er spesielt alvorlig for levekårsutsatte bydeler. Innbyggerne våre er avhengig av at vi har tjenester som er gode nok. Bydel Alna har hatt et mindreforbruk i årevis. Nå ligger bydelen an til å få et merforbruk på 40 millioner. Foreløpig ser det ut til at at det vil bli kutt i tilbudet på seniorsentrene våre, sier Laial Janet Ayoub.
– Lite penger til bydelene går utover veldig mange. Ikke bare seniorsentrene, men også fritidsklubber og forebyggende tiltak til unge. Vi må sette sårbare grupper opp mot hverandre og prioritere hvem som trenger det mest. Å reparere skadene som vil komme med kutt i tilbudene kommer til å koste samfunnet flere milliarder, fortsetter hun.
Må prioritere tjenestene
Bydel Grorud er en av fire bydeler som ligger an til overskudd. Ifølge lederen i bydelsutvalget betyr det imidlertid ikke at det vil bli et enkelt budsjett å vedta.
– I vår bydel, som er den minste i Oslo, utgjør noen få millioner hele fritidstilbudet vårt og all den ekstra satsingen vi kan gi til barn og unge. Vi har også ett seniorsenter igjen, og de er helt avhengige av kommunal støtte. Ryker den, ryker seniorsentret.
– I Bydel Grorud har vi brukt mye penger på sommerjobb til ungdom og fritidsaktiviteter, og ungdomskriminaliteten har gått litt ned. Utfordringen nå er at vi må se på alle disse tilbudene og om vi har råd til å videreføre dem. Har vi råd til å betale treningsavgiften for barn, eller å ha så mange ungdommer på sommerjobb? Har bydelen råd til å ha tre fritidsklubber som har åpent hver dag? Det er dette det koker ned til, sier Anders Røberg-Larsen.
– De som trenger de offentlige tjenestene mest, er de som taper på dette budsjettet. Det er ikke til å komme unna. Nå kuttes det over hele fjøla på det forebyggende arbeidet, det er det som blir konsekvensene. Vi skal likevel gjøre så godt vi kan for å redde noe, men det er harde bud, legger Tore Ludt (SV) i Bydel Stovner til.
– Mot store og usosiale kutt
I dag klokka 14.00 vender de snuta mot sentrum og rådhusets borggård, hvor LO i Oslo og Utdanningsforbundet Oslo inviterer til demonstrasjon.
– Vi er veldig opptatt av levekårene i byen vår. Vi har den mest klassedelte byen i Norge. I tillegg er vi bekymret for Oslo kommune som er Norges største arbeidsgiver. Nå føler vi at det er så mange ting som går feil vei. Man flytter på ting som har fungert i måten det organiseres på.
– Den vrien byrådet gjør med eiendomsskatt er en veldig uheldig ting. De som har eiendomsskatt har råd til å betale den. Det er så mange ting her som henger sammen som gjør at vi ikke får drevet samfunnet på en smart måte. Vi ønsker et budsjett mot økte forskjeller, sier Ingunn Gjerstad, leder i LO Oslo.
At mange kjenner på usikkerhet knyttet til dagens økonomiske situasjon, har finansbyråd Hallstein Bjercke forståelse for.
– Byrådet har lagt frem et budsjett som vi mener tar byens utfordringer på alvor og som prioriterer det viktigste først i krevende økonomiske tider. Jeg har forståelse for at mange kjenner på usikkerhet i den økonomiske situasjonen vi er i, og jeg tar det på største alvor, sier han.