STATSBYGG ANBEFALER BREDTVET: Tross stor lokal motstand fra både naboer og politikere, ligger Bredtvet fortsatt øverst på Statsbyggs liste. Foto: Øystein Kielland
STATSBYGG ANBEFALER BREDTVET: Tross stor lokal motstand fra både naboer og politikere, ligger Bredtvet fortsatt øverst på Statsbyggs liste. Foto: Øystein KiellandBilde 1 av 6
ET RUNGENDE NEI: Statsbyggs rapport kom som en skuffelse, men ikke som en overraskelse på Aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen. Nå mobiliserer de til fornyet kamp for skogen. Foto: Ørjan Brage
ET RUNGENDE NEI: Statsbyggs rapport kom som en skuffelse, men ikke som en overraskelse på Aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen. Nå mobiliserer de til fornyet kamp for skogen. Foto: Ørjan BrageBilde 2 av 6
Foto:
Foto:Bilde 3 av 6
Foto:
Foto:Bilde 4 av 6
– MÅ AVVISES: Ola Elvestuen (V) er klokkeklar på at anbefalinga fra Statsbygg må havne i papirkurven. – Oppdraget var jo å finne en ny tomt! Foto:
– MÅ AVVISES: Ola Elvestuen (V) er klokkeklar på at anbefalinga fra Statsbygg må havne i papirkurven. – Oppdraget var jo å finne en ny tomt! Foto:Bilde 5 av 6
KJØPER IKKE ARGUMENTET: Lars Erik Fuglesang (t.vh). Her med Anders Røberg-Larsen, BU-leder på Grorud, som også er tydelig i støtten til aksjonsgruppa. Foto:
KJØPER IKKE ARGUMENTET: Lars Erik Fuglesang (t.vh). Her med Anders Røberg-Larsen, BU-leder på Grorud, som også er tydelig i støtten til aksjonsgruppa. Foto:Bilde 6 av 6

Statsbygg relanserer Bredtvet som fengselstomt… og får motbør fra alle kanter

Tirsdag la Statsbygg fram rapporten om tomtealternativer for nytt Oslo Fengsel. At Bredtvet fremdeles løftes fram som det beste alternativet vekker sterke reaksjoner, og nå mobiliseres det motstand på alle fronter.

Etter en ny runde med vurderinger har Statsbygg konkludert med at de mener Bredtvet er den beste tomta for nye Oslo fengsel, tross de store innvendingene fra naboer og lokalpolitikere. Selv om Bredtvet ble skrinlagt av den forrige regjeringen, har uttalelser fra flere Arbeiderparti-politikere, inkludert stortingspolitiker Kamzy Gunaratnam (Ap), gitt inntrykk av at Bredtvet-forslaget fortsatt er foretrukket. Statsbygg har gått gjennom de seks tomtene som ble foreslått i desember, og har nå igjen konkludert med at Bredtvet er det beste alternativet.

Cristina Olsgaard i Aksjonsgruppa Bevar Bredtvetskogen sier hun er skuffet, men dessverre ikke overrasket:

– Det er jo den samme visa om igjen. Den runden her var jo bare tull, og bortkasta tid og penger. Det som provoserer meg mest er hvor mye tid vi innbyggere må bruke på å forsvare oss mot noe som tydeligvis allerede var ferdig konkludert.

Gjør seg klare på Stortinget

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) begynte å skrive representantforslag til Stortinget i det øyeblikket Statsbygg slapp rapporten og konklusjonen tirsdag.

– Min klare utfordring går nå til Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De må vise at de tar Groruddalen på alvor. De var krystallklare i valgkampen, nå kan de ikke vende oss ryggen. Nå må vi få en rask avklaring på at de ikke vil overkjøre oss i denne saken.

Også stortingskollega Ola Elvestuen snører hanskene etter tirsdagens nyhet.

– Dette må avvises av regjeringen. Vi vet at Statsbygg har ment dette hele veien. Poenget med oppdraget om å finne ny tomt var jo nettopp det – finne en ny tomt!

Elvestuen lover samtidig å ta det opp med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ved første anledning.

– Det kan skje allerede i spørretimen onsdag, hvis ikke tar vi det skriftlig. Det gjelder også hvis ikke svaret er godt nok.

Elvestuen peker også på at Statsbygg har for snevert blikk på saken.

– Oppdraget deres går på fengsel, mens vi andre vurderer at dette også handler om naturområder. Bredtvet har mye, mye høyere verdi for byen som grøntareal enn nedbygd område.

– MÅ AVVISES: Ola Elvestuen (V) er klokkeklar på at anbefalinga fra Statsbygg må havne i papirkurven. – Oppdraget var jo å finne en ny tomt!

– MÅ AVVISES: Ola Elvestuen (V) er klokkeklar på at anbefalinga fra Statsbygg må havne i papirkurven. – Oppdraget var jo å finne en ny tomt!

– Kalddusj

MDG har også vært tidlig ute med å reagere kraftig på Statsbyggs konklusjon:

– Dette er en kalddusj for alle oss som nå håpet at grøntområdene på Bredtvet var reddet. Staten planlegger altså her å ofre et av de største grøntområdene i Groruddalen. Det er komplett uakseptabelt. Grøntområdene er et yndet utfartssted og et viktig område for lokalbefolkningen, sier bystyrerepresentant Sabina Syed. Hun sier at det blinket varsellamper da Kamzy Gunaratnam og deler av Arbeiderpartiet plutselig «re-lanserte» Bredtvet tilbake i desember.

– Vi fryktet at dette i verste fall skulle berede grunnen for at statlige myndigheter igjen kom trekkende med utbygging på Bredtveit. Denne frykten er nå blitt til virkelighet. Dette finner vi oss ikke i!

Samme uforståelige argument

Statsbygg har gjennomgått de seks tomtene som ble foreslått i desember, og har nå igjen konkludert med at Bredtvet er det beste alternativet. I sin slutning skriver de blant annet at samlokalisering mellom herre- og kvinnefengslene vil være «det eneste alternativet som bedrer soningsforholdene for kvinner.»

Det argumentet provoserer BU-leder Lars Erik Fuglesang (Ap) i Bjerke.

– Det er jo ikke noe argument i det hele tatt. Man kan ivareta kvinnenes soningsforhold hvis man bygger et annet sted også!

KJØPER IKKE ARGUMENTET: Lars Erik Fuglesang (t.vh). Her med Anders Røberg-Larsen, BU-leder på Grorud, som også er tydelig i støtten til aksjonsgruppa.

KJØPER IKKE ARGUMENTET: Lars Erik Fuglesang (t.vh). Her med Anders Røberg-Larsen, BU-leder på Grorud, som også er tydelig i støtten til aksjonsgruppa.

En av hovedinnvendingene fra naboene har vært hensynet til lokalmiljøet og hundremeterskogen som ligger rundt Bredtveit fengsel. Statsbygg mener i sin vurdering at det vil være mulig å bygge det nye fengselet samtidig som naturen tas hensyn til. Det har tidligere flere naboer og miljøvernorganisasjoner uttrykt stor skepsis til.

Helge Braathen i Naturvernforbundet Groruddalen er en av dem:

– At det ikke er verdier som går til spille er rett og slett bullshit!

Mens stortingspolitikerne skrider til verket på sin front, lover Braathen at det samme skjer i Groruddalen.

– Vi er klare for kamp igjen, vi! Nå blir det massemobilisering på mange fronter.

Rapporten fra Statsbygg er tilgjengelig på Statsbyggs egne nettsider, og de bruker 60 sider på å vurdere tomtene ut fra blant annet kostnader, reisevei inn til Oslo sentrum og egnethet. Dog, akkurat kostnadsaspektet er vanskelig å få tak på, all den tid det er sensurert fra offentligheten. Det provoserer aksjonsgruppa:

– Vi kjører i blinde her. Vi får jo ikke se hele bildet – og har aldri fått nok innsyn. Selv den «endelige» rapporten er sensurert, det er jo helt latterlig, sier Cristina Olsgaard.

Statsbyggs anbefaling vil nå bli sendt til Justis- og beredskapsdepartementet, som vil ta den endelige beslutningen.