Selv om statsministeren naturlig nok har en travel hverdag, hadde han tatt seg god tid til besøket på Stovner på onsdag. I strålende solskinn ble han tatt varmt imot av ungdomsrepresentant Christina Lam.
– Det var veldig nervepirrende, men det var definitivt en opplevelse. Det var veldig, veldig gøy, sier Christina og smiler bredt, og fortsetter:
– Jeg håper at Støre ser at Stovner er dynamisk. At det er bare masse, masse fint her og kjærlighetsrikt, egentlig. At ungdommene er villige til å prøve ut nye greier og at det er veldig livlig her. Jeg håper han forstår at det ikke bare er ett bilde av Stovner, men mye mer.
I den første delen av statsministerens besøk er det nettopp henne og andre ungdommer det handler om. Først med en introduksjon til den nye barbershoppen, der ungdom får låne stoler inne på Jobbsenteret og skape sin egen arbeidsplass. Marthe Scharning Lund, gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret, var også med på besøket. Hun fullroser tilbudet.
– Det er ganske gøy å komme inn på den barbershoppen her. Dette er ungdommer som går på skolen, 15, 16, 17 år gamle, og driver business her og lærer seg å drive business. Det er ganske kult. Jeg tror vi trenger å ha fokus på alle ressursene som finnes og skape jobber, skape småjobber, innovasjon. Å få til det er noe som gir ungdommene både håp og verktøy for å ta litt tak i egen skjebne, sier Scharning Lund.
Stolte Stovner-beboere
Jobbsenteret på Stovner fikk være ramme for den første delen av statsministerens besøk. Der får unge fra 13-25 år hjelp med å skrive søknader, fikse på CV og få hjelp til intervjutrening. Her møter statsministeren også en del av dem som jobber oppsøkende ute i feltet.
– Det som skjer i bydelen, de som jobber med jobbtilbud, de som jobber med godt forebyggende utearbeid, imponerer meg veldig, roser Støre.
– Du har vært på Stovner mange ganger før, så du kjenner dette området godt. Hva er det du alltid blir sittende igjen med når du har vært på Stovner og møtt folka her?
– Jeg tror det er kombinasjonen av at de begynner med det de er stolte av, og så tar de utfordringene. Det er det som er riktig rekkefølge. Og det er mye å være stolt av, det er mye å bygge videre på og vi må ha troa på ungdommene våre. Det er masse ressurser i dem, sier Støre.
Nettopp det er gjennomgående fra bydelen. For de er stolte av ungdommene i bydelen, de er stolte av innsatsen og det samholdet man finner blant dem som bor og lever i bydelen. På tross av at bydelen, som bydelsdirektør Anna Ryymin påpeker, også har sine utfordringer.
– Ja, det er utfordringer i denne bydelen, men du verden så mye ressurser som finnes her. Derfor liker jeg å si at når Stovner lykkes, ikke hvis, men når, så kan hele Norge lykkes, minner Ryymin statsministeren på.
Inspirasjon lokalt og nasjonalt
Med representanter fra det helt lokale i BU-leder Rashid Nawaz, kommunalt med Scharning-Lund og ikke minst nasjonalt med statsminister Jonas Gahr Støre, er det håp om at inspirasjonen fra Stovner kan nå langt.
– Her ser de at det er mange ressurser som man trenger i et ungdomsliv, og at man har lav terskel for å snakke med hverandre for ungdommenes beste. Så vet jeg også at noen ganger trenger man kanskje som politiker å se på om regelverket er til hinder for at man kan samarbeide. Det tror jeg at vi må se på videre, for det er absolutt et poeng med samarbeid på tvers. Vi er hele mennesker, ungdommer er hele mennesker, og familier er hele familier. Da tror jeg at det ikke bare er én tjeneste eller ett grep som trengs, sier Scharning Lund.
Også Støre er tydelig på at inntrykkene fra Stovner ikke blir lagt i en skuff når han drar:
– Det er mange forslag som kommer her hvor jeg sier til mine partifeller «spill inn til partiprogrammet vårt», for det skal vi lage nå. Og så er det en god del konkrete ting jeg har fått høre fra bydelslederen som jeg også skal ta med meg.
Et møte med sine egne
Etter å ha tilbrakt en time på Jobbsenteret og tatt bilder med både barn, ungdommer og voksne som tilfeldigvis kommer forbi, skal Støre videre. Stovner Arbeiderparti har invitert ham til åpent folkemøte, og i aulaen på Stovner videregående skole er det tettpakket med folk som ønsker å høre hva Støre selv har å si.
– Jeg har vært her før, og diskusjonen i en sånn sal er også et tverrsnitt av hvor vi er i vår tid. Fra store internasjonale spørsmål til veldig lokale spørsmål. Det er det politikk skal handle om, oppsummerer Støre etter at salen begynner å tømmes etter møtet.
Under tittelen «Trygghet i hverdagen» minner Støre om behovet for en trygg økonomi, mindre kriminalitet og en stabil verden for at vi skal føle oss trygge.
– Det som slår meg etter å ha besøkt Jobbsenteret er hvordan de jobber, ikke regelverksbundet, men behovsbasert. Det tror jeg er klokt, sier han. Det blir en rød tråd i det han snakker om.
Støre trekker blant annet fram kriminalitetsbekjempelse. I regjeringens forslag til revidert budsjett er det satt av mer penger til politiet. Samtidig understreker Støre at det er naivt å tenke at det er alt som kreves.
– Det som politiet og sikkerhetstjenestene sier, er at det er fint at de får mer ressurser, men de kan ikke takle kriminaliteten på egen hånd, sier han.
De store og små spørsmål
Støre fikk ikke bare snakke, han fikk også lytte. Et engasjert publikum har møtt opp denne varme onsdagkvelden for å få muligheten til å stille spørsmål også. Her er det spørsmål om alt fra gratis skolemat og stillinger i helsevesen og på skoler, til samferdsel og ikke minst anerkjennelse av Palestina. Støre tar seg god tid til å svare på alle.
Det han fikk flest spørsmål om, er krigen i Gaza. Flere av de fremmøtte har kledd seg med de karakteristiske palestinaskjerfene og kommer med en tydelig oppfordring til Støre om å anerkjenne Palestina.
– I Gaza fordømte vi angrepet på Israel 7. oktober og sa tydelig at Israel har rett til å forsvare seg, men det vi har sett er at den reaksjonen de har vist har vært uforholdsmessig stor. Det har vi også sagt. Vi krever en umiddelbar våpenhvile i Gaza. Vi har også et klart synspunkt om at palestinerne må få sin egen stat. Da vil vi anerkjenne Palestina som et eget land, men det må gjøres sammen med andre land og når situasjonen er en annen for at det skal ha den ønskede effekten, sier Støre.