TENKER NYTT: Johannes Heggland (t.v.) i Kirkens Bymisjon og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) håper at «Bærekraftige fellesskap» i Bydel Alna kan bli et eksempel til etterfølgelse også andre steder.
TENKER NYTT: Johannes Heggland (t.v.) i Kirkens Bymisjon og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) håper at «Bærekraftige fellesskap» i Bydel Alna kan bli et eksempel til etterfølgelse også andre steder.Bilde 1 av 2
GODT HUMØR: Kvinnene som har fått jobb på kjøkkenet, kommer åpenbart godt overens. Rundt bordet sitter latteren løst. Her med Kaasia Sienko (t.v.) og Olau Wilkinson.
GODT HUMØR: Kvinnene som har fått jobb på kjøkkenet, kommer åpenbart godt overens. Rundt bordet sitter latteren løst. Her med Kaasia Sienko (t.v.) og Olau Wilkinson.Bilde 2 av 2

Det de får til på Tveten gård metter barnemager i bydelen, og imponerer stortingspresidenten stort

Kirkens Bymisjon, Bydel Alna og NAV har funnet sammen på Tveten gård. Torsdag fikk stortingspresident Masud Gharahkhani komme inn for å høre mer om hva de har fått til.

Inne i våningshuset på Tveten gård har en gjeng kvinner fått det de aller ønsker seg mest: jobb. Det er satt inn et fullskala produksjonskjøkken, og Olau Wilkinson leder an når Kaasia Sienko og to andre kjøkkenassistenter skal lage varm lunsj til lokale barnehager.

– Dette er et spennende samarbeid. Vi har både sysselsetting og sunn mat til barnehager, sier Eirik Aasheim, NAV-leder.

Det er Kirkens Bymisjon som har ansvaret for prosjektet «Bærekraftige fellesskap». Fire barnehager på Haugerud og Trosterud får levert varm mat på døra, klar til å spises.

– For barnehagene har det en ekstra effekt i at de opplever å få bedre tid til pedagogisk arbeid. De trenger ikke å avslutte for å gå på kjøkkenet og lage mat, forklarer Gunn Camilla Stang, prosjektleder i Kirkens Bymisjon.

Nytenkende løsning

Stortingspresident Masud Gharahkhani nikker når det fortelles og forklares. Han er på plass for å høre mer om hvordan de tenker og jobber. Deres erfaringer imponerer.

– Her lager du et sosialt fellesskap, du får folk i arbeid, gode måltider med riktig kosthold til barnehagene. Det er virkelig imponerende. Jeg tenker at jeg kommer til å bruke dette eksempelet på hvordan man kan lykkes med både å bygge opp gode lokalmiljøer og hvordan få folk inn i arbeidslivet, slår Gharahkhani fast.

Kvinnene som har fått jobb som kjøkkenassistenter har slitt med å finne noe annet. Det fortelles om gjentatte runder med praksisarbeid, uten at det har ført til noe mer. Start og stopp av norskutvikling, vennskap, arbeidserfaring. Nå har de fått landet mer fast i kjøkkenet på Tveten gård.

– Det kreves så mye for å få jobb. Du må ha språk, utdanning, erfaring, men om vi får en sjanse så kan vi også, understreker Wilkinson.

GODT HUMØR: Kvinnene som har fått jobb på kjøkkenet, kommer åpenbart godt overens. Rundt bordet sitter latteren løst. Her med Kaasia Sienko (t.v.) og Olau Wilkinson.

Mer enn bare jobb

«Bærekraftige fellesskap» handler om mer enn bare jobbmuligheten det gir til de fire kvinnene på kjøkkenet. Det er et fellesskap, og nå håper Kirkens Bymisjon at det bare blir første del av et større tilskudd til områdesatsingen i bydelen.

– Inn i 2024 ønsker vi å komme inn og kunne sette opp et sted der vi kan ha mat for nabolaget. Vi ønsker å skape de fellesområdene, sier Stang.

– Det som er viktig er at naboene er med på å bestemme hva de ønsker. Behovene vil variere fra sted til sted, og da er det viktig at man tilpasser seg, tilføyer Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon.

Inntil videre fortsetter gjengen på Tveten gård å stå på. Klassiske norske retter som fiskegrateng og suppe, sammen med mat fra deres egne hjemland, skal forberedes. I tillegg leverer de catering.

– Den er veldig god! lover Wilkinson med et stort smil.