Groruddalen står som et klart fokuspunkt i denne utviklingen. Med bydelene Stovner og Grorud på 7,4 prosent, og Alna som også ligger over landsgjennomsnittet, er det tydelig at sykefraværet i disse områdene er en stor utfordring. Til sammenligning ligger noen av vestkantbydelene, som Ullern, Frogner og St. Hanshaugen, langt lavere, med sykefravær mellom 3,6 og 4,0 prosent.
Muskel- og skjelettlidelser dominerer i Groruddalen
Når man ser nærmere på årsakene til sykefraværet, er det særlig muskel- og skjelettlidelser som står for flest tapte arbeidsdager i bydelene i Groruddalen. Dette samsvarer med tall fra NAV som viser at denne typen lidelser er mest utbredt i områder som Groruddalen og Søndre Nordstrand. Muskel- og skjelettplager står for 28 prosent av sykefraværet, noe som tilsvarer rundt 283.000 tapte dagsverk på landsbasis.
På den andre siden er det psykiske lidelser som topper sykefraværsstatistikken i vestkantbydelene og sentrumsområdene. Totalt sett er psykiske lidelser årsaken til 31 prosent av sykefraværet i Oslo, noe som utgjør rundt 311.000 tapte dagsverk.
Maria Walberg, direktør i NAV Oslo, påpeker viktigheten av å forstå de ulike utfordringene i bydelene for å kunne sette inn riktige tiltak.
– I Groruddals-bydelene og Søndre Nordstrand er muskel- og skjelettlidelser den vanligste årsaken til legemeldt sykefravær, mens psykiske lidelser dominerer i sentrumsbydelene og i vest, sier Walberg.
Helse- og sosialtjenester hardest rammet
En annen viktig faktor som rammer Groruddalen er at helse- og sosialtjenester, den største næringen i Oslo, har det høyeste sykefraværet. Med et sykefravær på 7,7 prosent i 2. kvartal 2024, tilsvarende nesten 258 000 tapte dagsverk, utgjør denne sektoren en betydelig del av sykefraværsstatistikken. Dette er spesielt bekymringsfullt i en tid der behovet for helsepersonell er stadig økende.
Walberg understreker at det er viktig å jobbe systematisk med å redusere sykefraværet i denne sektoren, da helse- og sosialtjenester står for hvert fjerde tapte dagsverk i Oslo. På landsbasis kan sykefraværet i denne sektoren på sikt bli en stor utfordring for velferdsstaten, med et økende press på ressursene.
Økende sykefravær blant 30-åringene
En annen trend som utpeker seg, er at aldersgruppen 30-39 år står for flest tapte arbeidsdager i Oslo. I aldersgruppen 30-34 år er det registrert hele 183 000 tapte dagsverk, mens de mellom 35-39 år står for 156.000 tapte dagsverk. Dette tilsvarer hele 33 prosent av alle tapte arbeidsdager i Oslo.
Walberg forklarer dette med at 30-åringene ofte har høy sysselsetting, og dermed er det naturlig at denne aldersgruppen står for en stor del av sykefraværet. Samtidig er det viktig å merke seg at sykefraværet i de yngre aldersgruppene er betydelig lavere. For eksempel har aldersgruppen 16-19 år det laveste legemeldte sykefraværet på 1,9 prosent.
Hva betyr dette for Groruddalen?
De høye sykefraværstallene i Groruddalen peker på flere underliggende samfunnsutfordringer. Helseplager knyttet til muskel- og skjelettlidelser dominerer, og presset på helse- og sosialsektoren er enormt. Med flere hundre tusen tapte dagsverk på grunn av sykdom i disse bydelene, er det kritisk å finne løsninger som kan redusere sykefraværet og samtidig bedre arbeidsforholdene for de ansatte.
Tiltak som kan bedre det psykososiale arbeidsmiljøet, tilrettelegging for fysisk aktivitet på arbeidsplassen og tiltak for å forebygge muskel- og skjelettplager kan være viktige skritt på veien. NAV tilbyr allerede ulike verktøy og tjenester som kan hjelpe arbeidsgivere med å tilrettelegge arbeidsplassen og redusere sykefraværet, men det er behov for enda større innsats for å møte utfordringene i bydelene som er hardest rammet.
For Groruddalen, med sine tette befolkningsområder og store andel sysselsatte i sektorer som er sårbare for høyt sykefravær, vil fokuset fremover være å finne bærekraftige løsninger som kan bidra til å lette presset på både helsevesenet og næringslivet.