INN I LØVENS HULE: Rikard Tveiten, prosjektsjef i Sykehusbygg, fikk ros for at han deltok på Aker Sykehus Venners møte. Han måtte samtidig tåle å svare på kritikken fra de frammøtte. Foto: Caroline Hammer
INN I LØVENS HULE: Rikard Tveiten, prosjektsjef i Sykehusbygg, fikk ros for at han deltok på Aker Sykehus Venners møte. Han måtte samtidig tåle å svare på kritikken fra de frammøtte. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 1

Sykehusbygg svarte om Aker-planene

Rikard Tveiten, prosjektsjef i Sykehusbygg, entret løvens hule torsdag for å fortelle om planene for nye Aker sykehus på vegne av helseforetaket. Der fikk han spesielt spørsmål knyttet til psykiatrien, men også hvordan de skal få plass til bydelene Grorud og Stovner.

Tveiten brukte sin tid i hovedsak på å vise illustrasjoner fra planarbeidene og ut fra det gi et innblikk i hvordan det fremtidige sykehuset kan se ut. Det var ikke alle i publikum som var like imponert over planene.

– Uteområder er helt avgjørende for psykiatripasienter. At man bare skal ha et par av disse atriene tror jeg ikke er nok, sier rettspsykiater Randi Rosenquist.

I forbindelse med de psykiatriske avdelingene skal det bygges åtte atrier som skal være uteområder. Kritikken fra tilhørerne går spesielt på størrelsen på disse atriene og mangelen på mer utfyllende naturområder utenfor sykehusområdet. I tillegg planlegges det ikke for egne kontorer til behandlerne, men egne møterom som deles mellom legene. Legg så på potensialet for støy fra Sinsenkrysset, Norges mest trafikkerte veiområde.

– Vi har jobbet mye med støyproblematikken rundt sykehuset, og de planene vi har der vil gjøre at uteområdene er innenfor støygrensene, sier Tveiten på spørsmål fra avisa.

Må bygge mer for å få plass

Dagens planer vil innebære bygging av et hovedbygg på 77 meters høyde, samt lavere bygg rundt på 15 meter. Problemet er at det store bygget ikke vil ha plass til Bydel Grorud og Bydel Stovner.

– For å få plass til dem tenker vi å bygge et nytt bygg i hjørnet av tomta, sier Tveiten og peker på illustrasjonen med en laserpeker.

Murringen fra publikum tyder på at det ikke faller i smak.

– Da forsvinner enda mer av de allerede få grøntområdene, sukkes det.

Aker Sykehus Venner ønsker ikke det store sykehuset velkommen. De vil heller ha kun et lokalsykehus med de funksjonene det innebærer. Ifølge Tveiten vil prosjektet da måtte starte opp igjen helt fra start.

– Det anbefaler jeg ikke. Da vil vi måtte begynne helt fra start, og det blir enda fem-seks år før vi kommer i gang, sier han.

Stor usikkerhet for Groruddalen

Tross regjeringsplattformen og den påfølgende beslutningen om å gå inn med statlig regulering for å gjennomføre sykehusplanene, nekter Aker Sykehus Venner å gi seg. Jan Bøhler, som under valgkampen gikk hardt ut med løfter om å redde sykehusene, har siden plattformen ble kjent vært svært kritisk. Det fortsatte torsdag.

– Hvis Ullevål legges ned og de bydelene skal på Aker, tar det for lang tid å få hele Groruddalen til Aker. I Hurdalsplattformen står det at Aker skal bli lokalsykehus så raskt som mulig, men med dagens planer går ikke det. Det er en løgn, sier Bøhler.

Han mener at Hurdalsplattformen ikke er gyldig, og derfor burde ikke sykehusplanene gjennomføres.

Mari Rise Knutsen er en av dem som vil leve med usikkerhet dersom Aker blir bygd etter dagens planer.

– Slik det er i dag har ikke jeg egentlig et sykehus. Det skremmer meg, sier hun, og legger også til at de høye byggene som planlegges kan oppleves som skremmende, spesielt for barn.