Foto:
Foto:Bilde 1 av 1

Tente 650 fakler mot nytt fengsel på Bredtvetjordet

Det ble en kraftfull markering mot Statsbygg sitt ønske om et nytt høysikkerhetsfengsel på Bredtvet, da aksjonsgruppa inviterte til fakkeltog søndag ettermiddag. De som ikke hadde med egne fakler kunne hente seg en på standen til Naturvernforbundet i Groruddalen (bildet).

SVs Kari Elisabeth Kaski har bokstavelig talt stått på barrikaden fra første stund. Hun satte også tonen for en lang rekke med appeller. Ingen aksepterer at et verdifullt friluftsområde må ofres for å bygge et nytt stor-fengsel på en liten grønn stripe i boligbebyggelse, og det attpåtil i Groruddalen der man siden 2007 har brukt godt over milliarden på områdeløft. Er det dette som skal bli kronen på Groruddals-satsingen?

Venstres Odd Einar Dørum, tidligere justisminister, ga aksjonen uforbeholden støtte og fremholdt at selv om han bor på Skøyen er bevaringen av grøntområdene i byen universal. Han sa at man ved å gå inn på Google maps kan se hvor få grøntområder det faktisk er igjen i byen. Hans partifelle Ola Elvestuen sa at Statsbygg ikke har gjort det de ble bedt om å gjøre av den forrige regjeringen, nemlig å finne en ny tomt til kretsfengselet – og det utenfor byens grenser.

Det er ikke bare naboene som synes dette er en dårlig idé. Oslo kommunes egne fagetater har tidligere advart mot å velge Bredtvet, og fra scenen kom det sterke appeller – både fra Senterpartiet (Jan Bøhler), Høyre, MDG og Rødt – og ikke minst fra bydelsutvalgets leder Lars Erik Fuglesang som fortalte at et enstemmig Bjerke bydelsutvalg har avvist planene. Og som han sa, det er ikke ofte bydelsutvalget er enstemmig i saker som dette.

Når alle hadde fått sagt sitt og Naturvernforbundets leder Helge Braathen hadde takket for oppmøtet, ble fakkeltoget satt i gang – anført av tre hester og en syngende Mari Olsgaard med ropert. Toget gikk rundt Bredtvet kirke, utelukkende på veien – for fortauet var ikke strødd – og akkurat idet man rundet inngangen til det som er midlertidige Refstad skole, måtte en av hestene gjøre sitt fornødne hvorpå Olsgaard tok det som et signal på at selv hestene er negative til et nytt fengsel på Bredtvet.

Akers Avis Groruddalen følger opp med flere intervjuer – og video – fra fakkeltoget.

Bredtveit fengsel

Bredtveit fengsel