I alt har Utdanningsetaten fått inn 1300 innspill på skolebehovsplanen. Etter at de har blitt gjennomgått er det flere forslag som har blitt endret. Det inkluderer forslagene som påvirker Trosterud og Haugerud skoler.
– Vi er veldig glade for det store engasjementet, og alle innspillene vi har fått fra elever, foreldre og alle som er opptatt av skole. Selv om vi kjenner byen og skolene våre godt, har vi nå fått flere innspill som har ført til at vi endrer noen av forslagene, sier Marianne Mette Stenberg, konstituert direktør i Utdanningsetaten.
Også byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden (H), har fått med seg engasjementet:
– Det store engasjementet viser hvor viktig skolen er for folk i byen vår. Jeg er glad for at Utdanningsetaten har lyttet til mange av innspillene og justert kursen etter flere gode innspill fra elever, foreldre og ulike aktører, sier hun.
Foreslår kombi-løsning
I det opprinnelige forslaget ble det lagt opp til å legge ned barneskolen og bygge en stor åtte-parallell ungdomsskole. Begge forslagene vakte sterke reaksjoner, og nå har etaten valgt å tenke nytt.
– Vi foreslår å etablere en kombinert barne- og ungdomsskole på Haugerud. Dette vil redusere investeringen for Oslo kommune og møter innspillene vi har fått i høringen fra blant annet politiet og lokalsamfunnet, sier avdelngsdirektør Anders Fremming Anderssen.
For å få til det vil ungdomsskolen bli mindre og bygget tilpasses til å ta imot elevene på Trosterud som nye elever. Det foreslås også å beholde ungdomstrinnet på Lindeberg.
Furuset skole ble derimot ikke hørt. Utdanningsetaten opprettholder forslaget om ikke å bygge ny skole i Verdensparken.
Fornøyd byråd
Utdanningsbyråden er i sum fornøyd med etatens nye forslag. Hun mener at det er viktig å gjøre endringer for å legge godt til rette for fremtiden.
– Osloskolen skal være Norges beste til å løfte alle elever og utjevne sosiale forskjeller. Det betyr ikke bare at vi jobber med å utvikle kvaliteten og innholdet i skolen, men også at vi trenger en skolestruktur som møter fremtidens behov, sier Midtgarden.
Forslaget er nå sendt videre til byrådet, som skal legge fram eget forslag etter sommeren. Endelig skolebehovsplan vedtas i bystyret på slutten av året.
Rektor: – Bra, men ikke perfekt
Rektor Lene Rønning-Arnesen på Trosterud skole har sammen med både ansatte og elever vært svært engasjert i saken. Hun er ikke helt fornøyd med det nye forslaget.
– Det er veldig bra at de nå har forstått behovet for en barneskole her på Haugerud, men jeg mener fortsatt at det bør være en egen barneskole med fire paralleller og en egen ungdomsskole med fem paralleller, sier Rønning-Arnesen.
Det var også det skolene argumenterte for i sine tilsvar til planen. Årsaken er at hun mener at man er best rustet for å ta vare på elevene dersom elevtallet er på rundt 400 elever.
– Separate skoler er mest hensiktsmessig for fagmiljøet på skolen og for barnas læring. Barna på Haugerud og Trosterud fortjener det beste læringsmiljøet, slår Rønning-Arnesen fast.