Nå viser det seg at Plan og bygg og Miljøetaten likevel ikke er fornøyde. De har planlagt en større utvidelse av veien nederst i bakken/svingen med en veibredde på over 20 meter!
Her vil de ta store deler av hagen i Martin Borrebekkens vei 11, spesielt går det utover C og D. Der vil en bod, et stort, over 60 år gammelt morelltre, en flott hekk som danner en fin overgang mellom bo- og gatemiljø fjernes til fordel for utvidet sykkeltrasé. Hvordan det vil se ut etter en evt. utvidelse er ikke godt å si. Alt dette må sies å være overgrep mot enkeltmennesker i bydelen vår. Beboerne har deltatt på info-møter og fått høre at «Hensikten var å informere om planarbeidet og prosessen fremover, og lytte til lokalmiljøets innspill og innsikt på et tidlig stadium».
Å lytte til innspill har ikke vist seg å være PBE/BYM sin sterke side, da resultatet blir at utearealet for eiendommen blir så forringet at det knapt kan kalles hage. Veien, slik den er i dag, ivaretar mer enn godt nok interessene for fotgjengere, syklister og bilister. Denne endringen er utenfor VPOR Bjerke, som ender i krysset Refstadveien/Økernveien, så det er ingen regulering som sier at det skal foretas endringer i veien på dette stedet.
IKKE HENSIKTSMESSIG: Jørn Kveseth mener at å etablere sykkelfelt i Refstadveien og Maria Dehlies vei er helt feil prioritering.
Det er rett og slett sløseri og et overgrep å jobbe videre med dette. Denne siste utvidelsen, som altså ikke vil bedre trafikkforholdene, vil koste skattebetalerne noen millioner NOK. Da må det være på sin plass å si at politikk handler om prioriteringer. Dette vil vi ikke være med på. I Fremskrittspartiet var vi glade når vi endelig ble ble kvitt det rød-grønne byrådet, men det viser seg at Høyre/Venstre-byrådet fortsetter det samme meningsløse spillet. Istedenfor å stoppe de gamle planene, som de rød-grønne ikke rakk å gjennomføre, henter de gamle saker og fortsetter, som om ingenting har skjedd. Dette er et eksempel fra Bydel Bjerke.
Toftes gate på Grünerløkken er et annet eksempel med millioner til en videre utbedring som ikke er nødvendig. Og helt sikkert flere. Dette gjør de samtidig som de planlegger å legge ned minst fem skoler i Oslo! Det er snart på tide at sykkelstrategien fra 2015 legges permanent ned i en skuff. Er det knapphet på midler, må nødvendige prioriteringer gjøres.
FEILSLÅTT: Jørn Kveseth (Frp) mener at sykkelfelt på bekostning av alt annet har vært rådende tankegang lenge. Nå tar han et oppgjør med det.
Politikk handler om prioriteringer. Vi hører stadig vekk om dårlige tider for Oslo-økonomien. Det er mange årsaker til at ting kunne vært bedre. Den mest alvorlige er vel at mens Ap/Sp satt sammen i regjering ble Oslo skviset til fordel for distriktene. Oslo ble tappet for i underkant av 1 milliard NOK. Dette skjedde etter at det rød-grønne byrådet ble kastet ut i byen. Man passer på sine egne. Med Fremskrittspartiet i regjering til høsten vil storbyenes utfordringer bli tatt på alvor.
Likevel, Oslo-budsjettet er ganske stort, og med ovennevnte eksempel er det klart at det er mulig å gjøre omprioriteringer. I Fremskrittspartiet så vi oss lei av den usannsynlig store byggingen av sykkelfelt – de røde løperne. Vi synes også det er fint å tilrettelegge for at folk kan bruke sykkelen, men vinklingen på dette ble altfor ensidig. Det virker som man hater bilen og alt den står for.
Jeg tror fremdeles bilen er et positivt hjelpemiddel i dagens Norge. Da kan vi ikke ensidig fjerne parkeringsplasser, snevre inn veiene, redusere antall felt, lage enveiskjøringer, bomsperringer og øke bompengene hele tiden. Lunden, som tidligere hadde et betydlig antall parkeringsplasser, har nå blitt en merkelig siksakvei uten parkering. Mens det har vært en storstilt utbygging på Vollebekk, har antall parkeringsplasser blitt kraftig redusert. Merkelig.
Vi vil fortsette å tilrettelegge for bilen i byen. Bilen er fremdeles nøkkelen til en bærekraftig hverdag for de fleste av oss – om vi skal løse tidsklemmen med barn i barnehage, på skole, fritidsaktiviteter, besøke venner og familie, på jobb eller hyttetur eller en handletur med fulle bæreposer. For å opprettholde det er også veivedlikehold viktig. Det er for ille at alle har en vei/gate i nabolaget som er så dårlig vedlikeholdt at den nærmest er en trafikkfelle. Her må innsats til.
Fremskrittspartiet vil legge forholdene til rette for alle trafikanter, men vil ikke akseptere at en gruppe til de grader prioriteres fremfor andre. Vi kan ikke drive som i dag hvor det virker som at «målet helliger alle midler». Vi kan ikke akseptere at makten overkjører enkeltmenneskene slik som i denne saken. Vi vil tale enkeltmenneskenes sak.
Jørn Kveseth, Bjerke Frp