MER ENN EN DIAGNOSE: Laura Avila, forfatter av boka «Jeg er ingen diagnose», var tydelig på at en diagnose kun er en liten del av et menneske.
MER ENN EN DIAGNOSE: Laura Avila, forfatter av boka «Jeg er ingen diagnose», var tydelig på at en diagnose kun er en liten del av et menneske. Bilde 1 av 4
– TRENGER STØTTE: Leoul Mekonen er far til to barn med autisme, og sier at han og andre foreldre savner mer støtte.
– TRENGER STØTTE: Leoul Mekonen er far til to barn med autisme, og sier at han og andre foreldre savner mer støtte. Bilde 2 av 4
TABUBELAGT: Faridah S. Nabaggala, grunnlegger av organisasjonen Abloom, sier at autisme fremdeles er tabubelagt i enkelte miljøer.
TABUBELAGT: Faridah S. Nabaggala, grunnlegger av organisasjonen Abloom, sier at autisme fremdeles er tabubelagt i enkelte miljøer. Bilde 3 av 4
ØKER: Antall barn med autisme øker, og for å skape gode liv for personer med diagnosen trengs det mer kunnskap, sier bydelsutvalgsleder Mari Morken (midten).
ØKER: Antall barn med autisme øker, og for å skape gode liv for personer med diagnosen trengs det mer kunnskap, sier bydelsutvalgsleder Mari Morken (midten).Bilde 4 av 4

Verdensdagen for autisme:

– Vi trenger mer kunnskap og færre fordommer

Denne uken retter Bydel Alna søkelyset mot autisme. Tirsdag ble verdens autismedag markert for aller første gang i bydelen, og arrangementet på Innbyggertorget samlet nærmere 200 mennesker – fagfolk, foreldre, ungdom og frivillige fra hele Oslo – som kom for å dele erfaringer og øke bevisstheten rundt autisme.

– Bak hver diagnose finnes et menneske med styrker og behov. Vår oppgave er å sikre at tjenestene møter dem med kunnskap, forståelse og respekt, sa BU-leder Mari Morken i sin åpningstale.

Verdens autismedag markeres internasjonalt 2. april. I Norge har antallet autismediagnoser blant barn og unge økt de siste årene – spesielt blant barn med foreldre født utenfor Norge.

– Antallet barn med autisme øker, både her i vår bydel og i nabobydelene. Vi trenger mer kunnskap og færre fordommer. Vi må lytte til barna, ungdommene og foreldrene, understreket Morken.

ØKER: Antall barn med autisme øker, og for å skape gode liv for personer med diagnosen trengs det mer kunnskap, sier bydelsutvalgsleder Mari Morken (midten).

Arrangementet markerer starten på en uke fylt med foredrag og aktiviteter i bydelen, med mål om å spre kunnskap, styrke forståelse og bidra til åpenhet og dialog.

Sterke stemmer fra scenen

Laura Avila, forfatter av boka «Jeg er ingen diagnose», delte sin personlige historie om å vokse opp med autisme. Hennes budskap gjorde sterkt inntrykk på publikum:

Har du møtt én autist, har du møtt én, sa Avila og minnet om hvor viktig det er å se hele mennesket – ikke bare diagnosen.

Leoul Mekonen, far til to barn med autisme, delte sin ærlige erfaring som pårørende:

– Vi foreldre trenger ikke medlidenhet. Vi trenger løsninger, støtte – og at noen ser oss.

– TRENGER STØTTE: Leoul Mekonen er far til to barn med autisme, og sier at han og andre foreldre savner mer støtte.

Faridah S. Nabaggala, grunnlegger av organisasjonen Abloom, løftet fram behovet for åpenhet – særlig i miljøer der autisme fortsatt er et tabubelagt tema:

– Vi må tørre å snakke høyt om dette – både i våre egne hjem og ute i samfunnet. Kunnskap gir frihet.

Forsker Einar Aasen Tryti fra Ahus ga en faglig innsikt i utviklingen av autismetilfeller blant barn med innvandrerbakgrunn. Han understreket behovet for helhetlig forståelse:

– For å gi god hjelp må vi forstå mer enn bare symptomene. Vi må se barna i sammenheng med familie, kultur og hverdagsliv.

En uke viet kunnskapsdeling og fellesskap

Markeringen på Innbyggertorget var startskuddet for en hel uke med faglige og sosiale arrangementer i bydelen, med fokus på autisme og inkludering:

Lørdag 5. april: Aktivitetsdag på Furuset bibliotek og aktivitetshus kl. 12.00–16.00 med stands, barneaktiviteter, foredrag og filmvisning i regi av Abloom. Laura Avila holder foredraget «Jeg er ingen diagnose».

Mandag 7. april: Furuset Allidrett inviterer barn og unge med funksjonsvariasjoner til en aktiv og sosial ettermiddag i Furuset Forum.

Onsdag 9. april: Temakveld om autisme for ansatte, avlastere og støttekontakter på Fagsenteret. Temaene inkluderer sosial interaksjon, sanseutfordringer og psykisk helse – med pizza på menyen.

TABUBELAGT: Faridah S. Nabaggala, grunnlegger av organisasjonen Abloom, sier at autisme fremdeles er tabubelagt i enkelte miljøer.

Et klart budskap til hele byen

Markeringen ble avsluttet med en tydelig oppfordring fra BU-leder Mari Morken:

– Vi håper at flere bydeler lar seg inspirere. Når vi deler kunnskap og erfaringer, kommer vi et skritt nærmere et samfunn med mer forståelse, mindre utenforskap og bedre løsninger for alle.