– VELKOMMEN: Frode Englund og Mikael Oguz ønsker alle innbyggerne i Grorud bydel velkommen inn i den nye flerbrukshallen. Foto:
– VELKOMMEN: Frode Englund og Mikael Oguz ønsker alle innbyggerne i Grorud bydel velkommen inn i den nye flerbrukshallen. Foto:Bilde 1 av 2
DU BESTEMMER AKTIVITETEN: Hva slags aktivitet skal det være i Grorud flerbrukshus mandager og torsdager mellom klokka 20.00 og 22.00? Det kan du nå være med å bestemme etter at Grorud IL ruller i gang tilbudet «Innbyggerne bestemmer. Foto:
DU BESTEMMER AKTIVITETEN: Hva slags aktivitet skal det være i Grorud flerbrukshus mandager og torsdager mellom klokka 20.00 og 22.00? Det kan du nå være med å bestemme etter at Grorud IL ruller i gang tilbudet «Innbyggerne bestemmer. Foto:Bilde 2 av 2

Innbyggerne bestemmer i Grorud flerbrukshus:

Åpner hallen for «vanlige» folk

Grorud flerbukshus er mer enn enn idrettshall for organisert idrett. Etter modell fra Danmark åpner nå Grorud IL huset for alle innbyggerne i bydelen og deres aktivitetsønsker. Allerede nå kan du booke gratis tid.

– Da Grorud flerbrukshus ble en realitet, ble det bygd etter Grorud-modellen. Det betyr at huset ikke skal være en vanlig idrettshall, men et hus for alle innbyggerne i bydelen hvor vi har massevis av spennende aktiviteter gjennom uka. Etter idé fra Nørrebro sportshall i København har vi derfor valgt å sette av fire timer i uka hvor innbyggerne selv kan booke gratis tid i huset for egenorganisert aktivitet i hallen. Her er absolutt alle i bydelen velkommen for å bedrive den aktiviteten de selv ønsker, sier Frode Englund som er administrasjons- og mediasjef i Grorud IL.

At innbyggerne i bydelen selv kan booke tid i flerbrukshuset og drive egenorganisert aktivitet er et helt nytt konsept i Norge. Grorud IL gleder seg til å rulle ut prosjektet.

– Vi synes konseptet, som har blitt en gedigen suksess i Danmark, er helt genialt. Det er nesten rart at denne ideen ikke har blitt plukket opp tidligere her til lands, men vi er stolte over at vi er de første i Norge som ruller ut et slikt tilbud, og vi håper nå at alle kjenner sin besøkelsestid og tar tilbudet i bruk, sier Frode Englund.

– Ikke en vanlig hall

Tilbudet om gratis tid i det nye flerbrukshuset er på mandager og torsdager mellom klokka 20.00 og 22.00. Tilbudet går først og fremst til de innbyggerne i bydelen som ikke driver organisert aktivitet.

– I en tid hvor både lag og foreninger skriker etter treningstid i hall, kan det være et paradoks at vi har fått tildelt disse timene i det nye flerbrukshuset, men da er det viktig å huske på at at Grorud flerbrukshus ble bygget på andre premisser enn en vanlig idrettshall. Dette skal være et hus for alle innbyggerne i hele bydelen, og prosjektet «Innbyggerne bestemmer» er grunntanken bak huset i praksis. Her kan venninner booke tid for å danse tango om de vil, eller kompisgjengen kan booke hallen for å spille futsal. All aktivitet er velkommen, sier Frode Englund.

– Tar samfunnsansvar

Det er Grorud IL som eier prosjektet og som vil drifte det, men de samarbeider også med Bydel Grorud som raskt fant ut at dette var et prosjekt de ville være med å få på beina.

– Dette prosjektet er helt rått. Vi synes det er fantastisk at Grorud IL tar samfunnsansvar på denne måten, og i likhet med dem ønsker selvfølgelig vi også at flerbrukshuset skal kunne brukes av alle i bydelen slik det var planlagt. Med «Innbyggerne bestemmer» åpnes hallen opp for absolutt alle. Det er et svært inkluderende prosjekt, og vi er veldig fornøyd med at det kommer på plass. Vår rolle i det hele blir å hjelpe Grorud IL til å få det så bra som mulig, sier Mikael Oguz som er nærmiljøkonsulent i Bydel Grorud.

Han mener prosjektet kan få store ringvirkninger.

– Med tanke på folkehelse er dette et fantastisk tilbud. Jeg blir heller ikke overrasket om noen av dem som holder på uorganisert i Grorud flerbrukshus etter hvert også finner veien inn i organisert idrett. Uansett er det nå klart at alle i bydelen som vil får muligheten til å benytte seg av hallen som ligger i hjertet av Grorud. Det er fantastisk, sier Oguz.

DU BESTEMMER AKTIVITETEN: Hva slags aktivitet skal det være i Grorud flerbrukshus mandager og torsdager mellom klokka 20.00 og 22.00? Det kan du nå være med å bestemme etter at Grorud IL ruller i gang tilbudet «Innbyggerne bestemmer.

DU BESTEMMER AKTIVITETEN: Hva slags aktivitet skal det være i Grorud flerbrukshus mandager og torsdager mellom klokka 20.00 og 22.00? Det kan du nå være med å bestemme etter at Grorud IL ruller i gang tilbudet «Innbyggerne bestemmer.

Du kan booke tid nå

I Grorud flerbrukshus blir det nå aktivitet fra morgen til kveld med både barnehage, skoleklasser og en rekke aktiviteter utover kvelden, som for eksempel allidrett, åpen hall, hjertetrim og paraidrett. Med «Innbyggerne bestemmer» sørger man også for å favne absolutt alle grupper i bydelen.

Tilbudet gjelder i første omgang hver mandag og torsdag mellom klokka 20.00 og 22.00, og du kan allerede nå booke inn tid om du har lyst på plass.

– Veien må bli litt til mens vi går. Vi har blant annet ikke et enkelt og genialt bookingssystem ennå, men vi tenker at det er viktigere å komme i gang enn at alt er perfekt fra første stund. Hvis du allerede nå kjenner at du har lyst til å booke tid er det bare å sende meg en e-post på frode@grorud-il.no, så fyller vi opp listene etter hvert, sier Frode Englund.

– Hvordan skal man fordele bookingforespørslene?

– Vi kommer til å sørge for at flest mulig får muligheten til å ta hallen i bruk. Det betyr at vi for eksempel ikke kommer til å booke inn organisert idrett som er ute etter ekstra trening. Fokuset vårt er å slippe de uorganiserte inn i hallen. De vil bli prioritert hver eneste gang vi skal sette opp tidene, sier Frode Englund.

– Gjelder tilbudet kun for innbyggere i Bydel Grorud, eller er det åpning for andre groruddøler også?

– Vi kommer ikke til å stå og kreve bostedsattest, akkurat. Det eneste vi krever er at man behandler huset pent og etterlater det i samme stand som man kom. Vi vil også ha hallvakt til stede hele tiden for å sørge for at alt er trygt og fint, sier Frode Englund.

– Bruk tilbudet

Oslo Idrettskrets ble også spurt til råds i utformingen av prosjektet, og syntes det virket spennende. Frode Englund tror man kommer til å se lignende prosjekter i haller rundt omkring i byen med tid.

– Når dette blir en suksess vil det tvinge seg fram slike tilbud også andre steder i byen. Da er det moro å tenke på at vi på Grorud var først ute, sier Frode Englund.

Han oppfordrer nå alle til å ta i tilbudet i bruk.

– Dette skoleåret blir et testår, og blir det suksess kommer vi til å fortsette. Det er vår oppgave å fylle huset med innhold, og nå er det befolkningens ansvar å fylle huset med aktivitet. Vi gleder oss enormt til å komme i gang, og håper og forventer stor pågang og masse påmeldinger, avslutter Frode Englund.