ÅRETS BADE-HØYDEPUNKT: Lørdag klokka 11.30 går svømmedagen av stabelen. Vel møtt. Foto:
ÅRETS BADE-HØYDEPUNKT: Lørdag klokka 11.30 går svømmedagen av stabelen. Vel møtt. Foto:Bilde 1 av 1

Svømmedagen lørdag 25. august:

Gratis svømmeknapp

Alle barn og unge skal få sjansen til å ta svømmeknappen og lære seg å bli komfortabel i vannet under lørdagens store badefest i badedammen på Grorud.

På lørdag er det klart for den årlige svømmedagen i badedammen på Grorud. Det er Akers Avis Groruddalen som i samarbeid med svømmeklubben SK Speed, Bydel Grorud og Norges Svømmeforbund, samt 8. Oslo Romsås speidergruppe som arrangerer badefesten. 

Alle barn og unge skal få prøve seg på svømmeknappen som innebærer å svømme 25 meter. Det blir selvfølgelig diplom og hederlig omtale i avisa, og i år er også svømmeknappen påspandert av SK Speed.

Oppvisningsshow

I tillegg til at SK Speeds instruktører skal overvære svømmeseansen i vannet, skal også en av klubbens beste svømmere ha oppvisningsshow i de fire forskjellige svømmeartene crawl, butterfly, rygg og bryst. 

Det er for så vidt ingen krav til stilteknikk når svømmeknappen skal tas. 

Anders Røberg-Larsen er gruppeleder for 8. Oslo Romsås speidergruppe og tar med seg kanoer. Det blir også flere godbiter på land med salg av både boller, brus, pølser og kaker for å mette tomme svømmemager. Avisas Sommerdart’n vil også være til stede, men kun på land.

Hold hodet kaldt

Svømmedagen ble for første gang arrangert på 60-tallet, og var lenge en årlig tradisjon. 

Etter noen få år med pause var svømmedagen tilbake igjen i 2001. 

Siden den gang har det på nytt blitt et årlig arrangement, og årets svømmedag er nummer 16 i rekken. 

Værmeldingen viser sol og skyfri himmel med 16 grader midt på dagen, mens man må påberegne seg noe lavere temperatur i vannet. Kristian Austveg, leder i SK Speed, sier at «friske» temperaturer i vannet er noe svømmeklubben vil ha fokus på.

– Det er kjempeviktig at man lærer seg å «være» i kaldt vann. Da tenker jeg på at man er bevisst på hvordan kroppen reagerer og hvordan man skal håndtere kaldt vann riktig.

Gjenta suksessen

Austveg beskriver svømmedagen som en fin tradisjon og håper årets svømmedag blir minst like vellykket som fjorårets.

– For oss som driver med svømming finnes det ikke noe bedre enn masse svømmeglade barn.

Øystein Kielland i Akers Avis Groruddalen tok svømmeknappen på Furuset bad i 1985. Han lover god stemning og masse badeglede ved badedammen på lørdag.

– Dette er et fint familiearrangement hvor barna får muligheten til å ta svømmeknappen under god veiledning fra Speed. Hvis værmeldingen stemmer og det blir fint vær, blir det en ekstra fin ramme rundt det hele.

Startskuddet for svømmedagen går klokka 11.30 i badedammen på Grorud, øverst i Bergensveien.