SUKSESS: Grorud IL har gått fra suksess til suksess med Eirik Kjønø som trener. Tidligere i høst kom høydepunktet med opprykk til OBOS-ligaen. Foto: Bjørn Moe
SUKSESS: Grorud IL har gått fra suksess til suksess med Eirik Kjønø som trener. Tidligere i høst kom høydepunktet med opprykk til OBOS-ligaen. Foto: Bjørn MoeBilde 1 av 2
NY PRIS: Grorud-trener Eirik Kjønø ble kåret til årets unge trener for andre året på rad da Norsk Fotballtrenerforening i helgen kåret landets beste trenere. Foto:
NY PRIS: Grorud-trener Eirik Kjønø ble kåret til årets unge trener for andre året på rad da Norsk Fotballtrenerforening i helgen kåret landets beste trenere. Foto:Bilde 2 av 2

Historisk: Eirik Kjønø årets unge trener – igjen!

Eirik Kjønøs suksess og opprykk til OBOS-ligaen med Grorud IL var så vanskelig å overse at Norsk Fotballtrenerforening kåret ham til årets unge trener for andre året på rad. Det har aldri skjedd tidligere…

– Det kom veldig overraskende på, men det er klart det er stort å få denne prisen i år også. Å få en anerkjennelse på jobben man gjør er alltid motiverende, sier Eirik Kjønø til Akers Avis Groruddalen.

I forbindelse med helgens cupfinaleseminar ble det klart at Norsk Fotballtrenerforening (NFT), som i fjor, kåret Eirik Kjønø til årets unge trener. NFT er den kollektive stemmen til fotballtrenerne i Norge, og foreningen har over 3000 medlemmer. Samtlige har tydeligvis latt seg imponere av Kjønøs arbeid, for dette var nemlig første gang i historien at prisen har gått til samme trener to år på rad.

– Det er viktig for meg å si at denne prisen ikke bare handler om meg. Det står mitt navn på den, men først og fremst er det et bevis for at Grorud har hatt en god sesong. Det er det utrolig mange som har bidratt til, og prisen er egentlig en anerkjennelse til hele klubben.

– Nå skal vi sammen nyte den i visshet om at vi har gjort mye riktig, slår Eirik Kjønø fast.

Utviklende miljø

I starten av 2018 tok Grorud IL sjansen på å ansette unge Eirik Kjønø som erstatter for meritterte og rutinerte Rolf Teigen. Siden den gangen har verken klubben eller Kjønø sett seg bakover.

2018-sesongen ble en stor opptur som økte forventningene til dalens beste fotball-lag, og 2019 ble en jubelsesong uten like. Sesongen ble kronet med opprykk til OBOS-ligaen og spill på det nest høyeste nivået i Norge som første herrelag fra Groruddalen gjennom historien. Eirik Kjønø er veldig takknemlig for at han fikk muligheten i Grorud IL.

– Det var utrolig modig gjort, og stort, da Grorud IL ga meg muligheten. Etter at jeg kom inn har de gitt meg enorm tillit, og jeg har fått lov til å prøve og feile. Sammen har vi funnet ut av veien videre, samlet hele klubben og kjørt på i samme retning. Nå har vi en veldig tydelig og klart retning for hele klubben, og det er en ekstremt spennende tid og et godt sted å være.

– Ikke minst er det utviklende. Jeg føler selv jeg har tatt mange steg som trener de siste årene i Grorud IL. Det er motiverende å komme på jobb og et godt sted å være både for unge trenere og spillere. Her tar vi vare på hverandre, og miljøet er supert, sier Eirik Kjønø.

NY PRIS: Grorud-trener Eirik Kjønø ble kåret til årets unge trener for andre året på rad da Norsk Fotballtrenerforening i helgen kåret landets beste trenere.

NY PRIS: Grorud-trener Eirik Kjønø ble kåret til årets unge trener for andre året på rad da Norsk Fotballtrenerforening i helgen kåret landets beste trenere.

Blir i Grorud

Med suksess kommer også interesse fra større klubber. For Eirik Kjønøs del har det vært klubber som har ønsket ham i forskjellige roller, men han har altså valgt å bli ved sin lest på Grorud. Det har han også planer om framover.

– Ja, det er i hvert fall det som er mine tanker og ønsker. Så får vi håpe klubben er enig. Jeg har ingen andre steder jeg har lyst til å være for øyeblikket, og tenker kun på de neste stegene for klubben og hva vi skal gjøre for å stå best mulig rustet til den kommende sesongen, sier Eirik Kjønø.

Begynner å komme i mål

– Hvor langt har dere kommet i det arbeidet?

– Vi begynner å komme i mål med det viktigste, som er å få bundet de spillerne vi har i troppen til proffkontrakter. Etter det skal vi se på om det er noen spillere som kan komme inn og forsterke både laget og kulturen vår ytterligere, men foreløpig har vi veldig is i magen på akkurat det punktet.

– Det er mange agenter og spillere som tar kontakt, men troppen slik den er nå er mer enn god nok til at vi skal stå sterkt rustet til sesongstart, sier Eirik Kjønø.

Begrunnelsen for tildelingen

• Kompetansebygging, særpreg og stor arbeidskapasitet kjennetegner både Årets unge trener og det miljøet han har rundt seg. Det er et konkurransefortrinn som har ført bydelsklubben helt til OBOS-ligaen i kamp mot klubber med langt større økonomiske ressurser og mer tradisjonsrik historie.

• På Kjønøs trenervei har han samlet seg en bachelorgrad i trening, coaching og idrettspsykologi samt UEFA A-lisens, samtidig som han har skaffet seg praktisk erfaring som sonelagstrener, ungdomstrener, utviklingsansvarlig, rekruttlagstrener og assistenttrener. Trenerjobben ble gjennom flere år også kombinert med prosjektstilling i Norsk Toppfotball-Sport, analysearbeid for Norges Fotballforbund og som tiltaksleder i Norsk Fotballtrenerforening. I sum har det gitt ham unik kompetanse og erfaring, hans unge alder til tross.

• Han har vært i trenerapparatet til Grorud siden 2014. Først som assistent under Rolf Teigen, så hovedtrener i 2018 og 2019. Med et ungt og nytt mannskap gjorde han en så god jobb allerede i fjorårets sesong at han også da ble kåret til «Årets unge trener» av NFT. Da han tok laget enda et hakk videre og sikret opprykk til OBOS-ligaen for første gang i Groruds historie denne sesongen, har 28-åringen gjort seg fortjent til å vinne samme prisen på nytt.

Statutter

• Prisen «Årets unge trener» tildeles enkeltpersoner som på en meget fortjenestefull måte gjennom sitt trenervirke har bidratt til å utvikle lag og enkeltspillere innenfor området spillerutvikling og norsk breddefotball.

• Årets unge trener skal være under 35 år. Årets unge trener må være medlem av Norsk Fotballtrenerforening. Årets unge trener tildeles diplom og et stipend.

• Beslutning om tildeling treffes i NFTs styre, etter at saken har vært forberedt og behandlet fortrolig.