Hele Haugerud IF står i en vanskelig situasjon. Det skal bygges nye skoler og idrettshall på Haugerud, og under arbeidet mister Haugerud IF både hallen, fotballbanen, tennisbanene, og klubbhuset. Avisa har tidligere omtalt situasjonen til fotballgruppa som ble foreslått midlertidig bane på Stubberudmyra mens arbeidet på Haugerud pågikk. Dit ville ikke Haugerud IF – blant annet på grunn av avstanden- og nå går det mot at Haugerud IF får vilja si og blir midlertidig sendt til Tveita før de returnerer hjem til ny fotballbane på Haugerud når alt står ferdig. Så heldig er ikke tennisgruppa. Pr. nå er det ikke planlagt ny tennisbane på Haugerud.
– Da jeg hørte det første gangen fikk jeg nesten sjokk. Jeg syns det er helt forferdelig, sier Tore Nitter, leder av tennisgruppa.
Det har vært mye fram og tilbake og ulike tider for oppstart, men nå er det kommunisert byggestart i 2026.
– Forsvinner med et pennestrøk
Tennisgruppa har i en høringsuttalelse foreslått at det i en av skolegårdene etableres et multisportdekke som kan brukes til både tennis og andre ballsporter – og får støtte av rektorene på Haugerud ungdomsskole og Trosterud skole – men det er avvist av kommunen. Slik det er nå er det lagt opp til at tennisgruppa flyttes permanent til tennishallen på Stubberudmyra, men der holder tennisgruppa til Furuset IF til og kapasiteten er sprengt. Det er en løsning verken Haugerud eller Furuset ønsker, erfarer avisa.
– Fotballgruppa ble også foreslått sendt ned dit, situasjonene våre er helt like. Det er for tungvint å ta seg dit, og tennisgruppa til Furuset har selv sagt i høringsuttalelsen at det ikke er plass, forklarer Nitter.
I realiteten betyr det at tennisgruppa står uten tennisbaner når byggeperioden på Haugerud begynner.
– Vi mister tre baner uten at det kommer et forslag til erstatning. Bare å legge ned hele tennisgruppa vår med et pennestrøk er helt forferdelig, sier Nitter.
Har hyret advokat
– Det er uholdbart og uakseptabelt at et tilbud som har eksistert siden 70-tallet står i fare for å opphøre. Nå blomstrer tennisgruppa vår, og vi har en festeavtale på tennisbanene våre som sier at kommunen er juridisk forpliktet til å gi oss erstatsningsbaner her i området. Det må kommunen sørge for, sier daglig leder Thor Olav Tvedt Delgado-Rodriguez i Haugerud IF.
Haugerud IF har engasjert Advokatfirmaet Justad Johnsen med hensikt å vurdere om det foreligger grunnlag for gjenervervserstatning for to tennisbaner og biloppstillingsplass i tilknytning til opphør av festeavtale. Festeavtale er en juridisk avtale mellom to parter som innebærer at andre enn grunneieren, som er Oslo kommune, får rett til å benytte grunneierens eiendom til ett eller flere formål. Der konkluderes det med at det foreligger et erstatningsrettslig vern for Haugerud IF og at kommunen derfor skal oppføre to tennisbaner og biloppstillingsplass som erstatning for de to eksisterende tennisbanene. Videre konkluderer Justad Johnsen at kommunen ikke er pliktig til å finne en erstatning på området der nye skoler og idrettshall skal bygges – de står fritt til å velge beliggenhet for tennisbanene – men den bør ligge enkelt tilgjengelig for innbyggerne. Og der har Haugerud IF et ess i ermet.
Det finnes ledig plass
Tennisgruppas store mål er at det etablere to nye tennisbaner i nærområdet, og det finnes plass. På andre siden av Dr. Dedichens vei står annekset tilknyttet Dr. Dedichens gamle praksis. Foran annekset ligger det et stort område der det inntil nylig har stått en barnehage, men som i dag står helt ledig med unntak av en liten lekeplass.
– Vi har målt opp plassen som har et areal på 36×36 meter, og det skal være nok til to tennisbaner. Og det har lokalpolitikerne vært positive til.
– Jeg tror ikke det er den helt store utfordringen. Annekset er vernet, men en tennisbane vil ikke komme for nær eller være for sjenerende. En annen ting er at vi på sikt håper på – for å få et godt tennistilbud så bør man ha et helårstilbud – at vi får oss en boblehall. Det blir jo neste skritt, kan du si.
Enorm vekst
Tennisgruppa har på et par måneder gått fra å ha 40 medlemmer til drøyt 150. Det etter at de dumpet prisene på treningsavgiften.
– Med de tre banene vi har i dag har vi kapasitet til dobbelt så mange medlemmer, forklarer Nitter.
Det er for det meste hobbyspillere i gruppa, og de leier trenere fra tennisen til Furuset IF.
– Her er alle mellom seks og 100 år hjertelig velkommen til å være med. Vi har medlemmer som ikke kommer fra Haugerud, og her får de gunstige priser og fine baner med god kapasitet. Vi satser på at vi slipper å få en nedeperiode. Det blir fryktelig trist dersom folk slutter med tennis eller må reise langt for å spille.
– Svingninger i deltakelse
Avisa har henvendt seg til byråd for kultur og næring, Anita Lervik Noth (H).
– Behovene for tennisanlegg i området vil bli omtalt i den kommende behovsplanen for idrett som vi legger fram ved slutten av måneden. Det er kjempegøy at de har fått opp stor deltakelse rundt tennisgruppa.
Hun sier at grunnen til at det ikke er planlagt ny tennisbane på Haugerud er at i 2019 – da kommunen og idrettslaget var i dialog om en eventuell ny tennisbane – var tennisgruppa liten og interessen lav.
– På grunn av lite aktivitet den gang ble det ikke besluttet videreføring av tennisbanene i skoleprosjektet i 2019. Det kan være vanskelig for kommunen å tilpasse kostbare idrettsanlegg til såpass store svingninger i deltakelse, dessverre.