Kristin Gjertsen er styremedlem i Norges Skiforbund og har donert 20.000 kroner til Lillomarka Skiklubb. Hun ønsker at de timene hun bruker ved sitt verv skal sammenliknes med alle de timene andre bruker på å arrangere renn og aktivitet med ski på beina. Hun gir derfor hele sitt styrehonorar for 2022 og 2024 tilbake til idretten.
– Skiforbundet har i dag over 400 millioner norske kroner i inntekt, mindre enn fem prosent av dette går til krets- og skiklubbutviklere. Det er altså midlene som primært går til bredde. Jeg ønsker derfor at det jeg gir videre skal bidra ørlite mer til breddeaktiviteten. Med stor glede og ydmykhet har jeg derfor gitt 20.000 til Lillomarka Skiklubb for å støtte deres fantastiske breddearbeid og dugnadsånd.
Hun forteller også at forskjellene mellom øst og vest trolig er enda større i skiidretten enn for eksempel i fotballen. Et av skiforbundets fire innsatsområder er: «Mangfold og rekruttering: Vi sikrer like muligheter for flest mulig gjennom vår breddeaktivitet og ved å ivareta grunnfjellet».
– Det er veldig langt igjen til man er der. Skal vi holde på skiidretten som en nasjonalidrett, er vi nødt til å jevne ut forskjellen og gjøre den tilgjengelig for store folkegrupper som ikke nødvendigvis har forhold eller økonomi til å drive den i dag.
– Jeg håper mitt bidrag kan inspirere både forbund og andre til å sikre mer støtte til klubber som Lillomarka Skiklubb og deres fantastiske arbeid!
Hva går pengene til?
Avisa hadde i utgangspunktet en avtale med sportslig leder i skiklubben, men under intervjuet kom selveste leder Jørgen Lindvik løpende forbi.
– Vi er veldig glad for slike støttespillere, som setter pris på arbeidet som de i og rundt skiklubben gjør, sa han før treningsøkten fortsatte.
Tiril Friid-Hauglund er sportslig leder i skiklubben og er også henrykt over donasjonen.
– Vi ønsker å fortsette suksessfaktoren fra i fjor, med å tilby gratis treningsavgift for førsteklassinger. Det vil si at man kan komme hit for å teste om ski er gøy, før man forplikter seg økonomisk.
Suksessen medførte at skiklubben hadde rekorder for antall påmeldte til skirennene i vinter.
Hun legger ikke skjul på at det i Groruddalen er viktig å holde kostnadene nede. Derfor har de gratis skiutleie, og det gjør altså terskelen enda lavere for nettopp å teste ut om ski er sporten for ditt barn.
– Vi vil bruke midlene på rekruttering av barn fra et område der foreldrene nødvendigvis ikke er oppvokst med ski på beina. Da er det helt forståelig at det da er en liten terskel for å komme seg opp hit.
Friid-Hauglund fokuserer veldig på nettopp dette, at de i skiklubben må være til stede og informere. Derfor gjør de det så hyggelig de kan, og åpner for eksempel klubbhuset for foreldrene under trening hvor kaffe serveres og læring eventuelt suppleres. Det eneste klubben ikke kan er å gå selve rennet, alt annet skal de bidra med, forsikrer hun.
For øyeblikket er tilbudet for førsteklassinger en medlemskontigent på 150 kroner for et år, og det er det. Der inngår trening en gang i uka, samt samlinger om høsten og vinteren.
– Vi ønsker at flere skal se på ski som en læringsarena og et sted man kan ha det gøy og hyggelig sammen. Det skaper også venner på tvers av skolene, som barna en dag kan sette pris på når de for eksempel skal begynne på ungdomsskolen, sier hun.
Dyrking av sine egne
Klubben har også ungdomstrenere som er utøvere selv. Friid-Hauglund forklarer at de tilbys trenerkurs, slik at de blir utdannede trenere. I tillegg får de være mange trenere i gruppa, slik at alle barna blir sett og får hjelp, og får øve seg i trenerrollen i fred og ro.
– Dette er deres deltidsjobb, og en jobb som gir litt inntekt ved siden av. Da slipper de å gå med avisa, jobbe på McDonald’s eller hva det måtte være. I tillegg er de i klubben, og kan gå rett på egen trening etter jobb. Vi prøver å lage et godt økosystem og dyrke våre egne, sier hun stolt.
Hun forteller også at det virker mye morsommere for barna å høre på ungdommene istedenfor foreldrene som de ellers er vant til å lytte til.
Vegard Solhaug Isaksen og Guro Brænden er begge trenere for Lillomarka Skiklubb. De bekrefter det Friid-Hauglund snakker om, og er tilsynelatende veldig fornøyd med tilværelsen:
– Jeg trives veldig godt som trener her i klubben. Det passer veldig bra med å være utøver selv, sier Brænden.
– Klubben legger det veldig fint opp, da treningen vår er etter treningen vi har med barna, legger Isaksen til.
Barmarkstrening og rulleski
Vanligvis begynner opptreningen mot ny sesong på høsten en gang for skiløpere, og det kalles for barmarkstrening på fagspråket. Likevel var det noen barn som gjerne ville trene videre, og ikke nødvendigvis gikk på så mange andre sporter.
Derfor kjører Lillomarka Skiklubb også barmarkstrening i disse dager. Den sportslige lederen forteller at halve treningen skjer på flata i arenaen, og at den andre halvparten skjer på rulleski.