Barne- og ungdomsskolene i Oslo som i dag har rundt 65.000 elever får langt færre de neste årene. Om vi ikke justerer kursen kan nær 28.000 pulter stå tomme i Osloskolen om bare seks år. Men ujevnt fordelt i Oslo, mange tomme plasser noen steder i byen, mens andre områder vil mangle plass til elevene.
13. mars kom planforslaget for å møte Oslos skolebehov de neste 20 årene. Det førsteutkastet har ikke vært på noen politikers bord ennå. Utdanningsetaten foreslår 6000 færre tomme plasser, og har vurdert nøye hvordan forslagene vil slå ut. Både fysisk læringsmiljø, skolevei og trafikksikkerhet, størrelsen på fagmiljøet, skolens rolle i nærmiljøet, klimakonsekvenser og økonomi er vurdert. Viktigst av dette er å gi elevene et best mulig opplæringstilbud.
Skolen er viktig for nærmiljøet, og ny skolestruktur vil endre mange folks hverdag. Forslaget berører alle deler av Oslo og er nå på høring i to måneder slik at bydeler, skolenes driftsstyrer og andre kan si sitt. Så vil kommunens fagfolk vurdere hva som bør endres og sende et nytt forslag til byrådet. Til sommeren vedtar byrådet et revidert planforslag og legger det fram for bystyret. Bystyret vil ta imot flere innspill og først vedta ny skolebehovsplan nærmere jul.
Forslaget som høres nå bygger altså på faglige vurderinger og er ikke behandlet politisk ennå. Høyre vil lytte til innspill fra alle parter for å finne de beste måtene å løse skolebehovet de neste 20 årene på. Befolkningsutviklingen fremover med færre barn, og den økonomiske skvisen regjeringen har gitt Oslo, gjør at vi står foran vanskelige valg. For hvert skolebygg vi egentlig ikke trenger vil videre drift ta av ressurser som ellers kan gå til å gi skolen bedre undervisning og innhold.
Bjørgulv Vinje Borgundvaag, fraksjonsleder for utdanning i Oslo bystyre (H)