Styreleder i Hasle-Løren IL, Viggo Anthonsen, på Lørenbanen i midten av juni da det ble aksjonert for flere fotballbaner og idrettshaller nederst i Groruddalen. Foto: Rolf E. Wulff
Styreleder i Hasle-Løren IL, Viggo Anthonsen, på Lørenbanen i midten av juni da det ble aksjonert for flere fotballbaner og idrettshaller nederst i Groruddalen. Foto: Rolf E. WulffBilde 1 av 1

Groruddalsdebatt:

Har Oslo kommune glemt barna?

Oslo kommune bygger vekk barn og unges oppvekst på Økern, Refstad og Løren. Det bygges tusenvis av leiligheter, men det er ikke planlagt en eneste fotballbane i nærområdet vårt. Og hvor blir det av idrettsanleggene og hallene vi er blitt lovet? Der hvor barna skal trene, ha gym, spille ball, og ha det gøy sammen?

Vi har ikke tid til å vente på ytterligere utsettelser av reguleringsplaner. Vi har ikke samvittighet til å se at barna også denne gangen blir bortprioritert.

For kapsasiteten er sprengt. Vi må snart takke nei til nye barn som vil spille fotball og håndball hos oss. Vi trenger flere fotballbaner, ny håndballhall og ishockeyhall. Vi trenger lovnader om at barna har et sted å trene når nye haller skal bygges. Og vi trenger det nå, ikke når barna har blitt voksne.

I over 100 år har Hasle-Løren IL skapt samhold, trygghet og idrettsglede for barn, unge og foreldre nederst i Groruddalen. I dag kommer barn fra hele dalen for å være med i klubben vår. Nærskolene bruker anlegget vårt i gymtimer og til aktivitetsskoler.

Dugnadsånden er stor. Fordi foreldrene vet hvor mye det betyr at barna deres kan drive med organisert fysisk aktivitet heller enn å sitte alene hjemme bak en skjerm. Her spilles det håndball, ishockey, innebandy og fotball, her går barna på ski om vinteren og sykler om sommeren. De siste årene har den foreldredrevne breddeklubben Hasle-Løren hatt en voldsom vekst. Vi er nå bydelens største klubb. Bare fotballskolen for de minste barna fra fem til syv år har 300 påmeldte barn i år. For fire år siden var det 200 barn, og og noen år før det var det rundt 100.
Hvor mange flere skal det bli?

Rundt oss ser vi en by og en bydel i endring. Løren er snart ferdig utbygd. Økern, Bjerke og Ulven står for tur. Bare i disse tre prosjektene snakker vi om henholdsvis 900 boliger på Økern Torg, 1500 boliger på Bjerke og 3000 boliger på Ulven.

Totalt i Hovinbyen skal det bo 40.000 mennesker. Et tall som vil øke til 100.000 fram til 2030, anslår Plan- og bygningsetaten. Det er like mange som bor i hele Drammen, Norges sjette største by.
Forleden samlet hundrevis av barn, unge og foreldre seg på Lørenbanen for å markere hvor mye idrettsanlegget og klubben betyr for dem, Ishockeystjernene Mats Zuccarello og Alexander Bonsaksen og den tidligere elitespilleren Mustafa «Mos» Abdellaoue, som alle startet sin karriere i Hasle-Løren, kom for å fortelle politikerne hvor viktig nærklubben og idrettsanlegget var for dem, for deres tilhørighet, samhold og utvikling av idrettsglede i oppveksten.

Hvor viktig det var å ha et sted de kunne komme utenom faste treningstider for å trene, eller bare henge på løkka med kompiser og spille ball.

Det kan man ikke på Hasle-Løren i dag.

Vi ønsker å være klubben med det gode hjertet, klubben der de som vil – kan komme til oss. Men snart blir vi nødt til å si nei. Daglig må vi vise bort barn som spiller uorganisert fotball, fordi det rett og slett ikke er plass.

Fotballen har en 11-bane og en 7-bane som skal fordeles på 75 lag. Vi må dele banene opp i små frimerker for å gi spillerne treningstid. Mange av ungdommene har vært i klubben i årevis, men har aldri fått trent på 11-spill. Fordi de alltid må dele banen med andre. Mange må ty til andre baner i Groruddalen for å få trent tre ganger i uken. I tillegg skal vi avvikle daglige seriekamper for Oslo fotballkrets.

Løren idrettspark skulle sett annerledes ut enn den gjør i dag. Her skulle det stått en ferdig, ny flerbrukshall. Her skulle vi hatt en ute-isbane. Vi kunne også ha fått på plass to mindre fotballbaner.

Idrettsparken har vært under regulering siden 2016, men den er fortsatt ikke ferdig regulert. Den nye flerbrukshallen hadde for inntil noen uker siden planlagt ferdigstillelse i 2024, nå er den forsinket til 2026. Hvor skal håndballspillerne våre trene i mellomtiden?

Og hva skjer når klubbhuset og kiosken rives og klubben vil miste verdifulle inntekter?

Den samme usikkerheten råder for ishockeylagene. Ny ishall er planlagt, men vi kan komme til å stå uten ishall i to år, og står i fare for å miste hockey-miljøet vårt.

For heller ikke ishockeyspillerne har et sted å trene i de to-tre årene mens hallen rives og bygges.

Hasle Løren ønsker at det settes opp en ny midlertidig hall på tomten ved siden av. Det vil ikke byråd Omar Samy Gama (SV) for kultur, idrett og frivillighet, som sier det er for dyrt. Idrettsbyråden foreslår heller å busse 340 barn med hver sin 15-20 kilos bag rundt til andre ishaller i Oslo. Flere ganger i uken i to år.

Det vil være en katastrofe for ishockeylagets fremtid. Ishockeyen er redd barna vil miste motivasjon, de vil miste klubbtilhørighet, og hvem skal knyte ishockeyskøytene til barna? Bussjåføren?
Ishallen brukes i dag av skoler, aktivitetsskoler og ulike aktører. Den er ikke bare en trenings- og kamparena, men et samlingspunkt for mange etter skoleslutt. Når hallen blir borte, mister også ishockeyen en viktig rekrutteringsarena for nye spillere.

Risikoen for at barna slutter og heller finner på mindre sunne aktiviteter er stor. Vi har sett det før. Furuset har aldri klart å bygge seg opp igjen til den klubben de var da de måtte kjøres rundt til andre haller for å trene under bygging av ny hall.

Og er det egentlig riktig som byråden sier, at det er dyrere å sett opp en midlertidig hall enn det er å busse 340 barn og unge rundt?

Byråden sier at det koster 50 millioner å sette opp en midlertidig ishall. I Moss har Kråkene ishockeylag satt opp en midlertidig hall til 12,5 millioner. En ringerunde til
busselskaper anslår en prislapp på 10 millioner for bussing flere ganger i uken i et par år.

Vi ser ingen tegn til at idretten prioriteres av Oslo kommune, vi ser ingen nye planlagte flater av vesentlig karakter. Og det til tross for at vi i årevis har hatt en tom tomt liggende i hjertet av nærområdet vårt: Gamle Økern Torg, også kalt Bama-tomta. Den har vært under regulering siden 2016.
Nå i sommer er det siste høringsrunde før den skal endelig reguleres ferdig neste sommer. Dette vinduet må politikerne bruke til å se barna, og sikre deres fremtid.

Her er det plass, men boliger prioriteres: 900 leiligheter. Det bygges en park, og park er bra. Men parken har ingen funksjonelle områder for organisert eller uorganisert idrett. Ingen større områder der barn og unge kan utfolde seg og være sammen.

Vi krever at kommunen får fortgang på planene, sånn at medlemmene våre og naboene våre ikke står uten anlegg.

Vi har nådd bristepunktet, tålmodigheten vår er brukt opp. Nå hever vi stemmen og ber dere: Ikke glem barna!

På vegne av Hasle-Løren idrettslag,
Viggo Anthonsen, leder