Stein John Kvale
Stein John Kvale

Industribyen på Fornebu – ei ulykke for Norge!

Ettersom barna mine tar seg en velfortjent ferie heime i Nordre Nordland, får jeg et par uker tilsendt Akers Avis Groruddalen til utlendigheten min på Tåsen. Det er bra. Så kan jeg komme med et direkte innspill som kanskje vil overraske noen, men som absolutt ikke bør gjøre det (Trøen, Engstrøm og Ekfelt tar seg godt nok av de tradisjonelle argumentene i dagens avis 3.7).

Men vi lever faktisk i hele Norge, ikke bare i Oslo – eller Groruddalen.

Spredte røster har rykket ut for å forsvare – eller bagatellisere – skeivfordeling av bompengene: Først Edvin Hammervold, Rødtvet, dernest Trond Botnen, Lindeberg, – og så dukker fordundre meg en gammel kjenning fra Furuset BU opp, Hartvig Opsjøn, leder Alna KrF.

Jeg leser for mange distriktsaviser, sier man. Så jeg vet hva man er opptatt av der oppe, om ikke annet kan man fra kl. 8.25 til 8.45  tirsdag til lørdag på NRK2 se gårsdagens Nordlandsnytt og Nordnytt (Troms og Finnmark). Og så kan man føye til dagens Østlandssending og høre om Oslos voksesmerter: Man må bygge flere boliger i parker, på gravlunder eller flytte markagrensa.
Samtidig flytter dynamiske unge mennesker i flokk og følge inn til Oslo, mens avfolking truer distrikts-Norge. Mens stadig nye – og unødvendige – tettsteder pønskes ut i Stor-Oslo, naturligvis med  t-baneforbindelser og annen logistikk.

Det er feil i innlegget til Hartvig Opsjøn som vi ønsker å oppklare

I februar hvert år avholdes Kirkeneskonferansen, der for få norske kvinner og menn stirrer Vladimir Putin i kvitøyet. «Få folk til å flytte hit, litt faderlig fort», tordnet fylkesordfører i Finnmark, Hans-Jacob Bønå (Høyre), fra talerstolen i årets utgave. Hvor må de komme fra?

Hva med framtida til de bedrifter som allerede har etablert seg på Fornebu, med ditto arbeidsplasser? Industrilokaler blir solgt for ei krone kvadratmeteren, har jeg hørt.
FLYTT! - Hvor hen da? - Til Kirkenes, naturligvis. Det er en kul by å bosette seg i.

For ikke å virke bakstreversk: Oppgradering av Majorstua er en god idé, økt frekvens på Grorud-banen med nytt signalanlegg likeså.

Men å bygge en gigantisk overpriset tunnelbane under Frognerparken, er meg en gåte!

Stein John Kvale