FOR TRANGT: Tamina Sheriffdeen Rauf (Ap) mener at byggeplanene for Linderudløkka gir altfor lite fellesarealer med tanke på hvor mange boliger som er planlagt. (Foto: Ørjan Brage).
FOR TRANGT: Tamina Sheriffdeen Rauf (Ap) mener at byggeplanene for Linderudløkka gir altfor lite fellesarealer med tanke på hvor mange boliger som er planlagt. (Foto: Ørjan Brage).Bilde 1 av 1

Østre Aker vei 90: Bokvalitet og fellesarealer

Etter en lengre periode med byggestopp ser det ut til at prosjektene rundt om i byen vår begynner å rulle fremover igjen. I Oslo bystyre har vi bare ved sist møte 28.08 vedtatt noen hundre leiligheter, og flere kommer om noen måneder. Særlig spennende blir utviklingsprosjektet til Stor-Oslo Eiendom – Linderudløkka. Et prosjekt både stortingsrepresentant Elisabeth Kaski fra SV og byutviklingsbyråd James Lorentzen fra Høyre har engasjert seg i lokalt.

La det være helt tydelig. Når vi fremover bygger leiligheter skal vi sikre gode bokvaliteter med varierte boliger slik at det treffer mangfoldet i byen vår. Vi skal passe på at enslige så vel som storfamilier og eldre skal få egnede leiligheter tilpasset deres behov. Der hvor noen trenger flere soverom og stort kjøkken, har kanskje de fleste av oss nok med noe mindre areal.

Og dette er kjernen i hvorfor Oslo Arbeiderparti stiller seg bak en leilighetsnorm som skiller seg fra byrådet. Der hvor de åpner for leiligheter under 30 kvm, mener vi at minstestørrelsen helst skal være 35 kvm – og at andelen større leiligheter i prosjektene må økes i indre by.

På Linderudløkka har bydelen også vært tydelige, de ønsker at andelen større leiligheter skal beholdes fordi dette vil hindre det store gjennomtrekket området i dag er sterkt preget av.

Hvilke type og størrelsen på leilighetene må vi gjerne diskutere, men behovene vil variere fra prosjekt til prosjekt basert på flere ting som eksisterende boligmasse, målgruppe og beboersammensetning. Men vi kan ikke la oss lure av å styre debatten kun etter boarealene eller høyder.

Det aller aller viktigste er å sikre kvaliteter som vil forhøye livs- og bokvaliteten til lokalbefolkningen. Blant annet gjennom fellesarealer. I dag er det foreslått 250 kvm. fellesarealer totalt for Linderudløkka, men Plan- og bygningsetaten anbefaler faktisk 2 kvm pr. leilighet under 35 kvm. Fortvil ei, jeg kan gjøre matten for deg. Det vil si at vi egentlig skulle, etter anbefaling fra PBE, hatt minst 400 kvm fellesarealer kun for de minste boligene (dersom man etter planen vil få ca. 200 små boenheter). Oppsummert kan vi si at de planlagte fellesarealene er langt under anbefalingene og behovene Linderudløkka. Og det er et stort problem.

Uavhengig av hvilket tall man ender på må man ta de små leilighetene like seriøst som de store. Det er for eksempel bra at det er planlagt for balkonger også for de små boenhetene, men det burde vært sikret i bestemmelsene. Dette skaper uforutsigbarhet for kvaliteten av de mindre leilighetene, og det gjør at debatten også styres av store usikkerhetsmomenter.

Selv om en løsning på boligkrisa er å bygge flere leiligheter, og jo mindre leiligheter vi bygger dess flere boenheter får vi – er det viktigste for meg og Oslo Arbeiderparti at de leilighetene som faktisk bygges og at prosjektene som utvikles gir god bokvalitet og tilføyer positiv utvikling til nærmiljøet. Vi må tørre å stille krav til de indre så vel som de ytre kvalitetene ved en bolig, og er nødt til å se helheten i prosjektene som en utvidelse av boenhetene.

Boligpolitikk og leilighetsfordeling

Grønt lys for små leiligheter på Linderud. SV roper varsko for konsekvensene