Ammerud skoles musikkorps i takt på Karl Johans gate 17. mai.
Ammerud skoles musikkorps i takt på Karl Johans gate 17. mai.

Vil politikerne våre at barn skal slutte med fritidsaktiviteter?

Budsjettforslaget for Grorud bydel for 2025 legger opp til å kutte kontingentstøtten for barns fritidsaktiviteter med hele 75 prosent, fra 2 millioner kroner til 500.000. Støtten burde økes, ikke kuttes!

Vi som jobber som frivillige i korpsene og strykeorkesteret i Grorud bydel, vet hvor viktig denne ordningen er. Dette er en ordning som treffer! Vi har mange medlemmer som ikke hadde fått muligheten til å spille kornett, slagverk eller fiolin dersom det ikke var for bydelens ordning med støtte til kontingent. For korps og andre musikkaktiviteter finnes det ikke andre ordninger disse familiene kan bruke.

Det er også viktig at det er enkelt å søke om støtte. De siste årene har innretningen på ordningen variert, og informasjonen om ordningen har til dels kommet langt ut i semesteret. Dette har gjort støtten vanskeligere tilgjengelig enn nødvendig. Bydelens ordning må innrettes slik at vi, de frivillige i lagene, i samarbeid med de familiene det gjelder, kan bidra til at pengene går direkte til dem som trenger det.

Mange familier i vår bydel har det tungt økonomisk. Det kan bety at barna må forsake mye som andre tar for gitt – ferier, leker, klær man ønsker seg, og så videre. I en slik situasjon kan det å kunne gå på samme fritidsaktivitet som de andre i klassen være ekstra viktig.

Å gå i korps eller å delta på andre fritidsaktiviteter fungerer sosialt utjevnende, det skaper mestring, legger grobunn for vennskap og lærer ungene verdien av samarbeid, dugnad og tilhørighet.

At mange deltar i fritidsaktiviteter er viktig forebyggende arbeid. Å sikre at alle som ønsker det kan være med i korpset, spille fiolin eller gå på håndball, er derfor en viktig investering i framtiden til ungene det gjelder, og fremtiden til nærmiljøet vårt.
De siste årene har alle lag og foreninger konkurrert om skarve 500.000 kroner i kultur- og frivillighetsmidler. For Rødtvet skoles musikkorps, f.eks., utgjør støtten fra bydelen kun 3,5 prosent av de årlige utgiftene til korpset. Dette monner ikke!

Vårt innspill til Grorud-politikerne når de møtes før jul for å banke gjennom neste års budsjett er:

  1. Oppretthold kontingentstøtten på dagens nivå og gjør innretningen på ordningen mer forutsigbar slik at det er enkelt å søke om støtten.
  2. Innfør også mulighet til å få støtte til å delta på seminarer og festivaler.
  3. Innfør kultur- og frivillighetsmillionen!

På vår side kan vi love at vi fortsetter med å gi kulturtilbud på nærskolen til bydelens barn uavhengig av foreldrenes lommebok, spre glede i gater og på torg på grunnlovsdagen og i nærmiljøet i disse julegrantenningstider.

Ammerud skoles musikkorps:
Bente Midtskogen, styreleder
Lilly Sofie Ottesen, korpsleder og kasserer

Grorud skoles musikkorps:
Sjur Jøkling Eriksen, nestleder
Vera Djupnes, kasserer

Rødtvet skoles musikkorps:
Bell Batta Torheim, styreleder
Geir E. Hagen, kasserer

Grorudskolenes strykeorkester:
Øystein Imsen, daglig leder