NY FRISØR PÅ FURUSET: Furuset IF har startet en frisørsalong i Furuset Forum der 17 år gamle Aryaan Hassan Tariq er ansatt.
NY FRISØR PÅ FURUSET: Furuset IF har startet en frisørsalong i Furuset Forum der 17 år gamle Aryaan Hassan Tariq er ansatt.Bilde 1 av 2
FÅR JOBBEN GJORT: Salongen er ikke store greia, men stor nok til at det kan gjøres en skikkelig jobb.
FÅR JOBBEN GJORT: Salongen er ikke store greia, men stor nok til at det kan gjøres en skikkelig jobb.Bilde 2 av 2

17 år gamle Aryaan er frisør i Furuset Forum

Aryaan Hassan Tariq fra Furuset begynte med hobbyen sin som frisør med å klippe kamerater og fetteren sin utendørs og i garasjen. Nå har han fått sin «egen» frisørsalong i Furuset Forum, der alle får tilnærmet gratis hårklipp.

Interessen for frisøryrket begynte under pandemien. Da var det hans yngre fetter og kamerater som var «prøvekanin» mens Aryaan «finklippet» ferdighetene sine og utviklet seg som frisør.

– Det fungerte greit, men det var stress å bevege se fra a til b hele tiden. Så det er veldig greit å ha et fast sted hvor folk heller kan komme til meg når det skulle passe, og til en ordentlig frisørsalong der de får god behandling.

Fetteren hans skal ha en stor ære for at Aryaan i dag er blitt en flink frisør.

– Det gikk ikke så bra i starten, men så kom jo resultatene etter hvert. Jeg sa til ham at når jeg blir god skal du få gratis klipp resten av livet ditt. I starten var det ille, virkelig dårlig, men han stolte fortsatt på meg. Nå klipper jeg ham bra og han blir veldig fornøyd, humrer Aryaan.

Salongen og utstyr i Furuset Forum er finansiert med midler fra Sparebankstiftelsen DNB.

– Lidenskap

Kameratene gir han gode tilbakemeldinger, og de kommer tilbake for flere klipp. For øyeblikket gjør han kun herreklipp, og sier det er særlig én frisyre som er populær, spesielt blant unge gutter og menn.

– Mange liker skinfade, men mange liker vanlig gradering også, da graderer du rundt hele hodet, og lager linjer, det ser ganske fint ut.

I dag er det Aryaan og en annen som jobber som frisører, men Nahom Jonas, prosjektleder i Furuset IF og barnevernskonsulent i barnevernet, sier at det er flere som er interessert.

Aryaan sier han er i salongen nesten hver ettermiddag og kveld. På dagtid går han på skole på Akademiet videregående på Bislett med blant annet IT som pensum. Det er innenfor IT han ønsker å jobbe når han blir eldre, mens det å være frisør forblir en hobby eller sidejobb.

– Hvor mange kan du klippe på en dag?

– Etter skolen, kanskje åtte hver dag, i helgene kan jeg ta flere, så mange jeg orker. Det er en lidenskap, så det er gøy.

– Hva syns du om salongen?

– Jeg er fornøyd, alt jeg trenger er her.

På rett spor

Flere unge menn har figurert i avisens spalter i forbindelse med nyåpnede salonger og yrket som frisør.

– Det kan hende at de liker at folk holder seg fine, og at de får tjene litt penger på siden. Du kan jo sammenligne det med folk som jobber deltid på Kiwi, men her styrer man mer selv, så man kan jobbe når det passer seg.

17-åringen er selv bosatt på Furuset og går blant annet lederprogrammet Alnaskolen.

– Hva syns du om jobben Furuset IF gjør med å skape arbeidsplasser for dere ungdommer?

– Det er veldig bra, det gir oss muligheten til å holde på med noe, og ikke henge rundt og finne på dumme ting, så er dette en veldig god mulighet. 

– Hva sier mor og far om studieretningen din og jobben som frisør?

– De liker det veldig godt, de er fornøyd med at jeg gjør noe bra, i stedet for å gå rundt og drive med tulleting uten mål og mening.

– Får du lov til å klippe faren din?

– Jada, jeg har klippet ham før. Jeg klipte han for første gang for to uker siden, da ble han ganske fornøyd, og jeg skal klippe ham igjen i dag.

Må vite hva de gjør

– Det er jo etter ønske fra ungdommene selv, de hadde behov for et sted å klippe. Det var flere som sa de pleide å klippe i kjelleren eller i blokka. Derfor tenkte vi at dette var noe vi hadde behov for, så vi søkte om penger fra Sparebankstiftelsen, og da vi fikk pengene, 56.000 kroner, var det bare å begynne å bygge salongen, sier Nahom Jonas.

Salongen er ikke store rommet, det er på drøyt ni kvadratmeter.

– Den er veldig fin, sier Jonas.

– Ganske kult?

– Veldig. Det er positivt, for det første får han mestringsfølelse og han lærer. For det andre så tjener han litt penger, og tilbudet er godt brukt.