MUNTER GJENG: Stig Henrik Hoff (f. v.), Paul-Ottar Haga, Heine Røsten Haga, Hilde Lyrån og Bjørn Haug trenger en kaffe og kakepause mellom prøvene. Heine spiller «Vesle Bertram» som er tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsens bestefar og byrådsleder i Oslo Raymond Johansens oldefar.
MUNTER GJENG: Stig Henrik Hoff (f. v.), Paul-Ottar Haga, Heine Røsten Haga, Hilde Lyrån og Bjørn Haug trenger en kaffe og kakepause mellom prøvene. Heine spiller «Vesle Bertram» som er tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsens bestefar og byrådsleder i Oslo Raymond Johansens oldefar. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 33
KJØP RASKT: Rekordstort billettsalg har ført til at flere forestillinger har blitt satt opp - men de billettene går også fort unna!
KJØP RASKT: Rekordstort billettsalg har ført til at flere forestillinger har blitt satt opp - men de billettene går også fort unna! FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 33
UNG SKUESPILLER: Tobias (8) spiller Ola mens Malin Hoff Skjolde har rollen som gamlemor.
UNG SKUESPILLER: Tobias (8) spiller Ola mens Malin Hoff Skjolde har rollen som gamlemor. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 5 av 33
Bånkallspel forhånd 32
Bilde 6 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 7 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 8 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 9 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 10 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 11 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 12 av 33
TIDSRIKTIG UTSTYR: Det er viktig at det brukes tidsriktige rekvisitter.
TIDSRIKTIG UTSTYR: Det er viktig at det brukes tidsriktige rekvisitter. FOTO: Rolf E. WulffBilde 13 av 33
GAMLE KLÆR: Kostymene til Bånkallspelet er for lengst plukket ut og klare for bruk.
GAMLE KLÆR: Kostymene til Bånkallspelet er for lengst plukket ut og klare for bruk. FOTO: Rolf E. WulffBilde 14 av 33
MYE PUGGING: Er du med på spel må du ganske enkelt huske tekstene.
MYE PUGGING: Er du med på spel må du ganske enkelt huske tekstene. FOTO: Rolf E. WulffBilde 15 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 16 av 33
Bånkallspel forhånd 21
Bilde 17 av 33
FØLGER MED: Regissør og manusforfatter Charlotte Brænna får selvsagt med seg alle prøvene.
FOTO: Rolf E. WulffBilde 18 av 33
FØLGER MED: Regissør og manusforfatter Charlotte Brænna får selvsagt med seg alle prøvene.
FØLGER MED: Regissør og manusforfatter Charlotte Brænna får selvsagt med seg alle prøvene. FOTO: Rolf E. WulffBilde 19 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 20 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 21 av 33
ØLGER MED: Regissør og manusforfatter Charlotte Brænna får selvsagt med seg alle prøvene.
ØLGER MED: Regissør og manusforfatter Charlotte Brænna får selvsagt med seg alle prøvene. FOTO: Rolf E. WulffBilde 22 av 33
FIRBEINT OBSERVATØR: Gårdskatten Pia får med seg det meste som skjer på Bånkall gård - og tar ellers livet med ro.
HISTORISK EKTEPAR: Hilde Lyrån og Paul-Ottar Haga spiller Ragna og Alf Bånkall. FOTO: Rolf E. WulffBilde 23 av 33
FIRBEINT OBSERVATØR: Gårdskatten Pia får med seg alt som foregår på Bånkall gård.
FIRBEINT OBSERVATØR: Gårdskatten Pia får med seg alt som foregår på Bånkall gård. FOTO: Rolf E. WulffBilde 24 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 25 av 33
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023
ØVELSE FOR BÅNKALLSPELET 2023 FOTO: Rolf E. WulffBilde 26 av 33
MUNTER GJENG: Stig Henrik Hoff (f. v.), Paul-Ottar Haga, Heine Røsten Haga, Hilde Lyrån og Bjørn Haug trenger en kaffe og kakepause mellom prøvene. Heine spiller "Vesle Bertram" som er tidligere klima- og miljøminster Torbjørn Berntsens bestefar og byrådsleder i Oslo Raymond Johansens oldefar.
MUNTER GJENG: Stig Henrik Hoff (f. v.), Paul-Ottar Haga, Heine Røsten Haga, Hilde Lyrån og Bjørn Haug trenger en kaffe og kakepause mellom prøvene. Heine spiller "Vesle Bertram" som er tidligere klima- og miljøminster Torbjørn Berntsens bestefar og byrådsleder i Oslo Raymond Johansens oldefar. FOTO: Rolf E. WulffBilde 27 av 33
GODE VENNER: Gårsdkatten Pia liker å bli kjent med alle som kommer til gards - her er det Hilde Lyrån som får et møte med den godeste Pia.
GODE VENNER: Gårsdkatten Pia liker å bli kjent med alle som kommer til gards - her er det Hilde Lyrån som får et møte med den godeste Pia. FOTO: Rolf E. WulffBilde 28 av 33
GODE VENNER: Gårsdkatten PIa liker å bli kjent med alle som kommer til gards - her er det Hilde Lyrån som får et møte med den godeste Pia.
GODE VENNER: Gårsdkatten PIa liker å bli kjent med alle som kommer til gards - her er det Hilde Lyrån som får et møte med den godeste Pia. FOTO: Rolf E. WulffBilde 29 av 33
SAMLET KVARTETT: Hilde Lyrån, Bjørn Haug, Paul-Ottar Haga og Stig Henrik Hoff (med Pia) har forlengst funnet tonen på Bånkall gård.
SAMLET KVARTETT: Hilde Lyrån, Bjørn Haug, Paul-Ottar Haga og Stig Henrik Hoff (med Pia) har forlengst funnet tonen på Bånkall gård. FOTO: Rolf E. WulffBilde 30 av 33
MODEN AMATØR: Paul-Ottar Haga og Stig Henrik Hoff synes det å spille friluftsteater/spel er spennende på mange måter - ikke minst å få spille sammen med amatører i alle aldre. Bjørn Haug er eldste på laget med sine 78 år.
MODEN AMATØR: Paul-Ottar Haga og Stig Henrik Hoff synes det å spille friluftsteater/spel er spennende på mange måter - ikke minst å få spille sammen med amatører i alle aldre. Bjørn Haug er eldste på laget med sine 78 år. FOTO: Rolf E. WulffBilde 31 av 33
MODEN AMATØR: Paul-Ottar Haga og Stig Henrik Hoff synes det å spille friluftsteater/spel er spennende på mange måter - ikke minst å få spille sammen med amatører i alle aldre. Bjørn Haug er eldste på laget med sine 78 år.
MODEN AMATØR: Paul-Ottar Haga og Stig Henrik Hoff synes det å spille friluftsteater/spel er spennende på mange måter - ikke minst å få spille sammen med amatører i alle aldre. Bjørn Haug er eldste på laget med sine 78 år. FOTO: Rolf E. WulffBilde 32 av 33
LYTTENDE PUS: Gårdskatten Pia lurer nok på hva Stig Henrik Hoff og Bjørn Haug snakker om.
LYTTENDE PUS: Gårdskatten Pia lurer nok på hva Stig Henrik Hoff og Bjørn Haug snakker om. FOTO: Rolf E. WulffBilde 33 av 33

Gedigent billettsalg og ekstraforestillinger – men nå må Hilde få kontroll på nervene!

Det lenge etterlengtede Bånkallspelet har premiere om en uke. Billettsalget har vært forrykende og flere ekstraforestillinger har kommet på plakaten. Akers Avis Groruddalen har tatt en titt bak kulissene før neste onsdags premiere!

– Det var opprinnelig satt opp fire forestillinger (17.-20. august), hvorav en i sin helhet er «kjøpt opp» av Bydel Grorud. Alle fire ble fort utsolgt. Så ble vi enige om å sette opp en førpremiere onsdag 16. august. Den er det kun få billetter igjen til og muligens allerede utsolgt mens vi står her og prater, smiler Arnfinn Bondkall som skriver navnet annerledes enn gårdsnavnet, og som selv er født og oppvokst på gården.

– Dermed blir det ytterligere to forestillinger som spilles klokken 16.00 den 19. og 20. august. De opprinnelige forestillingene de to dagene spilles klokken 20.30, sier en oppglødd Arnfinn.
Med andre ord – Bånkallspelet skal spilles hele syv ganger!

Paranoid sinnsstemning

Publikumsmessig allerede en suksess. Men hva med skuespillerne? Stig Henrik Hoff (sjømann og odelsgutten Sigurd) og Paul-Ottar Haga (Alf Bånkall) virker avslappet. Litt annerledes for Hilde Lyrån (Ragna Bånkall).

– Nå er jeg allerede der jeg pleier å være når det nærmer seg en premiere. Jeg befinner meg i en paranoid sinnsstemning, humrer den populære skuespillerinnen/revyartisten.

– Jeg skjønner ikke hvorfor. Jeg har holdt på med dette i rundt 40 år. Nå er jeg inne i en boble av nervøsitet, føler meg dårlig og overbevist om at jeg ikke klarer dette.

– Det kommer til å gå helt greit, beroliger Stig Henrik.

– Jeg vet jo det. Men hvorfor er jeg da så nervøs? Det blir aldri bedre. Det forundrer meg. Men det er vel slik jeg er, da. Kanskje det som skal til for at det blir bra til slutt, sier Hilde.

Hun får litt trøst av gårdskatten Pia som har satt seg på bordet hvor det blir kaffe og småkaker mens vi tar en prat om det kommende spelet.

Større dimensjon

Det er til sammen 38 aktører med. Rundt 12 er profesjonelle.

– Det begeistrer meg. Det er en velsignelse å få spille sammen med amatører, spesielt når de kommer fra lokalmiljøet hvor forestillingene finner sted. Det gir det hele en større dimensjon. De bringer med seg sin lokale identitet og stimulerer oss virkelig. Dessuten er det suverent at det er flere generasjoner som står på scenen. Fra unger til han Bjørn (Haug), understreker Paul-Ottar.

– Ja, bortsett fra at han Bjørn er uforskammet sprek. Det er vi som ser eldre ut. Skjønner ikke at den mannen er 78, flirer Stig Henrik.

Bjørn er en av statistene blant amatørene. Men det er også Bjørn som satte ord på sine tanker om et Bånkallspel da han som «gårdsgutt» ved familiedagen på Bånkall for noen år siden oppfordret fra scenen at det her burde være et spel!

Tidligere tider

– Det er egentlig helt fantastisk at dette har blitt en realitet. Man skal være klar over at det sjelden skapes nye arenaer for spel/friluftsteater. Dessuten kreves det enormt med jobbing fra dem som står bak. At man ser potensialet og bygger stein på stein til det til slutt blir en realitet, og til og med tvinger fram enda flere forestillinger enn planlagt sier Paul-Ottar.

– Vi er forresten vant med stein her i området, legger Bjørn til.

Han drar fort historien om steinhoggere og steinbrudd på Grorud i tidligere tider.

– Det er historier som dette, og ikke minst historien om selve gården vi setter pris på å få høre. Det er det kun lokale mennesker som kan fortelle oss. Da skjønner vi mer av bakgrunnen for stykket vi skal spille. Det kommer godt med, sier Stig Henrik.

Hilde blir overrasket når hun skjønner hvilken lang historie Bånkall gård kan vise til.

– Spelet tar for seg hvordan det var på gården for rundt 100 år siden. Men at gården har røtter helt tilbake til middelalderen og nevnes i biskop Eysteins jordebok fra 1376 er imponerende. Du innser virkelig at du skal spille på historisk grunn, smiler Hilde.

Fin opplevelse

Det vi er med på her er et stort fellesskap. Skuespillere, regissør, kostymeansvarlig, scenograf, snekkere, musikere, ja jeg vet ikke hva. Et stort nettverk av flotte folk. Vi som står på scenen er kun en liten del av det hele, påpeker Stig Henrik.

– Dessuten ligger det så mye synergi i dette. Lokale folk er med på å skape noe stort i lokalmiljøet. De ser de får det til også her. Noe alle i området kan være stolte av, sier Paul-Ottar.

Han fryder seg over at interessen er så stor at det blir enda flere forestillinger.

– Jeg håper mange familier kommer. Det blir en fin opplevelse å ha sammen. Dessuten kan dette gi inspirasjon til barn og ungdom til å begynne med sang, dans og skuespill. Dere har allerede flotte Rommen Scene like ved her, og jeg har fått med meg at det er et par musikalteatergrupper for barn og ungdom som gjør det bra i Groruddalen. Suverent, smiler Paul-Ottar.

Det å spille utendørs er en annerledes opplevelse enn å stå på en teaterscene.

– Du har mennesker, maskiner, bygg, dyr og ikke minst naturen og gårdens egen atmosfære å spille på. En velsignelse, men også med mange og andre utfordringer enn på et teater. Det er alltid ting som skjer som du må forholde deg til der og da, sier Hilde.

Stig Henrik forteller at hesten «Borken» slo seg vrang og ikke hadde særlig lyst til å være «skuespiller» på en av prøvene.

– Det gjør det bare mer spennende. Men du må være forberedt på alt, påpeker Stig Henrik.
Han titter ut over gårdstunet.

– Du verden så fint det er her. Tenk at vi kan sitte i Oslo, her på Grorud, og oppleve et sted som dette så tett til naturen. Det er en glede og en stor fornøyelse å få spille et spel i slike omgivelser.

Bånkallspelets historie
Et spel er et skuespill med musikk som spilles utendørs på historisk grunn. Manuset bygger på lokalhistorisk stoff, og/eller har geografisk forankring. Aktørene er en blanding av profesjonelle skuespillere og hobbyskuespillere.

Groruddalen har en historie som strekker seg langt ut over det de fleste i dag kjenner til. Bondesamfunnet, steinhoggermiljøet og gjennomfarten til det øvrige østlandsområdet har opp gjennom tidene satt sitt preg på miljøet og kulturen i denne nordlige delen av Oslo-området. Ikke minst har stein fra området med betegnelsen Grorudgranitt vært viktig i forbindelse med utbyggingen av Oslo på 1900-tallet.

Med dette som utgangspunkt har ideen om et historisk musikkspel i Groruddalen lenge ligget latent. Som mangeårig kulturkonsulent i Bydel Grorud og med inngående kjennskap til området fant Jørn Linnerud ut at Bånkall gård måtte være det perfekte stedet for denne typen spel. Bjørn Haug satte ord på det da han kom med en utfordring fra scenen på en familiedag på gården i 2018. Det satte ideen til et spel i sving for alvor.

Tanken om spelet vakte begeistring også hos Kari Andresen som husholder og boende på gården. Også Marie og Arnfinn Bondkall tente på ideen. Familien hadde eid gården helt siden 1700-tallet, og Arnfinn hadde mange gode minner fra livet på Bånkall, spesielt fra det gode miljøet rundt besteforeldrene Ragna og Alf Bondkall.

I forbindelse med planleggingen av en julekonsert i 2018 var Charlotte Brænna og Stine Cecilie Winther på jakt etter et egnet lokale. Under befaring på Bånkall med Jørn Linnerud ble tanken om spelet nevnt, og dermed fosset ideene fram. Fra og med denne dagen var Bånkallspelet en realitet. En frivillig organisasjon ble opprettet og inntektsbringende aktiviteter kom i gang. Julekonserten i 2018 ble en av de første arrangementene til inntekt for spelet, og styret jobbet for å fremme gården som kulturarena. Arbeidet med ideer skjøt fart, og spelet begynte å ta form. Sponsorer og finansiell støtte ble hentet inn, og etter mye arbeid og planlegging har premieredatoen endelig blitt satt til 17. august i år – fem år etter at organisasjonen ble opprettet.

Heine Røsten Haga spiller «Vesle Bertram» i Bånkallspelet. Det er bestefaren til tidligere klima- og miljøminister Thorbjørn Berntsen og oldefaren til byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen.

Du får nå møte Alf og Ragna på Bånkall en gang på tidlig 1900-tallet og følge dem og menneskene rundt gjennom noen dramatiske dager fylt av spenning, kjærlighet, sang og spill.
Charlotte Brænna er oppvokst på Grorud og jobber i dag som utøvende scenekunstner. Hun har lang erfaring som skuespiller, sanger og musikalartist. Charlotte er Bånkallspelets regissør, og er manusforfatter sammen med Stine Cecilie Winther.

Stine Cecilie Winther er født og oppvokst på Ammerud og jobber som sanger, låtskriver og tekstforfatter. Hun har komponert musikken til Bånkallspelet og er manusforfatter sammen med Charlotte Brænna.