SAMLET: Eirik Sæther var på Romsås ondag formiddag for å overrekke grisene. Her med Inger Gogstad (f.v), Cathrine Solgaard, barna Zakaria, Rakel og Aksel. Foto:
SAMLET: Eirik Sæther var på Romsås ondag formiddag for å overrekke grisene. Her med Inger Gogstad (f.v), Cathrine Solgaard, barna Zakaria, Rakel og Aksel. Foto:Bilde 1 av 3
TRYNE MOT TRYNE: Grisene står med trynet vendt mot hverandre i det lille skogholtet i barnehagens uteareal. Foto:
TRYNE MOT TRYNE: Grisene står med trynet vendt mot hverandre i det lille skogholtet i barnehagens uteareal. Foto:Bilde 2 av 3
FYTTI GRISEN: Hver gris veier drøyt 400 kilo og måtte fraktes med lastebil og kran. Foto:
FYTTI GRISEN: Hver gris veier drøyt 400 kilo og måtte fraktes med lastebil og kran. Foto:Bilde 3 av 3

Grisetidlig jul på Romsås

Siden 2018 har Lilleslottet barnehage ventet i spenning på kunstner Eirik Sæther, og onsdag formiddag kom 36-åringen med en grisefin gave til barnehagen.

Høsten 2017 startet Kulturetaten en kunstkonkurranse i samarbeid med Unge Kunstneres Samfund (UKS). 99 søkere kjempet om premien som var en utstillingsplass i en av totalt syv Oslo-barnehager. Eirik Sæthers keramikk-griser ble bestemt til Lilleslottet på Romsås, og onsdag var han på besøk for å overrekke de to grisene sine.

– Dette er deilig og kjempestas. Jeg håper skulpturene kan bidra i barnas hverdag i barnehagen. Kanskje begynner de å kalle dem for mamma- og pappa-grisene. De kan bidra til å stimulere fantasien til barna, og introdusere dem for samtidskunst, sier Sæther.

Godkjent

Allerede i 2018 ble det gjort kjent at Sæther skulle få Romsås-barnehagen som sin utstillingsplass. Men hans første vinnerutkast skapte utfordringer med tanke på sikkerhet og størrelsen på selve kunstverket. Sæther begynte dermed på scratch, men fremdeles i tråd med tematikken «barns oppvekstvilkår og deres forbilder». Keramikk-grisene fikk navnet «Father’s figure» og denne gangen traff Sæther blink.

– Det er kult med kunst i barnehagen, og jeg syns grisene er fine, smiler Zakaria (4) som tok en nærmere titt på de nye fjesene i barnehagen.

Sæther pustet lettet ut da Zakaria og de andre barna ga han tommel opp.

TRYNE MOT TRYNE: Grisene står med trynet vendt mot hverandre i det lille skogholtet i barnehagens uteareal.

TRYNE MOT TRYNE: Grisene står med trynet vendt mot hverandre i det lille skogholtet i barnehagens uteareal.

I sitt rette element

Juryen som skulle kåre vinnerne besto av Omsorgsbygg, en ansatt fra barnehagene, samt en representant fra både Kulturetaten og UKS. Inger Gogstad, prosjektleder for kunstprosjekt i Kulturetaten, roser Sæthers arbeid.

– Jeg syns grisene er utrolige fine, og vi skjønte fort, da vi var her for å planlegge, at grisene ville passe bra inn. Her står de i lys hele døgnet, gjennom dagslys og lysstolpa.

Ja, svarer Gogstad på spørsmål om jula kom tidlig i år. Fagleder i Lilleslottet barnehage, Cathrine Solgaard, sier grisene vil gli rett inn i barnehagen.

– Utearealet skal være en lekeplass med nærhet til skog og natur, og da passer jo griser perfekt inn. De kan lekes på, og vi kan bruke dem når vi skal ha eventyr og fortellinger.

Fakta om konkurransen:

• Ble lansert i 2017. Et samarbeid mellom Kulturetaten og Unge Kunstneres Samfund.

• 99 kunstnere sendte inn sine forslag og kjempet om de syv barnehagene der kunsten utstilles.

• Omsorgsbygg valgte ut de aktuelle barnehagene allerede i 2016. Barnehagene var den gang byggeprosjekter som skulle startes på.

• Tema for konkurransen er «barns oppvekstvilkår og deres forbilder»