AV UNGDOMMER OG FOR UNGDOMMER: Laial Janet Ayub (t.v.) og Kaia AIne håper snart å kunne ha åpent hus for ungdommene på Ellingsrud, med kafédrift, filmkveld og annet. Foto: Caroline Hammer
AV UNGDOMMER OG FOR UNGDOMMER: Laial Janet Ayub (t.v.) og Kaia AIne håper snart å kunne ha åpent hus for ungdommene på Ellingsrud, med kafédrift, filmkveld og annet. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 2
AV UNGDOMMER OG FOR UNGDOMMER: Kaia Alne (t.v.) startet som frivillig, men jobber nå sammen med prosjektleder Laial Janet Ayoub på Forandringshuset, med mål om å skape et tilbud der ungdommene står i fokus. Foto: Caroline Hammer
AV UNGDOMMER OG FOR UNGDOMMER: Kaia Alne (t.v.) startet som frivillig, men jobber nå sammen med prosjektleder Laial Janet Ayoub på Forandringshuset, med mål om å skape et tilbud der ungdommene står i fokus. Foto: Caroline HammerBilde 2 av 2

Ellingsruddagene 2022:

Her er det ungdommene som bestemmer

Hvordan skal man drive et ungdomstilbud som ungdommene faktisk benytter seg av? I Forandringshuset under Ellingsrud kirke er tanken denne: det er ungdommenes tilbud, så da må ungdommene selv få bestemme.

– Det er ingen aktiviterer her som vi voksne har startet, sier Laial Janet Ayoub, prosjektleder for Forandringshus Ellingsrud.

Unntaket er United Sisters, som er felles for alle Forandringshus i Oslo. Men selv der er det jentene selv om bestemmer hva de skal diskutere.

– Da vi starta United Sisters var det kun noen få jenter som var med. Siden har det bare økt og økt, etter hvert som foreldrene har skjønt hva de gjør. De bestemmer temaene som de skal jobbe med. For eksempel har de bestemt at de ønsker at neste tema skal være sex, så da har vi sagt at vi skal få inn en sexolog. Vi tilrettelegger, men det er ungdommene som bestemmer, forklarer Ayoub.

Etter ønske fra guttene, har Forandringshuset nå startet United Brothers. Der måtte de organiseres litt ulikt.

– Gutta har en tendens til å ta over, så der startet vi opp med to grupper først. Nå som den kulturen vi ønsker er på vei til å feste seg, kan de settes sammen til en fellesgruppe.

Et ekstratilbud

Før Forandringshuset ble etablert, var fritidsklubben det eneste lokale tilbudet. For Ayoub har det vært viktig at de ikke konkurrerer om ungdommene.

– De dagene ungdommene kan være på klubben har ikke vi noen tilbud. Vi ønsker å samarbeide og utfylle hverandre slik at ungdommene har tilbud hver dag, forklarer hun.

Før Forandringshuset åpnet, var det kun to dager i uka at ungdommene hadde et tilbud. Det førte til at de måtte henge ved sentret eller på skolen, noe som fort førte til konflikter med både naboer og politi.

– Det er ikke noe hyggelig for ungdommene. De ønsker derfor å få til et møte med politiet for å dele den frustrasjonen de opplever. Jeg har snakket med forebyggende enhet, og de stiller seg positive til å møte ungdommene. Så må vi bare finne ut hvordan vi kan gjøre dette på en måte hvor det blir konstruktivt, understreker Ayoub.

Vokser på tillit

En av måtene Forandringshuset jobber på, er ved å gi ungdommer mulighet til å få den første linja på CVen. Nylig har de ansatt nye ungdommer til å jobbe. De fikk inn 29 søkere på 11 stillinger.

– Vi prioriterer dem som ikke har arbeidserfaring. Så de som har erfaring fra butikk eller barnevakt, de kommer litt lengre ned på lista.

Å få jobb hos Forandringshuset er et privilegium. Ungdommene blir forbilder.

– De som får ansvar vokser med en gang. De vet hva som forventes av dem, sier Ayoub.

Den tilliten har også jentene i United Sisters fått kjenne på. Etter en diskusjon om rasisme skrev de en kronikk som ble publisert her i avisa. Den kronikken har fått ringvirkninger.

– De ble kontaktet av Familie- og kulturkomiteen og invitert ned til Stortinget for å møte dem. Nå har de fått i oppdrag å samle inn ønsker fra klassene sine og er blitt lovet at det skal bli fulgt opp på Stortinget. Det er kjempegøy for dem, sier Ayoub.