EN PRAT PÅ GATA: Natteravnene møtte noen ungdommer som de tok seg tid til å snakke med. Foto:
EN PRAT PÅ GATA: Natteravnene møtte noen ungdommer som de tok seg tid til å snakke med. Foto:Bilde 1 av 2
EGEN BIL: Per Henning og Jarl André står foran natteravnbilen som de bruker når de er på tur rundt i området. Foto:
EGEN BIL: Per Henning og Jarl André står foran natteravnbilen som de bruker når de er på tur rundt i området. Foto:Bilde 2 av 2

Natteravnene på Stovner:

Ikke reserve-politi, men medmennesker som hjelper til

Siden 1990 har frivillige gått rundt og hjulpet medborgere i nærmiljøet. Natteravnene på Stovner er en av mange grupper i Groruddalen som bistår lokalt og for å gjøre nærmiljøet trygt og godt.

Torsdag 3. februar var vi med og fulgte natteravnene på Stovner mens de gikk sine runder og møtte folk ute. Mens vi går forteller de at de ikke er reserve-politi, men folk som bryr seg og hjelper til.

De møter ofte på folk som trenger en hjelpende hånd. Det kan være personer som har drukket for mye og ikke finner nøklene sine, eller noen som har «sovnet i en grøft» og trenger hjelp hjem. Men den aller viktigste jobben de gjør er å snakke med alle de møter, og er synlige i samfunnet.

– Vi varsler inn til ambulanse hvis det er behov for medisinsk hjelp, og gjør det vi kan mens vi venter, forklarer Per-Henning Sørensen.

Natteravnene delte seg i to grupper og gikk innom Stovner senter, de lokale skolene, fotballbaner på området og andre steder hvor de kan møte på folk. Kvelden var veldig rolig, de snakket med folk overalt og delte ut reflekser til barn de møtte på veien. På veien møtte de blant andre flere ungdommer som de tok seg tid til å snakke med.

EN PRAT PÅ GATA: Natteravnene møtte noen ungdommer som de tok seg tid til å snakke med.

EN PRAT PÅ GATA: Natteravnene møtte noen ungdommer som de tok seg tid til å snakke med.

– Det er noen ungdommer som har feil inntrykk av hvem vi er og hva vi gjør, og tror vi er her for å «ta dem». Men så fort de ser at vi er her ute kun for å hjelpe til, og for det meste vil snakke med folk, så endrer de synet og er kjempegreie og snakker med oss, forteller Jarl Andre Rønning.

Mange av ildsjelene hos natteravnene har vært med i 10-20 år, og det varierer hvor ofte de går.

– Jeg er med så ofte som kona tillater det, forteller Jarl Andre, mens han ler.

Bli med på dugnaden!

– Hvis vi har én person pr. blokk-inngang, så har vi nok folk til å gå hele året, forteller Jarl Andre.

– Det blir et varmere samfunn når det er noen ute som bryr seg litt ekstra. Målet vårt er å vise omsorg til dem som er ute i Stovner bydel, forklarer Cecilie Brochmann.

EGEN BIL: Per Henning og Jarl André står foran natteravnbilen som de bruker når de er på tur rundt i området.

EGEN BIL: Per Henning og Jarl André står foran natteravnbilen som de bruker når de er på tur rundt i området.

– Du får bygge nettverk, bli kjent med nærmiljøet på en ny måte og gå tur, det er det perfekte kinderegget, forteller Gry-Janicke Nordby.

Natteravnene ønsker at flere skal være med på dugnaden og gjøre ikke bare Stovner trygt, men hele Groruddalen. Det er en underliggende tanke om at politiet og andre instanser er nok for å holde området godt og trygt, men her deler natteravnene meningen om at flere må med og skape det gode og trygge nærmiljøet.

God tur!