LÆRER AV HVERANDRE: I Steinhoggermuseet på Grorud møtes gruppen to ganger i uka for diskutere temaer som kan være vanskelig å løse på egenhånd.
LÆRER AV HVERANDRE: I Steinhoggermuseet på Grorud møtes gruppen to ganger i uka for diskutere temaer som kan være vanskelig å løse på egenhånd.Bilde 1 av 4
Oxana Gundersen fra Bydel Grorud og Jamil Syed, daglig leder for «Mennesker i Fokus», er glade for det gode samarbeidet.
Oxana Gundersen fra Bydel Grorud og Jamil Syed, daglig leder for «Mennesker i Fokus», er glade for det gode samarbeidet.Bilde 2 av 4
IMG_7818
Bilde 3 av 4
Det er alltid god mat og drikke å få på møtene.
Det er alltid god mat og drikke å få på møtene.Bilde 4 av 4

«Mennesker i fokus» hjelper kvinner med å stå på egne bein

«Mennesker i Fokus» har et bredt fokusområde, men en av organisasjonens kjernesaker er å integrere innvandrere i det norske samfunnet ved å styrke selvtillit, språkkunnskaper og fellesskap, med et spesielt fokus på å hjelpe kvinner til å bli selvstendige.

Mennesker i Fokus, en frivillig organisasjon, har lenge vært en sentral aktør i arbeidet for å styrke integreringen av innvandrere i det norske samfunnet. Gjennom seminarer, dialogmøter og sosiale samlinger i samarbeid med offentlige instanser, jobber de for å skape trygghet og gi nødvendig informasjon til barn, unge og familier. Med nytt tilskudd fra Velferdsetaten fortsetter organisasjonen arbeidet sitt, og ukentlige sosialtreff i Steinhoggermuseet i Grorudveien er nå i gang.

Jamil Syed, daglig leder for organisasjonen, er klar på hva som driver arbeidet deres:

– Hos oss er mennesket alltid i sentrum, uansett bakgrunn, religion, kultur eller kjønn. Alle er hjertelig velkommen. Målet vårt er å gi viktig informasjon og kunnskap til dem som trenger det, slik at de kan styrkes og vokse. Ved å gi dem verktøyene de trenger, hjelper vi dem med å bygge selvtillit og selvfølelse.

Han understreker betydningen av språket som en nøkkel til integrering:

– Norsk språk er en nøkkel, og vi ønsker å gi dem nøkkelen, slik at de selv kan åpne dørene til det norske samfunnet og de mange mulighetene det gir dem.

Fokus på fellesskap og livskvalitet

Mennesker i Fokus har også fokus på sosiale og helserelaterte temaer som betyr mye for den enkelte deltaker. Mariam Kabia, psykiatrisk sykepleier og en av de frivillige lederne, forklarer hvordan de har bygget opp temadager med en helhetlig tilnærming:

– Vi starter alltid med en kort mindfulness-økt hvor vi gjør pusteøvelser for å være til stede i øyeblikket og legge bekymringene til side. Deretter tar vi opp et tema som vi har blitt enige om på forhånd.

Disse temaene spenner fra informasjon om samliv og rettigheter, til hvordan man forbereder seg til samtaler med fastlegen. Kabia påpeker at det ikke alltid er lett for alle å uttrykke seg i helsevesenet, spesielt når språkkunnskapene er begrenset.

– Ikke alle har like bredt ordforråd, så vi hjelper hverandre med å finne de rette ordene. Vi diskuterer hvordan vi best kan definere og beskrive ulike symptomer og smerter når man snakker med legen, forklarer Kabia.


Oxana Gundersen fra Bydel Grorud og Jamil Syed, daglig leder for «Mennesker i Fokus», er glade for det gode samarbeidet.

Støtte til selvstendighet

Tiltakene er spesielt viktige for kvinner som står i en sårbar situasjon. Oxana Gundersen fra Bydel Grorud forklarer hvorfor sosialtreffene er avgjørende for denne gruppen:

– Hvis en kvinne ikke kan språket, har hun ofte vanskelig for å få jobb, og hvis hun jobber, kan det være svart arbeid. Det er urettferdig. Hvis hun ikke har jobb, blir hun helt avhengig av mannen sin.

Ved å styrke språkkunnskaper og bygge fellesskap, kan Mennesker i Fokus bidra til å gi kvinner de verktøyene de trenger for å stå på egne bein.

– Hvis hun velger å gå sin egen vei, skal hun kunne gjøre det. Da er det viktig at hun også har en jobb som gjør at hun kan forsørge seg selv og barna sine, sier Gundersen.

Det er alltid god mat og drikke å få på møtene.

Fremtiden for Mennesker i Fokus

Gjennom tiltak som ukentlige sosialtreff og temadager, håper Mennesker i Fokus å fortsette å bidra til at deltakerne får en sterkere tilknytning til samfunnet. Fordi plassen i Steinhoggermuseet er begrenset, venter organisasjonen på at det nye kulturhuset på Romsås skal åpne. Der vil de ha kapasitet til å ta imot enda flere deltakere.

– Vi vil hjelpe dem vi kan hjelpe, avslutter Syed.

Kommentarer