ENGASJERT: Kjell Halvorsen merket fort at han lot seg rive med da startskuddet gikk på Jesperudjordet.
ENGASJERT: Kjell Halvorsen merket fort at han lot seg rive med da startskuddet gikk på Jesperudjordet. FOTO: Martine Myhre ShurdhiqiBilde 1 av 6
IMG_7434
Bilde 2 av 6
IMG_7428
Bilde 3 av 6
IMG_7404
Bilde 4 av 6
IMG_7402
Bilde 5 av 6
IMG_7416
Bilde 6 av 6

Møtes til gåfotball på Stovner: Kjell ble mer revet med enn han hadde trodd 

Kjell Halvorsen var først litt skeptisk da kona tipset om gåfotball for voksne og seniorer. Etter en time på Jesperudjordet sammen med ni andre som med rask gange jaget ballen, endret førsteinntrykket seg.

– Jeg skal innrømme at jeg hadde en litt nedlatende holdning da jeg først hørte om gåfotball, men dette var kjempegøy. Overraskende moro, vil jeg si. Samtidig som man blir god og varm, slipper man de brutale taklingene. Jeg fikk opp pulsen mer enn jeg hadde sett for meg også, smiler Kjell Halvorsen fra Grorud. 

Selv har Halvorsen kun spilt løkkefotball som guttunge tidligere. På sine eldre dager kan han nå si at han er en entusiastisk gåfotball-spiller. 

– DETTE VAR MORO: Kjell Halvorsen har nå fått sansen for gåfotball. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

– Jeg kommer absolutt til å henge på videre. Det er et kjempefint tiltak. Jeg liker ideen med at det er et lavterskeltilbud for alle, ikke kun basert på kameratgjengen. Det at både kvinner og menn er med, gjør det mer lekent. Jeg fikk virkelig fram barnet i meg, sier han. 

Første trening gikk av stabelen på Jesperudjordet mandag 6. mai. Fram til sommeren blir det en rolig start, før de setter i gang igjen til høsten. Da ser de for seg treningskamper mot andre klubber. 

Gåfotball er blitt et veldig stort konsept i England, hvor det kalles Walking Football. Det har også sterk fremvekst i Sverige. Nå følger Norge etter, og gåfotball blir stadig mer populært her til lands. Det hele startet i England for 15 år siden, mens i Norge kom konseptet på banen for ti år siden, med Terje Martinsen i Norges Fotballforbund i spissen. 

Går for bedre helse 

Det er Eva Mauseth som er initiativtaker til å starte opp konseptet på Stovner, hvor hun tok kontakt med daglig leder Mariann Staxrud Utstumo i Stovner sportsklubb.  

Det hele er et tilbud til voksne og seniorer. Det er ikke lov å løpe, kun gå – men da gjerne litt raskt. Tilbudet ses på som et godt alternativ til dem med dårlig knær eller andre utfordringe som ønsker å holde seg i aktivitet. Ikke minst for dem som ønsker en aktiv, sosial møteplass. 

Ifølge reglene skal ikke ballen være over hodehøyde, og taklinger og tøff fysisk kontakt er ikke lov. 

På Jesperudjordet spilles det nå gåfotball på mandager, om formidaggen. Kvinner i alderen 40+ og menn i alderen 60+ er med. Hensikten er å ha det gøy med ball. 

VI FÅ MED FLERE: daglig leder Mariann Staxrud Utstumo i Stovner sportsklubb og initiativtaker Eva Mauseth gleder seg til å se hvordan gåfotballen på Stovner utvikler seg til høsten. FOTO: Martine Myhre Shurdhiqi

– Det er et helsefremmende tilbud og et tiltak som krever litt mer av hjernen enn å gå tur. Dette er demensmotvirkende trening, noe som var tanken bak da det startet opp. Ikke minst er tiltaket rettet mot å få oss seniorer til å bli boende hjemme noen ekstra år.

– Meningen å starte veldig lavterskel. Å få med både de som har spilt tidligere og de som ikke har gjort det. Få dem med på lek. For at det skal være et mer jevnt nivå har vi satt alderen til damer fra 40 år og for menn fra 60 år, sier Eva Mauseth. 

Inkluderende tilbud 

Hun legger ikke skjul på at det ikke alltid er lett å skulle la være å løpe, men reglene tilsier at man hele tiden skal ha ett ben i bakken. 

– Litt småløping blir det, men det blåses av hvis det gir en fordel. Man trenger ikke å ha spilt fotball tidligere for å delta. Selv har jeg spilt håndball i Høybråten/Stovner. Dette er min gamle klubb, og derfor ønsket jeg å starte med gåfotball her, sier Mauseth, som er vokst opp på Stovner. 

Hun startet med fotball i Vålerenga, og da i klubbens tilbud med gåfotball for 60+. Siden hun var den eneste kvinnen som var med, valgte hun å se mot Lørenskog – hvor Mauseth spiller i dag. 

– Der er vi i dag mange spillere, og vi er 15 kvinner som er med, smiler hun. 

Daglig leder i Stovner sportsklubb trakk seg tilbake fra gåfotballens første trening etter oppvarmingen, men likevel ble det litt titting ut av vinduet fra kontoret. 

– Det så ut som de hadde det veldig gøy. Vi har også plass til flere, så her er det bare å møte opp. Muligheten til å spille på større bane er også til stede. 

– Det er kjempegøy at det er så mange som dukket opp første gangen. Det er et veldig godt tiltak, som først og fremst er helsefremmende. Rett og slett et folkehelsetiltak, sier Mariann Staxrud Utstumo.

GÅFOTBALL

• En variasjon av vanlig fotball, hvor man ikke har lov til å løpe, takle eller ha ballen over hodehøyde. Et bra tilbud for de med dårlige knær eller andre skavanker som ønsker å holde seg i aktivitet og ha en sosial møteplass.

• Her er det mulig å gjøre comeback for både kvinner og menn som er 40+ 50+ 60+ og 70+.

• Åpent for alle.

• Ingen prestasjonsidrett. Folkehelse og glede står i fokus.

REGLENE:

• 5 + keeper på hvert lag

• Banestørrelse 20×40

• Et ben skal hele tiden være i bakken – ikke lov å løpe

• Ballen skal ikke være over hodehøyde

• Taklinger og tøff fysisk kontakt er ikke lov

• Innspark – ikke innkast