FØRST I REKKEN: Mandag åpnet Fyrhuset igjen etter å ha vært korona-stengt. Lokalet er pusset opp - med nytt kjøkken og oppholdsrom. Mandag neste uke åpner ungdomstilbudene på både Ammerud, Romsås og Kalbakken. Foto:
FØRST I REKKEN: Mandag åpnet Fyrhuset igjen etter å ha vært korona-stengt. Lokalet er pusset opp - med nytt kjøkken og oppholdsrom. Mandag neste uke åpner ungdomstilbudene på både Ammerud, Romsås og Kalbakken. Foto:Bilde 1 av 3
ETTERLENGTET DOBESØK: Vann og avløp er omsider kommet på plass. Tidligere var det ikke toaletter på Fyrhuset. Her med seksjonsleder Habib Tahir og bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen. Foto:
ETTERLENGTET DOBESØK: Vann og avløp er omsider kommet på plass. Tidligere var det ikke toaletter på Fyrhuset. Her med seksjonsleder Habib Tahir og bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen. Foto:Bilde 2 av 3
GENERALPRØVE: Det ble selvfølgelig musikkinnslag under gjenåpningen av Fyrhuset på den nye scenen i «bakgården». Foto:
GENERALPRØVE: Det ble selvfølgelig musikkinnslag under gjenåpningen av Fyrhuset på den nye scenen i «bakgården». Foto:Bilde 3 av 3

Nå våkner ungdomsklubbene til live igjen

Bydel Grorud sikter seg inn på en gradvis gjenåpning av bydelens ungdomstilbud. Først i rekken er Fyrhuset på Kalbakken som også er nyoppusset etter å ha vært korona-nedstengt.

Mandag ettermiddag var det mange blide fjes på Fyrhuset på Kalbakken. Da var endelig dørene til lokalet åpne igjen etter å ha vært korona-stengt. Bydelen har også fått penger fra byrådet som er brukt på oppussing av musikkverkstedet. Bydelen stilte mannsterke med både BU-leder Anders Røberg-Larsen, seksjonsleder Habib Tahir og en haug med ungdommer og brukere av musikkverkstedet. Åpningen ble «feiret» med taler fra ungdommene som viet tiden til å understreke viktigheten av ungdomstilbud i bydelen, og selvfølgelig musikk på den nye scenen i «bakgården». Sistnevnte er for øvrig et resultat av brukermedvirkningen som bydelens ungdommer har tatt del i – men mer om det senere.

Ungdommer som er lei av internett

Det var Ida Krok Nielsen (14) og Srishti Misra (18) som talte for de fremmøtte. Fyrhuset er en arena for å vokse – både som person og musiker/artist. Aktive ungdomstilbud spiller også en viktig rolle i forebygging av ungdomskriminalitet, var noe Ida og Srishti nevnte fra den lille scenen.

– Dette har vi venta lenge på, for det er vanskelig å kommunisere og holde kontakt kun over internett, vi trenger menneskelig kontakt. Dette er uten tvil et av høydepunktene, sier Srishti til avisa.

GENERALPRØVE: Det ble selvfølgelig musikkinnslag under gjenåpningen av Fyrhuset på den nye scenen i «bakgården».

GENERALPRØVE: Det ble selvfølgelig musikkinnslag under gjenåpningen av Fyrhuset på den nye scenen i «bakgården».

Baner vei

18-åringen trekker fram utbedringen av oppholdsrommene og ikke minst de nye toalettene. Før oppussingen var det nemlig ikke innlagt vann på Fyrhuset – noe som kunne gjøre det utfordrende om man måtte på do.

– Fyrhuset bygger identitet. Musikken vår er personlig, og her kan vi dele den med andre, uten at vi blir rangert eller målt opp mot hverandre. At vi har en arena der vi kan dele noe så personlig er utrolig fint.

– Fyrhuset har gitt meg mulighet til å opptre på Rådhuset, Granittrock og Nobels Fredssenter, smiler Srishti.

Får Fyrhuset fred?

Som nevnt har oppgraderingene av Fyrhuset skjedd i tråd med ungdommenes ønsker og behov, blant annet gjennom den årlige ungdomskonferansen. Her har det vært en solid brukermedvirkning og viser lokaldemokratiet fra sin beste side.

– Dette er en gledesdag. Oppussingen har tatt tid, så Fyrhuset har ikke stått ferdig veldig lenge, og da er det gøy å kunne markere gjenåpningen av bydelens ungdomstilbud nettopp her på Fyrhuset. Det blir en annen hverdag for ungdommene med nytt kjøkken, og innlagt vann og avløp gir bedre muligheter for bruk av huset, sier bydelsutvalgsleder Røberg-Larsen.

Fyrhuset har flere ganger vært oppe til diskusjon når bydelen har diskutert budsjett og tatt for seg kutt og innsparinger. Røberg-Larsen mener oppussingen viser at bydelen satser på Fyrhuset.

– Under musikkinnslaget i dag fikk vi innsyn i ungdommenes talent, de er flinke ungdommer som vi vil ser mer av fremover, smiler Røberg-Larsen.

ETTERLENGTET DOBESØK: Vann og avløp er omsider kommet på plass. Tidligere var det ikke toaletter på Fyrhuset. Her med seksjonsleder Habib Tahir og bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen.

ETTERLENGTET DOBESØK: Vann og avløp er omsider kommet på plass. Tidligere var det ikke toaletter på Fyrhuset. Her med seksjonsleder Habib Tahir og bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen.

Gradvis gjenåpning

Fyrhuset er det første ungdomstilbudet i Bydel Grorud som åpner etter å ha vært korona-nedstengt. Men allerede på mandag åpner både ungdomsklubbene på Kalbakken (Kalbakkenklubben), Ammerud og Romsås for bruk igjen. Dette vil skje på kvelden – og gitt epidemien vi befinner oss i vil tilbudet ha en begrenset kapasitet med påmeldingslister.