SPENTE: Rosanna Vibe (f.v.), Arna Lund-Johnsen og Frida Rusnak håper at så mange som mulig benytter seg av muligheten til å besøke noen av de mange atelierene i Groruddalen på lørdag. Foto: Caroline Hammer
SPENTE: Rosanna Vibe (f.v.), Arna Lund-Johnsen og Frida Rusnak håper at så mange som mulig benytter seg av muligheten til å besøke noen av de mange atelierene i Groruddalen på lørdag. Foto: Caroline HammerBilde 1 av 1

Se og lag kunst i Groruddalen

Samtidig som kunstnere i Groruddalen åpner dørene inn i atelierene sine, kan barn få prøve ut kunst på fem ulike steder i dalen lørdag.

– Dette er et samarbeid mellom Oslo Open og med flere samarbeidspartnere, inkludert Øst Kunst, bibliotekene og KHiO. Vi prøver å finne måter å utvide på, og dette er en av tingene vi prøver på. Folk har ikke lyst til bare å se på kunst, de ønsker også å lage noe selv, sier Frida Rusnak, daglig leder i Oslo Open.

Barnas Kunztdag er opplegg på Deichman Romsås, Deichman Stovner, Deichman Nordtvet, Fubiak (Furuset bibliotek og aktivitetshus) og Startblokka.

– I Startblokka er det flere kunstnere, så da kan man bli med på workshop ute før man går inn og besøker kunstnerne, sier Frida som eksempel.

VEVD MALERI: Arna Lund-Johnsen viser fram et eksempel på hva man kan få til med en vev.
 Foto: Caroline Hammer

VEVD MALERI: Arna Lund-Johnsen viser fram et eksempel på hva man kan få til med en vev.
Foto: Caroline Hammer

Egen kunstbuss

Atelierene og workshopene er spredt rundt hele Groruddalen, og for at det skal bli enklest mulig å få med seg alt som skjer, blir det satt opp en egen gratisbuss som kjører en runde.

– Da kan man hoppe av bussen når man vil for å bli med på en workshop eller besøke et atelier, før man blir med videre på neste runde, forklarer Frida.

Håpet er at det skal gjøre det enklere å bli med, selv med små barn.

– Man kan ta med seg hele familien og gjøre litt begge deler. Da får den kunstinteresserte muligheten til å bruke litt tid på å se på kunst, samtidig som barna kan utforske kunst selv.

SE OG LAG KUNST: Oslo Open samarbeider i år med Øst Kunst når de arrangerer Barnas Kunztdag. Det hele starter på Deichman Romsås. Her med Frida Rusnak, daglig leder i Oslo Open.
 Foto: Caroline Hammer

SE OG LAG KUNST: Oslo Open samarbeider i år med Øst Kunst når de arrangerer Barnas Kunztdag. Det hele starter på Deichman Romsås. Her med Frida Rusnak, daglig leder i Oslo Open.
Foto: Caroline Hammer

Bak fasaden

Et par minutters gåtur fra Deichman Romsås, i Odvar Solbergsvei 83, finner vi et litt anonymt hus. Der jobber blant andre tekstilkunstnerne Arna Lund-Johnsen og Rosanna Vibe, som er to av de mange kunstnerne her i Groruddalen som åpner dørene sine for publikum lørdag.

– Alle vi som jobber her i dette rommet er tekstilkunstnere. Vi farger selv egne tekstiler og vever dem, forteller Arna.

I «vevstua» står flere av de gamle vevene, med ulike prosjekter på gang.

– Disse vevene har vært like helt siden 1800-tallet. De fungerer på akkurat samme måte som da, påpeker Rosanna.

Arna og Rosanna er bare to av de mange kunstnerne som håper på å få besøk denne lørdagen og som er klare til å vise fram og forklare hvordan tekstilkunstnere faktisk jobber.

Satser på Groruddalen

Øst Kunst er en forening som jobber for at flere skal få skape og oppleve kunst på østkanten, og spesielt i Groruddalen.

– Vi prøver å finne ut hvordan man kan knytte kunsten til nabolaget. Da er det kjempeviktig å ha gode samarbeidspartnere som Øst Kunst og bibliotekene, fordi de kjenner sine lokalmiljøer, understreker Frida.

I tillegg til å eksponere flere i Groruddalen for kunst, jobber Øst Kunst også for at resten av byen skal få øynene opp for kunstnere fra Groruddalen. Under den offisielle åpningen av Oslo Open fredag kveld er det Øst Kunst som har skaffet underholdningen.

– Det blir blant annet DJ Orio som kommer fra østkanten. Målet er å gjøre kunst litt mindre stivt og formelt, sier Frida.

Lørdag er atelierene på østkanten (inkludert Groruddalen) åpne fra 12.00-17.00. Søndag er atelierene på vestkanten åpne.