NÅ BLIR DET FESTIVAL: Kirsten Berrum (f.v.), Uli Thallemer, Ivan Andreassen og Frøydis Arnesen gleder seg til å se festivalhagen fylles opp av deltakere og publikum. Foto: Martine Myhre
NÅ BLIR DET FESTIVAL: Kirsten Berrum (f.v.), Uli Thallemer, Ivan Andreassen og Frøydis Arnesen gleder seg til å se festivalhagen fylles opp av deltakere og publikum. Foto: Martine MyhreBilde 1 av 4
NÅ BLIR DET FESTIVAL: Kirsten Berrum (f.v.), Uli Thallemer, Ivan Andreassen og Frøydis Arnesen gleder seg til å se festivalhagen fylles opp av deltakere og publikum. Foto: Martine Myhre
NÅ BLIR DET FESTIVAL: Kirsten Berrum (f.v.), Uli Thallemer, Ivan Andreassen og Frøydis Arnesen gleder seg til å se festivalhagen fylles opp av deltakere og publikum. Foto: Martine MyhreBilde 2 av 4
Foto:
Foto:Bilde 3 av 4
Foto:
Foto:Bilde 4 av 4

Fem år med internasjonal festival: 

– Steinhoggerne tilbake på Grorud

Selv om det er syv år siden Steinhoggerfestivalen ble arrangert på Grorud for første gang, feires det i år 5-årsjubileum. Under pandemi-årene har steinhoggerne uteblitt, mens en minifestival for barna har holdt det gående. Nå er det endelig klart for å ønske deltakere fra verden over velkommen igjen.

– Jeg tror jeg har blitt litt overtroisk, og er redd for at det nok en gang blir avlyst hvis vi gjør for mye ut av det. Så vi er bare glade for at det faktisk ser ut til å bli en skikkelig festival, smiler Frøydis Arnesen.

Hun arrangerer helgens Steinhoggerfestival – fra fredag 12. til søndag 14. august – sammen med Chris Fleurie, Kirsten Berrum, Ivan Andreassen, Christin Sund, Magne Mwakisu Elvsveen, Marta Maciejewska og Kai Lofthus.

Først og fremst er det steinhoggernes arbeid fra start til slutt som skal følges, men hva er vel en festival uten livet rundt?

Smedene kommer, det blir håndverksmarked og verksted for barna. Astrid Sømoen er auksjonarius og Christin Sund er konferansier, sier Arnesen.

– Derek Matthews band spiller på lørdag og Maria Eva Orieta på søndag. Groruddalen Arbeiderkor vil stå for allsang, legger Kirsten Berrum til.

Klare for innrykk

– Og så holder Steinhoggermuseet åpent. Museet har 10-årsjubileum i år, det skal markeres i desember, sier hun.

Ikke minst blir det visning i og ved Grorud kirke og tur til steinbruddene i området på søndag, hvor også lotteri og auksjonen står for tur. Alle tre dagene kan barna prøve seg som steinhoggere. Kafé Steinbra holder også åpent.

NÅ BLIR DET FESTIVAL: Kirsten Berrum (f.v.), Uli Thallemer, Ivan Andreassen og Frøydis Arnesen gleder seg til å se festivalhagen fylles opp av deltakere og publikum.
 Foto: Martine Myhre

NÅ BLIR DET FESTIVAL: Kirsten Berrum (f.v.), Uli Thallemer, Ivan Andreassen og Frøydis Arnesen gleder seg til å se festivalhagen fylles opp av deltakere og publikum.
Foto: Martine Myhre

Nå som oppreding av senger er overlatt til Thon Hotel Linne, kan de senke skuldrene litt. Deltakerne har tidligere holdt til på Prestegården og i telt, blant annet. Denne gangen har de blitt oppgradert.

– Jeg føler at vi ligger godt an. Alle teltene er snart satt opp, men det er så klart hektisk de siste dagene. Og så ser været veldig lovende ut, smiler Arnesen.

Lyden av hammerslag

Det er til sammen 14 steinhoggere som tar turen til «steinhoggerhagen» i Grorudveien 3 i år, og turen går helt fra India til Australia, Canada, Ungarn, Skottland, Wales og Norge.

– Jeg gleder meg til å høre lyden av hammerslag. Det er noe eget med den lyden, og etter hvert slår de i takt, sier Arnesen.

Fire av deltakerne vil oppleve festivallivet på Grorud for første gang, resten har vært med tidligere. Nå krysser arrangørene fingrene for at værmeldingen ikke endrer seg og at alt går som det skal.

– Denne festivalen handler om å få vist fram Grorud-historien. Her kommer også publikum tett innpå, noe vi har inntrykk av at folk setter pris på. Man har virkelig muligheten til å bli kjent, avslutter Berrum.

Steinhoggerfestivalen – kort oppsumert:

• En frivillig forening som har som mål å arrangere en årlig steinhoggerfestival. I år: 12. – 14. august.
• Skal være en samling for finsteinhoggere fra hele verden.
• 14 deltakere er påmeldt.
• Vil finne sted på området ved steinhoggermuseet i Grorudveien 3.
• Gratis inngang til festivalen og museet.
• Det blir mulighet til å prøve seg på steinhogging med gammelt verktøy, og publikum får se finsteinhoggere i arbeid.
• Det er planlagt turer til steinbruddene i nærområdet og visning i Grorud kirke.
• Det blir marked med håndverksprodukter.