Steinhoggerfestivalen er en frivillig forening som har som mål å arrangere en årlig steinhoggerfestival. Festivalen er en samling for finsteinhoggere fra hele verden og holder sted i og ved Steinhoggermuseet på Grorud. Målet er å vekke interessen for et yrke som fortsatt er levende i andre land, men som er i ferd med å gå i glemmeboka i Norge.
– Så, nå fire år senere, har interessen blitt noe større?
– Vi ser at vi har nådd lenger ut og føler vi har kommet over kneika. I starten var det færre deltakere. Da var det rundt 12 som var med og vi måtte jobbe for å få folk til å komme. I år hadde vi fullt hus allerede i februar.
– Festivalen har blitt veldig kjent i deltaker-miljøet og her i nærmiljøet, men vi begynner også å bli litt kjent lenger ut, sier arrangør Frøydis Arnesen.
Fulle deltakerlister
Med seg i arrangørstaben har hun Ivan Andreassen, Chris Flurie, Steinar Enerly, Kirsten Berrum, Christin Sund og Sjur Jøkling Eriksen. Fra fredag 9. august til søndag 11. august inviterer de store og små til å se steinhoggere fra 12 forskjellige land i aksjon, og ikke minst til å ta del i steinhogger-atmosfæren. På søndag skal skulpturene auksjoneres bort, og årets auksjonarius er Astrid Sømoen.
Opp mot 20 utøvere har meldt seg på, noe som også er maksgrensa. Ønsket er nemlig å holde det lite og intimt.
– Blir det for stort forsvinner også litt av sjarmen. Fem av de som kommer har vært med hvert år.
– Vi har endelig fått med oss en dansk utøver. Til sammen er det 12 land som er påmeldt, men det skal sies at vi teller Storbritannia og Wales som to land, ler Arnesen.
Interessen begynner også å strekke seg utenfor Europas grenser. På deltakerlisten finner man blant annet to fra Canada og en fra USA.
I steinhoggernes ånd
En annen viktig del av festivalen er å vise at norske steinarter kan brukes både som byggemateriale og til kunstverk. Ikke minst er ønske å gjøre lokalbefolkningen og andre kjent med Groruds historie, som sentrum for utvinning av granitt.
Til å offisielt åpne festivalen på lørdag, har de i år fått redaktør Hjalmar Kielland i Akers Avis Groruddalen til å si noen ord, etterfulgt av Groruddalen Arbeiderkor som vil fremføre sitt steinhoggertablå. I løpet av de tre festivaldagene blir det alt fra foredrag, omvisning i Grorud kirke, film om steinhogging og geologi, musikalske innslag, marked, tur til steinbrudd og hoggelappen ved Romsås senter og gratis steinhoggerkurs for de yngste. Steinhoggermuseet vil også være åpent.
– Rolf Raddis Band spiller i år også. De var veldig populære i fjor. Festivalområdet vil være åpent utover kvelden for de som ønsker å ta en kikk og se hvordan det går med steinhoggerne, sier Arnesen.
Funnet oppskriften
Selv om det alltid vil være noe nytt og litt endringer, føler arrangørene at de har funnet sin oppskrift.
– «Drakten» er den samme som tidligere år, spesielt som i fjor. Nå krysser vi fingrene for fint vær, men vi har telt folk kan stå under.
– Det er alltid fantastisk stemning. Været har selvfølgelig litt å si, men det er alltid god atmosfære her. Folkefest, kaller jeg det. Jeg elsker lyden av klink, klink når hammeren treffer steinen, smiler hun.
Praktisk sett har arbeidet med den nye hallen til Grorud IL gjort riggingen til festivalen vanskeligere, men når alt er på plass mener Arnesen at årets bygge-omgivelser ikke vil ha noe å si.
– Når vi får satt opp alle teltene, vil vi ikke legge merke til det. Tidligere har vi leid dusj og rom av Grorud IL, noe vi ikke får gjort i år. Likevel har det løst seg fint.
– Alle i nærmiljøet støtter opp om oss og hjelper til. Siste uka er alltid stress, så nå er det siste innspurt før det braker løs, avslutter Arnesen.
FOR BARNA: I tillegg til muligheter for å hogge i stein, kan barn og unge også delta på steinhoggerkurs i år. Her ser man to gutter som prøver seg med ekte steinhoggerverktøy på festivalen i fjor.
Kurs for barna
Med stor interesse for steinhogging blant den yngre garde, vil det i år bli arrangert steinhoggerkurs for barn.
Tidligere år har alle barn hatt muligheten til å hogge i stein med ekte steinhoggerverktøy, noe det blir anledning til også i år, men nå er det tatt et skritt lenger.
– Vi skal ha barnekurs, noe som er nytt for året. Ungene viser stor interesse, så vi bestemte oss for å arrangere kurs for dem, smiler Frøydis Arnesen.
Kurset er i samarbeid med Framfylkingen i Oslo, og Sparebankstiftelsen har sponset med 50.000 kroner til stein og verktøy.
– I tillegg til steinhoggerkurs for barn og unge, setter vi fram bord hvor barna kan hogge i stein, og eget kunstverk kan de selvfølgelig ta med hjem.
– Det blir også muligheter for å lage egen barkebåt og buttons med egne tegninger, sier hun.