Nobels Fredssenter og Osloskolen utlyste en tegnekonkurranse der elevene ble utfordret til å uttrykke sine tanker og tolkninger rundt temaet som i år er menneskerettigheter, likestilling og kvinnerettigheter gjennom en skisse. Årets vinner av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fengslet i Iran nettopp på grunn av hennes kamp for kvinners rettigheter. Alle skoler i Oslo kan delta i konkurransen, og juryen hadde mange bidrag å velge mellom, men landet til slutt på skissen til Stovner-jentene Siham Salim Sharif, Seyma Aysegül og Haleema Pervaiz. De ble overrasket med vinnerbudskapet av direktør i Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad, på Stovner videregående torsdag ettermiddag.
– Vi har vunnet Nobels Fredspris
Nå kan jentene glede seg over veldig stilige premier.
– Det er kjempekult, sier Haleema.
– Overraskende og uventet, sier Siham og Seyma.
– Ganske stas, da, å kunne si at man har mottatt pris fra Nobels Fredssenter?
– Det føles nesten ikke ekte, det føles som en drøm, svarer Siham.
Under fotograferingen i korridoren var det nysgjerrige medelever som stoppet og lurte på hva som foregikk.
– Vi har vunnet Nobels Fredspris, spøkte jentene.
– Hva er dine tanker om årets tema?
– Det er et tema alle burde vite og snakke om, svarer Haleema.
– Nå for tiden ser vi mange brudd på menneskerettighetene, blant annet i Palestina og Iran. At temaet blir tatt opp er bra, det er viktig at folk er obs på det, mener Seyma.
Vil bevisstgjøre prisvinnerens kamp
Med den seirende skissen kan jentene, som alle er 17 år gamle og kommer fra Stovner, glede seg over veldig fine premier. De er nå invitert til å være med på utdelingen av årets Nobels fredspris 10. desember når Mohammadis bror mottar prisen på vegne av sin fengslede søster. Skissen til jentene blir omgjort til en profesjonell tegneserie av den prisbelønte illustratøren Nora Dåsnes og blir stilt ut på Nobels Fredssenter i 2024. De skal også delta i en workshop med Dåsnes.
– Jeg gleder meg, jeg skal få mamma til å se på, smiler Haleema.
– Det er jo en ære, det er ikke alle som får en sånn mulighet, påpeker Seyma.
– At dere vant konkurransen, hvordan kommer mamma og pappa til å reagere på det?
– Hun kommer ikke til å tro meg, ler en spøkende Siham og legger til:
– Hun blir veldig stolt.
– Skissen deres skal bli en tegneserie og stilles ut på Nobels Fredssenter. Hva slags inntrykk håper du folk sitter igjen med når de ser den?
– At de ser budskapet vårt, og hva Narges Mohammadi måtte ofre og hva hun har gått gjennom mens hun har sittet fengslet, svarer Seyma.
– Sterk rettferdighetssans
– Dette er veldig stas og jeg er stolt av dem, sier lærer Silje Bråten Hvila.
Alle elevene har vært veldig engasjerte, sier hun til avisa.
– Det er et tema man for blir engasjert i og som man syns er spennende. Det er et stort engasjement knyttet til det, forklarer Bråten Hvila.
Direktør på Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad, sier at juryen landet på Stovner-jentenes skisse som var detaljert og ga en presis forklaring av situasjonen prisvinner Mohammadi står i.
– De har illustrert situasjonen i Iran, og de har laget en storyline som viser god forståelse om situasjonen årets vinner står i og hvilke saker hun slåss for. Det gir et bra utgangspunkt for den kommende tegneserien og viser god innsikt i Mohammadis kamp og hva prisen dreier seg om.
– Jeg tror dessverre vi voksne ikke er så idealistiske og prinsipielle som de unge. Ofte tror jeg at de har et større engasjement enn oss. Det er egenskaper vi er opptatt av å beholde når vi blir voksne, men jeg ser det virkelig i de unge, og i dette bidraget. Det er åpenbart en sterk rettferdighetssans som sitter i dem, mener Fløgstad.