ÅRETS ILDSJEL: Zahra Hassan Jama ble tirsdag gratulert av BU-leder Rashid Nawaz (Ap) for den innsatsen hun har lagt ned.
ÅRETS ILDSJEL: Zahra Hassan Jama ble tirsdag gratulert av BU-leder Rashid Nawaz (Ap) for den innsatsen hun har lagt ned.

Stovners ildsjelpris: Zahra har lært kvinner å sy i fem år

Årets ildsjel i Bydel Stovner er Zahra Hassan Jama. I fem år har hun samlet kvinner til sykurs, i det som etter hvert har blitt en møteplass for minoritetskvinner i bydelen.

– Det gleder meg virkelig å gi prisen for årets ildsjel til Zahra. Det er viktig med kvinner med minoritetsbakgrunn som gjør en frivillig innsats, sier BU-leder Rashid Nawaz (Ap).

Han håper at ildsjelen kan bli et fint forbilde for andre i bydelen, og da spesielt kvinner med minoritetsbakgrunn. Bydelsordføreren påpeker også at takket være Zahra, så har kvinnene som deltar fått muligheten til å starte egne bedrifter.

– De kan bli gründere og starte opp systuer. Det er utrolig fint, roser Rashid.

– Må gi bort det jeg kan

Zahra flyttet til Bydel Stovner i 2018 etter å ha bodd på Tøyen i en årrekke. Med seg på flyttelasset hadde hun sykurs for kvinner. Det fikk hun bydelen med på.

– Jeg kan å sy, da tenker jeg at jeg må gi bort det jeg kan. Om du lærer bort, gir bort, bruker tid, alt hjelper, sier Zahra.

Syferdighetene har hun fått av nødvendighet. Da hun kom til Norge i 1990, var det ingen butikker som lagde somaliske klær.

– Vi gikk i pakistanske butikker og kjøpte stoff, og så sydde vi klærne selv, forteller hun.

Mer enn bare sykurs

I dag holder Zahra sykurs gjennom Hoio Power to ganger i uka. Det har blitt et langt større prosjekt enn bare sykurset.

– Hoio Power betyr «Sterke mødre». Hoio betyr mamma, forklarer hun, og fortsetter:

– For kvinner er mye sterkere enn menn!

Mange av kursdeltakerne tar med seg barna til kurset. Derfor har de etter hvert fått inn aktiviteter for barn og de har hatt arrangementer for hele familien.

– Vi hjelper hverandre, slår Zahra fast.