DUGNAD: Amanda O. Storaunet (f.v.), Oxana Gundersen, Meti Olika og Zeena Beale er bant dem som bidro på dugnaden.
DUGNAD: Amanda O. Storaunet (f.v.), Oxana Gundersen, Meti Olika og Zeena Beale er bant dem som bidro på dugnaden.Bilde 1 av 2
GOD HJELP: Oxana Gundersen får god hjelp av blant andre Meti Olika, prosjektleder for Groruddals-satsingen, delprogram nærmiljø Bydel Grorud.
GOD HJELP: Oxana Gundersen får god hjelp av blant andre Meti Olika, prosjektleder for Groruddals-satsingen, delprogram nærmiljø Bydel Grorud.Bilde 2 av 2

Vårdugnad i Grorudveien 3 og 5 – restaurerer til jubileum neste år

I regi av Bydel Grorud har det vært dugnad i Grorudveien 3 og 5. Dugnaden skal gi nytt liv til de snart 100 år gamle bygningene.

I 1917 satte formannskapet i gamle Aker kommune sammen et boligråd som blant annet skulle arbeide for å hjelpe den tidens bolignød. Selskapet hadde en egen arkitekt, Ragnar Dahl, og i perioden 1920 til 1924 ble det oppført flere titalls hus i kommunen.

Grorudveien 3 og 5, også kjent som kommuneboligene, huser blant annet kafeen Tatie og Steinhoggermuseet i disse dager. Bygningene består av to like bolighus, der hvert hus rommer fire familieleiligheter. Husene sto ferdig i 1925.

Straks 100 år gamle 

Det blir holdt dugnad i regi av bydelen for å ruste opp i og rundt husene til det kommende 100-årsjubileet i 2025. Oxana Gundersen er nærmiljøkonsulent i Bydel Grorud, og et kjent fjes når det er snakk om blant annet dugnad i regi av bydelen.

Hun jobber imidlertid ikke alene, blant andre har hun med seg Meti Olika, prosjektleder for Groruddals-satsingen, delprogram nærmiljø Bydel Grorud. Hun var også med på dugnaden på Nordtvet gård. Denne gang malte hun det hvite gjerdet mellom husene og Grorudveien.

GOD HJELP: Oxana Gundersen får god hjelp av blant andre Meti Olika, prosjektleder for Groruddals-satsingen, delprogram nærmiljø Bydel Grorud.

– Neste år blir de gamle kommuneboligene 100 år. I løpet av 2024 har vi planer om å plante noen bjørketrær på forsiden og frukttrær i hagen. Da blir det full restaurering av hagen og resten av tomta, slik at jubileet neste år blir så bra som mulig, forklarer hun. 

I tillegg til planting av diverse trær, ble det også plantet mindre blomster rundt omkring på tomta, samt grunningen og malingen. Og naturligvis, i ekte dugnadsånd, ble det servert vafler til deltakerne. 

Museum, lokaler til utleie og kafé

Den gang husene ble bygd var det åtte arbeiderfamilier som bodde der, fire familier i hvert hus. Men det er en stund siden, og i dag har husene andre bruksområder. Grorudveien 3 fungerer som et museum og hedrer Groruddalens rike steinhoggerhistorie. Museet er åpent den siste søndagen i hver måned, og ellers leies lokalene ut.

– Det leies også ut til alle som ønsker det. For eksempel frivillige organisasjoner, og generelt til dem som har behov for lokaler å leie. 

– Stedet betydde mye for Falkberget

I det røde huset, Grorudveien 5, finner vi en kafé som heter Tatie. Tidligere har den vært kjent som Kafe Steinbra, som ble drevet av Birgitte Rommen fra 2014.

– Den nye kafeen, Tatie, startet i år og er veldig populær. Vi prøver å gjøre det enda litt hyggeligere i hagen og her foran, slik at det blir enda koseligere for kafégjestene. Da vil folk forstå at her er det liv, forteller hun.