Etter at rideskolen ble lagt ned i vinter, har tiden stått stille på Nordtvet gård. Spørsmålet om hva som vil skje videre med gården, derimot, har bare vokst seg større og større. Bydel Grorud, som har ansvaret for gården, har nå satt inn støtet for å engasjere lokalbefolkningen, slik at de kan komme med innspill om gårdens fremtid.
– Vårt største håp for gården er at hestene og dyrelivet kan komme tilbake, sier Sofie og Line.
Til tross for deres unge alder, har jentene brukt store deler av livet sitt på gården, og synes det er trist at de ikke lenger har et ridesenter i nærheten. Imidlertid har de også opparbeidet seg forståelse for hvorfor ting ble som det ble.
– Gården har vært et sted hvor vi har fått muligheten til å ri fra vi var veldig unge. Vi knyttet sterke bånd til hestene og de andre dyrene, så det er veldig trist å se at det står tomt nå, sier Line.
– Jeg synes det var litt trist da jeg fant ut at vi ikke kunne fortsette å ri her, men samtidig var det godt for dem som drev rideskolen her tidligere å få en pause. Vi vet at det ble ganske tøft mot slutten, legger Sofie til.
Engasjerer seg politisk
Sofie og Line er begge ivrige etter at et ridetilbud på et vis skal videreføres. Derfor har de tatt grep og skrevet et brev til kommunen, som eier gården, for å uttrykke sine meninger og ønsker.
– Gården, og særlig stallen, begynner å bli gammel og slitt. Vi vet at det kreves mye oppussing og ressurser for å få hestene tilbake igjen, men vi håper etterspørselen blir så stor etter hvert at man finner en god løsning på det, sier Sofie.
Savner vrinskingen
Helle og Trine er blant dem som har tilbragt store deler av livet sitt på gården. I likhet med Sofie og Line håper de at ridetilbudet en gang vil vende tilbake.
– Jeg bor i nærheten av gården, og det føles trist ikke lenger å våkne til lyden av hester som vrinsker. Jeg er ikke den eneste; for de andre i borettslaget er også enige om dette savnet, sier Trine.
– Vi har vel egentlig hatt hele ungdomstiden vår her. Vi skjønte tidlig hvilken perle dette er, og vi er heldige som har fått en masse glede av gården. Det er flere ganger hvor gården og livet på den har snudd en dårlig dag til en positiv dag, fortsetter Helle.
Venninnene som fant hverandre gjennom Nordtvet gård hyller Bydel Groruds ønske om å engasjere innbyggerne til å bli med på å forme gårdens fremtid. De vil benytte denne muligheten til å prøve å få hestene tilbake på gården igjen.
– Jeg prøver å engasjere meg med både bydelen og kommunen for at saken skal være på agendaen, sier Helle.
– Det er et godt tegn at Bydel Grorud vil engasjere folket i denne saken. Det gir oss en viktig stemme, og kan forhåpentligvis være med på å bringe hestene tilbake igjen, legger hun til.
– Mulighetene er store
Oxana Gundersen er nærmiljøkonsulent i Bydel Grorud og skal være med på å forvalte gården fremover.
– Det er mye på Nordtvet gård som trenger utbedring, og mange av disse tingene skulle ha vært gjort for lenge siden, sier hun.
På en annen side – nå som gården står tom, mener Oxana at det har åpnet seg mange spennende muligheter.
– Det blir spennende å se hva som skjer med gården fremover. Vi kan finne nye løsninger, finne tilbake til gamle løsninger, og vi tar imot innspill fra innbyggerne.
Videre skryter Oxana av innsatsen til alle de frivillige som hadde kommet til Nordtvet gård for å delta på dugnaden. Hun mener at det å vise seg fysisk til stede og hjelpe til gir et ekstra eierskap til gården, samtidig som det er den beste måten å bidra – og komme med innspill på.
Dro fram raka
Selv med et tett tidsskjema, var BU-leder for Grorud Arbeiderparti, Anders Røberg-Larsen, fast bestemt på å finne rom til å bidra på dugnaden.
Med gartnerantrekket og t-skjorta like hullete som ei skive jarlsbergost, var Røberg-Larsen raskt ute med rakinga og fant fort fram til dugnadsånden.
Røberg-Larsen var imponert over hvor mange frivillige som hadde kommet på dugnaden så tidlig som halv fire på en torsdag. Røberg-Larsen har et kjært forhold til gården og var opptatt av å høre hva de frivillige tenkte om gårdens fremtid.
– Jeg føler meg nesten som en bydelsbonde. Det er viktige saker for meg personlig, og vi har allerede sørget for at bydelen er tungt involvert, både her og på steder som Bånkall gård. Som bydel er vi nært på og forstår hvor verdifulle disse gårdene er for lokalbefolkningen, forteller Røberg-Larsen.
Røberg-Larsen har et håp om å fylle gården med liv igjen.
– Nordtvet gård er et sted som bør være fylt med både dyr og aktiviteter som er spennende for barna. Dette er bydelsadministrasjonen innstilt på å jobbe for, påpeker Røberg-Larsen.
– Det er viktig at man finner en løsning og hvordan man skal få gården til å gå rundt.
Mot slutten av intervjuet med Røberg-Larsen kommer en lokal beboer bort:
– Nordtvet gård var grunnen til at jeg flyttet hit!