Med en rask gjennomgang av de vanlige sakene vil leder i historielaget, Dan Brovold, beskrive årsmøtet som fint. Og med vanlige saker mener han gjennomgang av alt fra medlemmer og æresmedlemmer til formål, styrets arbeid og aktiviteter, bildebasen, samarbeid og årbok og andre bøker.
– Det er litt få folk til stede, men sånn er det. Vi har gått gjennom alle sakene vi skal gjennom, og alle i styret som var på valg har tatt gjenvalg, sier Dan Brovold.
– Ikke minst feirer vi 10-årsjubileet til Steinhoggermuseet i dag. Det gjøres med svart steinhogger-kake og foredrag ved Kirsten Berrum, som tar oss med til oppstarten av museet, fortsetter han.
Det er historielaget som har ansvar for drift av museet.
Groruddalen historielag, årsmøte 2023.
Foto: Tom Evensen
Samler på lokalhistorien
Ved årsskiftet viste medlemstallet 420 medlemmer. I tillegg er bedrifter, skoler, bydeler og organisasjoner medlem av historielaget, som definerer bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner, samt tilhørende områder i marka, som sitt virkeområde.
Til sammen er det nå åtte æresmedlemmer; Hjalmar Kielland, Gro Hoddevik, Jan Arne Tangerud, Anne Finhammer, Guri E. Bramness, Sigrun Opheim, Arvid Larsen og Kristian Skaane.
Formålet til laget er å samle og utbre kunnskap om nettopp Groruddalens historie, og de arbeider for registrering og vern av kulturminner av alle slag i dalen – dette gjøres i samarbeid med lokalbefolkningen, andre historielag, organisasjoner og myndigheter.
10 ÅR: Steinhoggermuseet har jubileum i år – klart det må feires med kake.
Foto: Tom Evensen
7000 bilder og 90 vafler
Kunnskapen deles så videre med lokalbefolkningen gjennom årbøker, medlemsbladet AkersDølen og ved bidrag i aviser og blader. I tillegg drifter de et billedarkiv og en nettside, og har lokalhistoriske vandringer og holder åpne møter med foredrag.
Billedbasen består nå av 7000 historiske fotografier fra Groruddalen. Tidligere sto Deichman for driften, men nå har historielaget selv tatt over og lagret alle bildene i en egen base.
Når det først er årsmøtet som står på agendaen, hører en liten mimretur gjennom fjoråret til. Aktivitetsnivået kan oppsummeres som normalt, med alt fra åtte styremøter til to utgitte medlemsblader og etterlengtet vaffelservering på Liastua på Kristi himmelfartsdag – hele 90 vaffelplater ble delt ut til dem som deltok på gudstjenesten til Høybråten, Fossum og Stovner menighet.
MUSEETS JUBILEUMSKAKE: Dan Brovold tar første stykke av Steinhoggermuseets 10-årskake.
Foto: Tom Evensen
Aktivitetsnivået fortsetter
I juni ble det arrangert en lokalhistorisk vandring på Økern. Her guidet Anne Fikkan alle oppmøtte fram til siste stopp som var hjemme hos Jostein Pedersen og Per Furuseth på Johannesløkken.
Årets andre historiske vandring fant sted på Furuset om sensommeren. Her stilte Harald Olsen som guide. Historielaget arrangerte også en guidet familietur i fjor – og det for første gang.
Fra Isdammen på Årvoll guidet Håvard Pedersen deltakerne gjennom Lillomarka.
Under den årlige lysvandringen langs Alnaelva deltok laget med suppeservering, bål og konkurranse. Her snakker vi 16 liter med betasuppe.
… OG FOREDRAG: Kirsten Berrum tok historielaget med tilbake til oppstarten av Steinhoggermuseet.
Foto: Tom Evensen
Det nye styret
Leder: Dan Brovold (ett år igjen).
Nestleder: Geir Nordhus (valgt for to år).
Sekretær: Kari Brun Wisløff (ett år igjen).
Styremedlemmer: Kristian Skaane (valgt for to år), Anne Fikkan (valgt for to år), Anne Finhammer (ett år igjen), Harald Olsen (ett år igjen),
Regnskapsfører: Øyvind Ragnar Bjørklund (valgt for ett år).
Revisor: Eli Løkkerbekken (valgt for ett år).
Valgkomité: Hjalmar Kielland, Rolf Torbo, Vidar H. Noreng.
Årbokkomité: Jan Arne Tangerud, Anne Finhammer, Frithjof Funder, Kristian Skaane.