GODT HUMØR: Smilet er alltid på plass hos Rørlegger Sentralen. Innehaver Gunnar André Ludvigsen (f.v.), markedsansvarlig Gry Ludvigsen, regnskaps og markedsføringskoordinator Andrea Ludvigsen og daglig leder Anders Berge slapper av i den koselige resepsjonen med NiX sin lysende mosaikkunst på veggen.
GODT HUMØR: Smilet er alltid på plass hos Rørlegger Sentralen. Innehaver Gunnar André Ludvigsen (f.v.), markedsansvarlig Gry Ludvigsen, regnskaps og markedsføringskoordinator Andrea Ludvigsen og daglig leder Anders Berge slapper av i den koselige resepsjonen med NiX sin lysende mosaikkunst på veggen. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 14
ETTERTRAKTET ROM: Spillrommet blir ofte tatt i bruk etter arbeidstidens slutt - men kan også benyttes som et hvile-/pauserom når det er på tide med en pust i bakken.
ETTERTRAKTET ROM: Spillrommet blir ofte tatt i bruk etter arbeidstidens slutt - men kan også benyttes som et hvile-/pauserom når det er på tide med en pust i bakken. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 14
TIDLIGERE RØRLEGGER: Kunstverkene til Jonathan Varcoe preger lokalene - og før han satset på kunsten jobbet han som rørlegger ved Rørlegger Sentralen.
TIDLIGERE RØRLEGGER: Kunstverkene til Jonathan Varcoe preger lokalene - og før han satset på kunsten jobbet han som rørlegger ved Rørlegger Sentralen. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 14
GODT HUMØR: Smilet er alltid på plass hos Rørleggersentralen. Innehaver Gunnar André Ludvigsen (f v), markedsansvarlig Gry Ludvigsen, regnskaps og markedsføringskoordinator Andrea Ludvigsen og daglig leder Anders Berge slapper av i den koselige resepsjonen med NiX sin lysende mosaikkunst på veggen.
GODT HUMØR: Smilet er alltid på plass hos Rørleggersentralen. Innehaver Gunnar André Ludvigsen (f v), markedsansvarlig Gry Ludvigsen, regnskaps og markedsføringskoordinator Andrea Ludvigsen og daglig leder Anders Berge slapper av i den koselige resepsjonen med NiX sin lysende mosaikkunst på veggen. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 14
EN SELVFØLGE: Ethvert rørleggerfirma bør da ha et David Bowie-portrett i resepsjonen!
EN SELVFØLGE: Ethvert rørleggerfirma bør da ha et David Bowie-portrett i resepsjonen! FOTO: Rolf E. WulffBilde 5 av 14
DING DONG: Rørlegger Sentralen og Gunnar har kunnet benytte bjella ofte de siste årene når nye kontrakter har blitt inngått. Men bak ligger hardt og målretter arbeid i snart et kvart århundre.
DING DONG: Rørlegger Sentralen og Gunnar har kunnet benytte bjella ofte de siste årene når nye kontrakter har blitt inngått. Men bak ligger hardt og målretter arbeid i snart et kvart århundre. FOTO: Rolf E. WulffBilde 6 av 14
GJENNOMFØRT STIL: Konferanserom i elegante omgivelser.
GJENNOMFØRT STIL: Konferanserom i elegante omgivelser. FOTO: Rolf E. WulffBilde 7 av 14
STOR PLASS: Lageret og garasjeanlegg har blitt betydelig større når Rørleggersentralen nå har flyttet på seg.
STOR PLASS: Lageret og garasjeanlegg har blitt betydelig større når Rørleggersentralen nå har flyttet på seg. FOTO: Rolf E. WulffBilde 8 av 14
PÅ FLYTTEFOT: Teknisk sjef Einar Kjus sørger for at firmaskiltet kommer på plass i de nye lokalene - her for øvrig i garasjeanlegget.
PÅ FLYTTEFOT: Teknisk sjef Einar Kjus sørger for at firmaskiltet kommer på plass i de nye lokalene - her for øvrig i garasjeanlegget. FOTO: Rolf E. WulffBilde 9 av 14
VIKTIG MØTEPLASS: Med eget kjøkken og tappekraner er det ikke til å komme i fra at denne kroken nytes - men daglig leder Anders Berge (f v), innehaver Gunnar André Ludvigsen og teknisk sjef Einar Kjus, venter til fredag ettermiddag før de hever glassene med brunt drikke!
VIKTIG MØTEPLASS: Med eget kjøkken og tappekraner er det ikke til å komme i fra at denne kroken nytes - men daglig leder Anders Berge (f v), innehaver Gunnar André Ludvigsen og teknisk sjef Einar Kjus, venter til fredag ettermiddag før de hever glassene med brunt drikke! FOTO: Rolf E. WulffBilde 10 av 14
VIKTIG INNSLAG: Enhver arbeidsplass bør tilrettelegge for pilkast - og kanskje vi vil se flere rørleggere delta når vi til våren setter i gang en ny sesong med Groruddalsmesterskapet i dart?
VIKTIG INNSLAG: Enhver arbeidsplass bør tilrettelegge for pilkast - og kanskje vi vil se flere rørleggere delta når vi til våren setter i gang en ny sesong med Groruddalsmesterskapet i dart? FOTO: Rolf E. WulffBilde 11 av 14
VIKTIG INNSLAG: Enhver arbeidsplass bør tilrettelegge for pilkast - og kanskje vi vil se flere rørleggere delta når vi til våren setter i gang en ny sesong med Groruddalsmesterskapet i dart?
VIKTIG INNSLAG: Enhver arbeidsplass bør tilrettelegge for pilkast - og kanskje vi vil se flere rørleggere delta når vi til våren setter i gang en ny sesong med Groruddalsmesterskapet i dart? FOTO: Rolf E. WulffBilde 12 av 14
PÅ PLASS: Det var fremdeles en del ting som ikke hadde kommet på veggene da lokalavisen stakk innom - men i løpet av besøket kom også en storskjerm i showrommet på plass.
PÅ PLASS: Det var fremdeles en del ting som ikke hadde kommet på veggene da lokalavisen stakk innom - men i løpet av besøket kom også en storskjerm i showrommet på plass. FOTO: Rolf E. WulffBilde 13 av 14
SNILL SJEF: Gunnar synes lærling Chris Michael Amundsen hadde gjort seg fortjent til å bestille to nye spill som han kunne benytte i spillrommet etter at ukas arbeidsinnsats var ferdig.
SNILL SJEF: Gunnar synes lærling Chris Michael Amundsen hadde gjort seg fortjent til å bestille to nye spill som han kunne benytte i spillrommet etter at ukas arbeidsinnsats var ferdig. FOTO: Rolf E. WulffBilde 14 av 14

Er det rart folk trives på jobben!

Etter over 10 år i Brobekkveien på Vollebekk har Rørlegger Sentralen flyttet på seg. Nå fortsetter virksomheten fra Lundliveien på Risløkka/Økern, hvor de har skapt en arbeidsplass med en unik atmosfære.

– Velkommen inn, smiler innehaver og rørleggermester Gunnar André Ludvigsen.

– Er ikke dette skikkelig kult, legger han til.

Han viser til et gedigent kunstverk av Erik Nikolai Gyllenhammar, med kunstnernavnet NiX Gyllenhammar, som dekker den ene veggen i resepsjonen.

Undertegnede er ingen kunstkjenner, men lar seg imponere over det store «lysende mosaikkbildet».

TIDLIGERE RØRLEGGER: Kunstverkene til Jonathan Varcoe preger lokalene – og før han satset på kunsten jobbet han som rørlegger ved Rørlegger Sentralen. FOTO: Rolf E. Wulff

Kreative sjeler

– Lyset kan reguleres. Det er fascinerende, smiler rørleggermesteren.

Det er flere originale kunstverk av NiX i lokalene. I tillegg henger det 20 malerier av Jonathan Varcoe rundt om på veggene.

– Norsk kunstner som maler og lager digital kunst og installasjoner. Men før han satset på det, gikk han i rørleggerlære og var ansatt hos oss. I dag driver han sitt eget digitale galleri og nettbutikk. Rørleggere er noen kreative sjeler, fleiper Gunnar.

PÅ PLASS: Det var fremdeles en del ting som ikke hadde kommet på veggene da lokalavisen stakk innom – men i løpet av besøket kom også en storskjerm i showrommet på plass. FOTO: Rolf E. Wulff

Samme område

Det er to grunner til invitasjonen. Formidling om at Rørlegger Sentralen har flyttet på seg og hvordan de har pusset opp sitt nye tilholdssted – og ikke minst hvorfor de har investert så store summer i i forbindelse med det sistnevnte. Det første først. Siden selskapet er i stadig utvikling og det jevnlig ansettes flere rørleggere, trengte de større plass. Selskapet har i dag 24 ansatte.

– Samtidig viktig for oss å holde til i det samme området. Helt utenkelig å flytte ut av Groruddalen. Her har vi det som plomma i egget i forhold til kundene våre. Samme nedslagsfelt med lokal forankring – nå med nesten 800 kvadratmeter mer å boltre oss på. De nye lokalene er nesten tre ganger større enn de gamle. Derfor ble det Lundliveien på Risløkka/Økern i Bydel Bjerke. Tidligere har blant andre Hjem-IS holdt til her, forteller Gunnar.

Ren investering

– Bak flyttingen lå også en annen tanke. Et bevisst ønske om å skape et unikt arbeidsmiljø. De ansatte er den viktigste ressursen, og det er av stor betydning at de trives. Det kan kanskje se litt ekstravagant ut, men dette er ikke for å slå oss på brystet og skryte av at firmaet går så det suser.

– Jo, det har kostet flesk – men dette er en ren investering i de ansatte. Jeg tar mine medarbeidere på stort alvor. Vi hadde det fint der vi var, så absolutt. Men jeg har allerede merket et oppsving i humør og arbeidsglede – før vi har kommet skikkelig i gang her, konstaterer Gunnar.

VIKTIG INNSLAG: Enhver arbeidsplass bør tilrettelegge for pilkast – og kanskje vi vil se flere rørleggere delta når vi til våren setter i gang en ny sesong med Groruddalsmesterskapet i dart? FOTO: Rolf E. Wulff

Så lener han seg fram.

– Den største gleden du kan ha er å gjøre andre glad. Det mottoet lærte jeg meg tidlig i livet, og det har jeg levd etter siden. Disse lokalene er å gjøre andre glade. Og de fortjener det alle sammen. Det er jaggu meg en herlig gjeng her på Rørlegger Sentralen som står på og sørger for at vi gjør det så bra som vi gjør. Hardt arbeid lønner seg og skal også belønnes, påpeker Gunnar.

Brenner for faget

Vi får umiddelbart et eksempel på gledesspredningen når lærling Chris Michael Amundsen ber om et par ord med Gunnar. Det er fredag og han er ferdig for dagen og har lyst til å slå seg ned i spillrommet og slappe av litt. Gunnar gir ham et kredittkort.

– Men husk å sørge for skikkelig kvittering, og du vet hvem du skal gi den til. Vi må ha orden i sysakene, sier Gunnar.

Chris takker med et smil om munnen.
 Han er en av fem lærlinger på Rørlegger Sentralen.

– Det betyr mye for meg. Jeg brenner for dette faget og her har jeg fått alle muligheter, sier han.

– God og arbeidsom gutt. Jeg hadde lovet ham og gutta et par nye spill, men har ikke hatt tid til å bestille det. Nå kan han ordne det selv, sier Gunnar.

Spesielle anledninger

– Etter endt arbeidstid kan de kose seg i spillrommet, spille biljard i showrommet eller kaste pil – vi har også et eget shuffleboard, legger han til.

Men ikke nok med det. Spiserommet har møbler som om det skulle ha vært en restaurant – og det er selvsagt eget kjøkken.

– Pluss bar. Vel, rettere sagt tappekraner, humrer Gunnar.

Men han legger kjapt til at tappekranene kun benyttes etter endt innsats på fredagene eller om det skulle være spesielle anledninger.

 Ellers er hver detalj i lokalene nøye planlagt, med kontormøbler, sittegrupper, gardiner, tepper, farger og de nevnte kunstverk. Det er ganske enkelt skapt en sjelden koselig atmosfære!
 Konferanserommet er også noe for seg selv!

Målrettet arbeid

Men først og fremst er det rørleggerfaget som står i fokus.

– Vi har bygget oss opp ærlig og redelig gjennom snart 25 år med hardt og målrettet arbeid, hvor vi hele tiden har tatt kundene på alvor. Rett fokus hele veien. Du er ikke bedre enn ditt siste oppdrag. Det skal ikke mange dårlige jobber og feilsteg til før det hele kan ramle sammen. Det skal ikke hviles på laurbærene. Vårt fremtidige mål er å tredoble både omsetning og ansatte – og det skal skje også med tanke på grønt skifte og bærekraft, sier Gunnar.

Da han startet opp fikk han tidlig med seg medeier og teknisk sjef/rørleggermester Einar Kjus.

– Siden har vi gått i pluss. Fra rundt 2010 med stor økning i omsetning og avkastning. Vi har blitt en «Gasellebedrift» to ganger (doblet omsetningen fra et år til et annet), påpeker Gunnar.

Det var også i 2010 Rørlegger Sentralen bevisst begynte å satse på rammeavtaler/serviceavtaler. Det har slått meget bra an og er fortsatt det viktigste satsningsområdet. Daglig leder Anders Berge har også kommet inn på eiersiden i bedriften.

SNILL SJEF: Gunnar synes lærling Chris Michael Amundsen hadde gjort seg fortjent til å bestille to nye spill som han kunne benytte i spillrommet etter at ukas arbeidsinnsats var ferdig. FOTO: Rolf E. Wulff

Øverste hylle

– Som en del av produktporteføljen tilbyr vi en fordelaktig rammeavtale innen VVS og rørservice til bedrifter, sameier og borettslag som kan tilpasses kundenes behov og ønsker. Det innebærer ikke minst jevnlig service, samt oppdatering på rørenes tilstand til enhver tid. Vi har blant annet avtaler med opp mot 400 borettslag/sameier. Det tolker vi som et bevis på at vi leverer fra øverste hylle. Vi er nesten enerådende på service, og det tryggeste for kundene er at vi er på pletten umiddelbart hvis noe skjer. Vi er på vakt 24 timer i døgnet og har opp imot 1000 utrykninger i året utenom «vanlig arbeidstid», sier Gunnar.

De kan selvsagt også kontaktes av privatpersoner/boliger hvis uhellet er ute. Totalt sett er det godt over 4000 oppdrag i Oslo og Viken i året.

Avdekker tilstandene

Rørlegger Sentralen har en flåte med servicebiler – «rullende laboratorier» med et lager av grunnutrustning, samt flere spylebiler til bruk for spyling og rensing av avløpsrør.

– Vi kjenner godt til anleggene vi har ansvar for. Vi har nøkler til kjellerrommene så ingen tid kastes bort. Vi kontrollerer jevnlig anleggene og har et kontinuerlig vedlikehold for å unngå at noe skjer. Viktig å komme uhellet i forkjøpet. En årlig «helsesjekk» avdekker tilstandene og sørger for at anleggene driftes best mulig med tanke på energi og kostnader. Vi oppdager fort om et anlegg ikke fungerer optimalt, understreker Gunnar.

Der er det voldsomt mye å spare.

– Det er billigere å gå til tannlegen en gang i året i stedet for en kostbar og vond rotfylling til slutt!