Møtested: Årvoll omsorgssenter – Øivinds vei 2. Møtet blir også strømmet direkte via bydelens side på Facebook.
Åpen halvtime:
Møtet starter med åpen halvtime der publikum gis anledning til å stille spørsmål eller fremme synspunkter uten debatt. Velkommen!
Ønsker du å fremme dine synspunkter i åpen halvtime?
Send påmelding til tommy.muniz@bbj.oslo.kommune.no
Et utdrag av saker til behandling:
• Budsjett 2023
• Vurdering av utvidelse av sone for beboerparkering
• Orientering angående boliger i Sinsenveien
Orienteringer til bydelsutvalget:
• Bydelsdirektør Bovild Tjønn
– Orienterer om siste nytt fra bydelen dersom det er noe å fortelle.
Lars Erik Fuglesang
Leder, Bjerke bydelsutvalg
– – –
Møter i komiteer, råd og utvalg
Alle møter er åpne for publikum.
Se bydelens webside for mer informasjon.
Budsjett 2023
I tråd med strategisk plan legger vi frem et budsjett som skal bygge opp rundt de vedtatte satsningene fra bydelsutvalget.
Tiden vi har vært igjennom med pandemi og uroligheter i Europa preger samfunnsøkonomien, som igjen påvirker innbyggernes behov for tjenester fra kommunen. Dette fordrer også mer usikkerhet i forhold til endringer i behov hos innbyggerne.
Det blir viktig å prioritere tidlig innsats for å forebygge økt behov for tjenester. I budsjettforslaget vil tjenester til barn og unge prioriteres og styrkes. Bydelen utvikler nye måter å møte innbyggernes behov på ved å jobbe med tjenesteutvikling. Disse prioriteringene har gitt gode resultater, hvorpå FOT ung, psykisk helsetilbud, oppfølging av unge gjengangere (unge med som begår gjentatt kriminalitet) i barnevernet, og OT Ulven foreslås som permanente styrkinger. Kultur og ungdomstilbudet opprettholdes, men det legges inn en forventing om økte inntekter på dette området. Det samme gjelder satsene til avlønning av fosterhjem.
Dreiningen fra institusjonsbasert omsorg til hjemmebasert fortsetter, og krever en styrking av tjenester i hjemmet. I tillegg opprettholder vi innsatsen på å skaffe egnet bolig og egnet tilbud til de som vi kjøper plasser til i dag. Dette gjelder både innen eldreomsorg, psykisk helse og rus og for barn med spesielle behov.
Et hovedgrep i strategisk plan er å sikre effektive tjenester. Det legges frem forslag om effektivisering innen flere områder. Det vil i tillegg hentes ut gevinster knyttet til reduksjon av sykefraværet i bydelen.
Av bydelsutvalgets budsjettvedtak skal det fremgå hvilke aktivitetsendringer som forutsettes gjennomført i løpet av året. Bydelsdirektørens forslag til budsjett er basert på byrådets forslag til budsjett for 2023.
Vurdering av utvidelse av sone for beboerparkering
Ved vurdering av utvidelse av beboerparkering, bør det legges vekt på hva berørte beboere mener. Dette er først og fremst et tiltak for nærmiljøet, det gir beboerne lettere tilgang til parkering, men mot betaling.
Bydelen har fått flere henvendelser fra styrene i borettslagene Tonsenjordet og Årvoll Vest, og fra Veksthusfløtten vel, som mente ordningen måtte innføres i sine områder på grunn av mye fremmedparkering.
Ettersom fremmedparkeringen lett forflyttes til nye områder hvis beboersonene er små, mente administrasjonen det var nødvendig å kartlegge holdningene til beboere også i naboområdene, for eventuelt å inkludere disse hvis beboersonen ble utvidet. For å få god oversikt over holdningene til beboerne, bestilte vi en stor utsending av e-post til alle beboere som har registrert seg med e-postadresse i kontakt- og reservasjonsregisteret og som ikke hadde reservert seg mot å få e-post.
E-posten hadde informasjon om beboerparkering og en lenke til en nettside med noen få spørsmål. En lignende utsending ble gjort i 2019 for kartlegge holdninger til en eventuell utvidelse av beboersonen på Risløkka. Da ble det sendt ut ca. 1350 e-poster og kom inn ca. 160 svar. Bare 25 av de som besvarte e-posten var imot beboerparkering.
Utsendingen høsten 2022 gikk ut til 6250 personer og litt over halvparten åpnet den. Av disse, var det igjen litt over halvparten som klikket på lenken til undersøkelsen og svarte, altså 1140 svar. Hele 831 personer hadde lagt inn utfyllende kommentarer om sine holdninger i et åpent kommentarfelt.
Undersøkelsen hadde tre svaralternativer, om man er for eller imot ordningen, og om man er for beboerparkering, men vil at egen bolig blir liggende utenfor beboersonen. Resultatene viste stor motstand mot ordningen på Årvoll og Tonsenhagen, mens et stort flertall av beboerne på Veksthusfløtten stilte seg positive til ordningen.
Orientering om boliger i Sinsenveien
Bydel Bjerke hadde 22 brukere med sak etter lov om sosiale tjenester bosatt i Sinsenveien 56 til 74 i 2006. Det store antallet utleieboliger på adressene, 474 boenheter i alt, medførte at andre bydeler bosatte brukere i Sinsenveien.
I 2010 hadde antallet brukere økt til 320, og bydelen erfarte økte sosiale utfordringer knyttet til området. Majoriteten av beboerne som ble etablert med depositumsgaranti fra de øvrige bydelene i Oslo hadde blant annet behov for økonomisk sosialhjelp, kvalifisering og bo-oppfølging. En så også at en andel hadde utfordringer med rus og psykisk helse. Bydelens utgifter til økonomisk sosialhjelp økte vesentlig som følge av bosettingene. I 2011 fattet Oslo kommune vedtak hvor bydelene ble sterkt anmodet om ikke å bosette brukere i Sinsenveien 56-74. Vedtaket er fortsatt gjeldende.
Høsten 2022 ble Bydel Bjerke kontaktet av Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester (AIS) med spørsmål om det nå kunne være aktuelt å åpne for bosettinger i 56-74. Ingen andre adresser i Oslo er skjermet for bosetting på tilsvarende måte, og byrådsavdelingen framhevet likebehandling av utleiere som bakgrunn for henvendelsen til bydelen.
Lager frivillighetsstrategi for Bjerke
Høsten 2022 gjennomføres oppgaveutvalg i Bydel Bjerke med tema frivillighet. Oppgaveutvalg er midlertidige, rådgivende og tematisk avgrensede utvalg, som gir råd til bydelsutvalget.
Oppgaveutvalg skiller seg fra de eksisterende, faste utvalgene. Høstens oppgaveutvalg består av 4 politikere og 7 innbyggere. Vi har tro på at økt bredde i deltagelse kan bidra til bedre beslutningsgrunnlag og økt gjennomføringsevne. Formålet er at man sammen skal skape løsninger og ny politikk for konkrete temaer, problemer og utfordringer.
Oppgaveutvalget har jobbet siden august med å utarbeide et forslag til frivillighetsstrategi. Det er mange ulike frivillige organisasjoner og interessegrupper i vår bydel som driver med fritidsaktiviteter til barn og unge, kulturaktiviteter, nærmiljøarbeid og ulike hobbyer med mer. Frivillighetsstrategien skal beskrive hvordan frivillige organisasjoner kan styrkes og hvordan frivillig aktivitet i bydelen kan økes.
Frivillighetsstrategien overleveres bydelsdirektør i mars 2023, og skal vedtas av bydelsutvalget.
Deltakere i oppgaveutvalget 22-23:
• Marthe Høyer, leder (SV)
• Jørn Kveseth (Frp)
• Mathias Meyer (H)
• Karmjit Grewal (Ap)
• Esra Boncuk
• Hildegunn Gutvik
• Gro Brenden
• Terje Øyrås
• Satharuby Sivaganesh
• Safya Jama
• Amarjit Singh