FULL SPYLING: Redskapsbodens vegger spyles rene, skitt og møkk i takrenna fjernes og mosen på taket skrapes vekk. Martin har nok å henge fingrene i som sommerjobbende vaktmesterassistent.
FULL SPYLING: Redskapsbodens vegger spyles rene, skitt og møkk i takrenna fjernes og mosen på taket skrapes vekk. Martin har nok å henge fingrene i som sommerjobbende vaktmesterassistent. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 4
REN INNGANG: Det er viktig at folk får et godt førsteinntrykk når de kommer til avishuset - da må inngangspartiet holdes rent og pent.
REN INNGANG: Det er viktig at folk får et godt førsteinntrykk når de kommer til avishuset - da må inngangspartiet holdes rent og pent. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 4
GODE RÅD: Det er godt å ha vaktmester Jan Ove Hesselberg til stede som kan gi gode råd og vink om utstyr som skal tas i bruk til de ulike oppgavene.
GODE RÅD: Det er godt å ha vaktmester Jan Ove Hesselberg til stede som kan gi gode råd og vink om utstyr som skal tas i bruk til de ulike oppgavene. FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 4
MOSEGRODD ARBEID: Fjerning av mose på taket til redskapsboden er en av mange oppgaver for Martin.
MOSEGRODD ARBEID: Fjerning av mose på taket til redskapsboden er en av mange oppgaver for Martin. FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 4

Martin (15) sparer til lett motorsykkel – da kommer sommerjobben i avishuset godt med!

Han klipper gress, feier løv, spyler, skraper og steller. Martin Kielland har stått på i flere dager for å gjøre det sommerfint i avishagen og rundt avishuset. Nå har han startet på rengjøring av verandaene og redskapsboden.

– Jeg er hyret inn som handyman/assisterende vaktmester, smiler Martin.

Han får gode råd på veien av vaktmester Jan Ove Hesselberg som har andre oppgaver å ta seg av for tiden.

Skrapes vekk

– Jan Ove har blant annet fylt denne tanken jeg går og bærer på. Det er en blanding av vann og veggvask, og nå er jeg i ferd med å spyle veggene på redskapsboden. Siden skal inngangspartiet og verandaene på avishuset få seg en omgang, sier Martin.

Men før han kan begynne med spylingen skal all mose skrapes vekk og rusk og rask fjernes fra takrennene.

– Er det tungt arbeid?

– Ja litt, innrømmer Martin.

Men han synes det er en fin sommerjobb og at det er fint å jobbe utendørs så lenge det er fint vær.

Høyst akseptabelt

Man trenger ikke å legge sammen to og to for å skjønne at etternavnet hans tilsier at det er en sterk tilknytningen til avisen.

– Men likevel har du vært i forhandlinger med ledelsen om lønna?

– Jeg har forhandlet meg fram til en helt grei lønn som jeg er fornøyd med. Høyst akseptabelt, smiler han lurt.

Pengene skal spares, for Martins drøm er å kjøpe seg en lett motorsykkel.

– Du må jobbe for det du ønsker deg. Ingenting kommer gratis, konstaterer han.

– Men du skal ikke jobbe hele sommerferien?

– Nei, da. Jeg har allerede besøkt mormor og morfar i Kongsvinger sammen med kameraten min Marcus. Der koste vi oss og spilte mye golf. Senere i sommer skal jeg på ferie til Spania sammen med familien, forteller Martin, før han fortsetter med spylingen.