UNGDOM I ARBEID: Omar (f.v), Ahad, Ibrahim og Asqa er alle stolte arbeidstakere hos Stovnerhagen. Kamzy Gunaratnam, som står i midten, er opptatt av at de unge arbeidstakerne er bevisst på sine rettigheter.
UNGDOM I ARBEID: Omar (f.v), Ahad, Ibrahim og Asqa er alle stolte arbeidstakere hos Stovnerhagen. Kamzy Gunaratnam, som står i midten, er opptatt av at de unge arbeidstakerne er bevisst på sine rettigheter.Bilde 1 av 2
PATRULJERER: Johanne Solheim (f.v), Dunia Zeinalzadeh, Christian Nilsen og Håkon Magnussen, er sammen med Kamzy Gunaratnam (i midten).
PATRULJERER: Johanne Solheim (f.v), Dunia Zeinalzadeh, Christian Nilsen og Håkon Magnussen, er sammen med Kamzy Gunaratnam (i midten).Bilde 2 av 2

Kun blide fjes og tomler opp da LO og stortingspolitiker Kamzy besøkte hardtarbeidende ungdommer på Stovner

LOs Sommerpatrulje spiller en viktig rolle i å sikre trygge og rettferdige arbeidsforhold for unge arbeidstakere. På tirsdag besøkte de, sammen med stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam, Stovnerhagen for å møte ungdommene som jobber der.

Kamzy har vært en del av Sommerpatruljen i mange år og er sterkt engasjert i å sikre gode arbeidsforhold for ungdom. 

– Jeg har vært engasjert i dette arbeidet siden jeg var AUF-er for 15 år siden. Det viktigste for meg er å kjempe for arbeidernes rettigheter og sørge for at de har gode arbeidsforhold, forteller hun.

Kamzy fremhever betydningen av sommerjobber for ungdommenes personlige og karrieremessige utvikling. 

– Sommerjobb er en måte å bygge selvtillit, CV, relasjoner og erfaringer på. Men enda viktigere er det at de vet at de skal ha en standard på jobben. Den standarden er viktig både som arbeidstaker i dag og som fremtidige ledere.

Bygger et erfaringsgrunnlag

– Sommerjobb gir ungdom en mulighet til å bygge relasjoner som blir en del av deres nettverk, og et nettverk som vokser med dem, sier Kamzy. 

Hun understreker også at det er viktig å ha et trygt arbeidsmiljø: 

– Vi må sørge for at de har det bra på jobb. Sommerjobb gir ofte ungdommer deres første sjanse til å vise hva de kan og få anerkjennelse for det.

Kamzy poengterer at selv om LO har kjempet for arbeidernes rettigheter i over 100 år, er det fortsatt mange som ikke kjenner til sine rettigheter. 

– Det er vårt ansvar å bidra til denne informasjonskampanjen og hente inn erfaringene deres. Det er noe med hele tiden å vite hva de vet, og hvordan vi kan utvikle.

PATRULJERER: Johanne Solheim (f.v), Dunia Zeinalzadeh, Christian Nilsen og Håkon Magnussen, er sammen med Kamzy Gunaratnam (i midten).

Har tilegnet seg verdifull erfaring

Aqsa, 21 år gammel fra Stovner, studerer farmasi og har jobbet ved Stovnerhagen i tre år, og har i dag tittelen arbeidsleder.

Aqsa beskriver prosjektet som «et helt nydelig prosjekt som involverer både ungdommer og voksne, som bringer miljøet sammen enda tettere.»

Hun har ansvar for ulike arbeidsoppgaver som å sortere varer, varetelling, følge opp ungdommene og salg.

– Jeg tror den viktigste lærdommen er å oppfordre ungdom til å komme på jobb, stå på og vise at de kan mer enn folk tror, forteller Aqsa, som også har sett stor utvikling hos sine kolleger.

– De starter rolig de første dagene, men etter hvert blir de mer komfortable og utvikler seg hele tiden.

Aqsa mener at kommunikasjon er en ferdighet hun har utviklet mye gjennom jobben sin. 

– Jeg kommuniserer både med eldre og unge, noe som kommer til å hjelpe meg på apoteket eller i videre karriere. 

Hun oppfordrer flere til å prøve seg i slike jobber. 

– Jeg startet som frivillig og har bygget meg opp til å bli arbeidsleder. Jeg anbefaler alle engasjerte og unge til å komme og prøve seg for å få en god start på karrieren.

Intervjuet ungdommene

Sommerpatruljen var allerede godt engasjert i samtaler med ungdommen hos Stovnerhagen da avisen ankom. Her diskuterte de temaer som arbeidstakers rettigheter og ungdommenes erfaringer fra tidlig arbeidsliv.

Dunia Zeinalzadeh fra LO beskriver Sommerpatruljen som en viktig informasjonskampanje. 

– Vi patruljerer i hele Oslo, og i dag er vi på Stovner senter. Vi går patruljer årlig, fordi det hvert år er nye unge arbeidstakere som skal ha sin første sommerjobb eller deltidsjobb.

Håkon Magnussen fra LO understreker viktigheten av å kjenne til arbeidsrettigheter.

 – Vi har et godt og organisert arbeidsliv i Norge som en helhet, men det er fortsatt viktig at folk – særlig ungdommer – kjenner til sine rettigheter og plikter.

Kommentarer