GLEDER SEG: Dan Sandmoen både gleder seg og er spent på hvordan det går med deltakerne på arbeidstreningsprosjektet litt lenger utpå høsten. Foto:
GLEDER SEG: Dan Sandmoen både gleder seg og er spent på hvordan det går med deltakerne på arbeidstreningsprosjektet litt lenger utpå høsten. Foto:Bilde 1 av 1

Arbeidstreningsprosjekt på Furuset

Fem personer av i alt 10 søkere ble ansatt i fjor høst som et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom NAV Alna, Voksenopplæringen Helsfyr med prosjektet «Hurtigsporet» og IKEA. Prosjektleder Dan Sandmoen hos IKEA på Furuset er svært fornøyd.

Prosjektet har fortsatt i år, og man har utvidet fra 14 til 17 deltakere på arbeidstrening fordi prosjektet nå også omfatter varehuset på Slependen utenfor Sandvika.

– Ikke bare tilfører deltakergruppen et fantastisk engasjement til de 1000 medarbeiderne som arbeider ved de to varehusene. Halvparten av gruppen er flyktninger. Prosjektet bidrar ikke bare til å gjenspeile lokalsamfunnet, men også IKEA sine verdier sier en engasjert Sandmoen.

– I år er faktisk tiltaket mer aktuelt enn noen sinne, i og med at regjeringen har lansert en egen kampanje for å få flere ut i arbeid. Det har vært interessant å se hvor god gruppen med flyktninger og innvandrere har fungert sammen, og det viser blant annet at man kan ha samme mål selv om man har forskjellig bakgrunn, sier Sandmoen.

Ivrige og kvalifiserte

Han stusser imidlertid litt over hvor lite folk tar inn over seg hvor mottakelige og ivrige disse gruppene er for å vise hva de duger til, men vi må få tak i dem raskt.

– De må ikke bli sittende for lenge i for eksempel mottak. De er motiverte, og mange av dem er også kvalifiserte, slår Sandmoen fast.

Han mener at også nordmenn har en del å lære, blant annet av flyktninger fordi de er så godt motivert. Han understreker at de som etter hvert får jobb er talenter som man ellers ikke ville fått kontakt med.

– Det finnes faktisk ingen grenser når det gjelder rekruttering. Det ser ut som om man ikke har villet se inn i disse gruppene tidligere, sier Sandmoen.

Globalt engasjement

– Nivået heves i alle ledd, mener Sandmoen. Mentorene for gruppen får også erfaring. Hele IKEAs organisasjon er med på å ta samfunnsansvar i en eller annen sammenheng, og vi har ambisjoner om å få dette ut i Norge også. Fra før av har vi globale stillingsbeskrivelser som danner grunnlaget for en oversikt over hvilke typer man ser etter.

– Alle land og alle varehus er i utgangspunktet forskjellige. Vi har deretter kommet fram til noen kriterier å gå etter. Alle skal jobbe med noe som er relevant for dem. På den måten lærer man fortere norsk og hele opplæringen går raskere og man blir raskere integrert, sier Sandmoen, og legger til: Vi skal heller ikke glemme at dette er et lavterskeltilbud.

Om ikke mange dager kommer alle tilbake etter ferie. Temmelig nøyaktig 6. august. Da skal man etter hvert starte med såkalte «test-intervjuer» som etter hvert skal lære den enkelte til å gjennomføre virkelige intervjuer.

– Det skal bli spennende å se ut i september hvor mange vi rekrutterer, sier han.

Han understreker at det er trepartssamarbeid som gjør denne arbeidstreningen mulig. Det er NAV, Voksenopplæringen og IKEA som er nødt til å ha et godt samarbeid for å få gjennomført treningen.

– Etter hvert har vi ikke minst lært mer om hvordan NAV fungerer. Det har gjort samarbeidet bedre og tettere.