Trosterud skole. Foto: Akers Avis Groruddalen
Trosterud skole. Foto: Akers Avis GroruddalenBilde 1 av 1

Vil legge ned Trosterud skole – og skrote planene om en ny barneskole i Verdensparken

Utdanningsetaten vil legge ned i alt fem skoler i Oslo. En av dem er Trosterud, som i dag har 405 elever fordelt på 1.-7. trinn.

Direktør Marte Gerhardsen legger torsdag fram forslag til ny skolestruktur. Der kommer det fram at fem skoler foreslås lagt ned. Årsaken er mindre barnekull og dårligere kommuneøkonomi.

– Felles for Trosterud, Nordpolen og Møllergata skoler er at de ligger i områder med mye ledig kapasitet. Møllergata, Sørkedalen og Maridalen skoler har lave elevtall, er Utdanningsetatens forklaring bak forslaget.

Utdanningsetaten utdyper nærmere om planene for Bydel Alna. I tillegg til forslaget om å bygge kun én ny skole på Trosterud/Haugerud, åpner den nye skoleplanen også for å skrote planene om ny barneskole i Verdensparken. Elevene som i dag går på Trosterud skal fordeles mellom Lutvann og Tveita. Lindeberg skole foreslås omstrukturert til barneskole.

– Vi forstår at det kan skape uro og bekymring når vi foreslår å flytte elevene til en annen skole. Skolen er en viktig del av hverdagen, og vi vet at trygghet, vennskap og tilhørighet betyr mye for elevene våre. Det har vi også vært opptatt av her, og vi mener at elevenes læringsmiljø vil bli godt ivaretatt ved naboskolene, sier Marte Gerhardsen, direktør i Utdanningsetaten.

Ungdomsskolen på Haugerud foreslås bygget med åtte paralleller for å samle elever og bidra til områdeutviklingen.

– Ungdomsskolekapasiteten i området vil bli ivaretatt med ny skole på Haugerud. Ved å gjøre disse endringene vil det også være mulig å etablere ekstra fasiliteter som kultursal og idrettsanlegg, sier Gerhardsen.

Forslagene vil nå komme ut på høring. Interesserte vil kunne sende inn sine innspill fram til 14. mai.

Flere mindre endringer

I tillegg til de større endringene som det legges opp til i skolebehovsplanen, foreslås det også mindre endringer på andre skoler.

Årvoll skole skal rehabiliteres. Når arbeidet er ferdig foreslås skolen nedskalert fra fire til tre paralleller. I Økern/Ulven-området jobbes det med reguleringsplan for ny barneskole. Skolebehovsplanen åpner også opp for flere skoler i området.

Ellingsrud skole skal etter planen være ferdig til skolestart 2028, står det i planen. Ellingsrudåsen skole skal bygges ny og vil videreføres med tre paralleller når nye lokaler er klare. Skolen flytter inn i midlertidige lokaler på Bredtvet fra skolestart 2025. Nybygg skal være klart til 2029.

Opposisjonen reagerer

Omar Samy Gamal (SV), gruppenestleder i Oslo bystyre, reagerer kraftig på forslaget i skolebehovsplanen.

– Jeg blir sterkt bekymret over disse planene. Å legge ned en nærskole er å ødelegge noe av det som binder barn og unge i et nabolag sammen, sier han.

Gamal reagerer på at det foreslås å legge ned skoler på grunn av endring i elevtall. Han mener at det er liten grunn til å tro at det ikke vil komme en økning igjen.

– Å legge ned skoler nå for å fordi vi får en liten dupp i elevtallet de neste årene er utrolig kortsiktig. Elevtallet kommer til å stige igjen om kort tid, men i mellomtiden har byrådet ødelagt et av de viktigste samlingspunktene som finnes i nabolaget. Nå blir det viktig for alle som rammes av disse planene, at de mobiliserer og sier ifra hvordan hverdagen ser ut på bakken, oppfordrer Gamal.

Også Arbeiderpartiets gruppeleder Marthe Scharning Lund mener at nedleggelsen av barneskoler er kritikkverdig.

– Oslo, og Osloskolen må alltid være forberedt på å endre tilbudet etter behovet, men her kan det se ut som om byrådet har pålagt utdanningsetaten å spare 20 mrd. kroner. Da er resultatet dramatisk og ikke nødvendigvis i tråd med behovet til skolebarna og utvikling i byen. Forslaget er dramatisk, med nedleggelse av Trosterud skole og skroting av planene om Verdensparken skole. Det rammer barnefamilier i Groruddalen, som nå kan miste nærskolen sin eller ikke få den skolen de har ventet på i det hele tatt, sier Scharning Lund.

Hun mener at det er snakk om såpass store og omfattende endringer at skolebehovsplanen bør legges ut på en større høring enn vanlig, da en del av planene går på bekostning av andre store prosjekter som idrettshaller og bibliotek tilknyttet skolene.

Sirin Stav (MDG) retter også kritikk mot byrådet. Hun sier:

– Høyre og Venstre lovte å satse mer på skolen, men gjør det rake motsatte. Nok en gang ser vi at byens barn og unge betaler prisen for byrådets hellige skattekutt på vestkanten. Selv om det blir færre elever på barnetrinnet, er hovedproblemet at de struper kommunens inntekter, med viten og vilje. Dette går særlig ut over barna i noen av byens mest levekårsutsatte områder. Konsekvensen blir lengre skolevei, overfylte klasserom og skolegårder, som gir mer konflikt og mobbing. Dette er et elendig forslag, og det er konsekvensen av usosial, borgerlig politikk.