Tellevik Dahl er på hjemmebane når hun går inn på arbeidet med opprusting av fritidsklubbene og styrkingen av barne- og ungdomsarbeidet.
Fram til hun ble byråd for eldre, helse og arbeid i 2017, var hun i fire år byråd for oppvekst og kunnskap, og med fartstid som leder av bydelsutvalget på Sagene, vet hun en del om barn og unges oppvekstvilkår.
– Tryggere og inkluderende fritidstilbud til barn og unges nærmiljø er en viktig del av et godt oppvekstmiljø.
– Tilbudene omfatter i første rekke de mange fritidsklubbene, men også tilbud som motor, media og musikk verksteder og oppsøkende miljøarbeid.
– Bydelene har ansvaret for å drive og utvikle tilbudene på bakgrunn av kunnskap fra barn og unge selv (erfaringskonsulenter), erfaringskunnskap fra medarbeidere og fra forskning, sier Tellevik Dahl.
Hun peker også på at mange fritidsklubber i Oslo har en lang historie og er godt brukt. Det medfører naturlig nok slitasje.
For at fritidsklubbene skal være attraktive steder for ungdommene, er det derfor avsatt midler i revidert budsjett for å gi klubbene et løft, opplyser Tellevik Dahl
– Oslo har i mange tiår beholdt fritidsklubbene i barn og unges nærmiljø, der andre byer har laget sentraliserte tilbud i sentrum av byene.
– Den lokale forankringen styrker lokalt samarbeid og lokal kunnskap om ungdom og ungdomsmiljøet, og ungdom har et attraktivt fritidstilbud der de bor, sier byråd Tellevik Dahl.
Solid pott
Alt i alt hadde hun med seg 22 millioner kroner – 17 millioner kroner til til oppgradering/investeringer i fritidsklubbene og fem millioner kroner til styrking av bydelenes ungdomsarbeid.
Av de 9,3 millionene til dalen går to mill kroner til oppgradering av lokaler og utstyr, og gjerne nye investeringsprosjekter, i Bydel Bjerke, som også får 350 000 kroner for å styrke ungdomsarbeidet i bydelen.
Stovner får 1,8 mill. kroner til investeringer/oppgradering og 750 000 kroner til styrking av ungdomsarbeidet.
Alna får 1,74 millioner til investeringer/oppgradering og 750 000 kroner til styrking av ungdomsarbeidet.
Bydel Grorud får 1,48 millioner kroner til oppgradering/investeringer og 460 000 kroner til styrking av ungdomsarbeidet.
Lindeberg fritidsklubb sier de blant annet vil bruke pengene til å holde helgeåpent, arrangere turer, revy og samarbeide med skolene.
Naboklubben, Liaklubben, har tenkt å bruke pengene til å gi unge ansatte jobberfaring, utvidede åpningstider og turer.
– Mange ungdomsklubber i Oslo har behov for oppussing og nytt utstyr. Mye av pengene går til nettopp dette.
– Byrådsavdelingen fikk også mange søknader til styrking av ungdomsarbeidet, sier byråd for Eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, som i sin portefølje også har ansvar for forebygende barne- og ungdomsarbeid og barnevern.
Forebyggende
Da Tellevik Dahl besøkte Lindeberg fikk hun både en orientering av ungdommene i Lindeberg fritidsklubb og Liaklubben, og en omvisning i lokalene på Lindeberg. Hun fikk også overvære et eksempel på en av aktivitetene i Lindeberg fritidsklubb, nemlig dans!
– Det er en kjennsgjerning at et godt fungerende ungdomsarbeid, er en forutsetning for at det rus- og kriminalitetsforebyggende SaLTo (Sammen lager vi Oslo tryggere)-nettverket skal fungere godt, mener Tellevik Dahl.
Hun mener også at fritidsklubbene i Oslo skal være sosialpedagogiske arenaer, et sted for kurs og læring, men ikke minst et sted der ungdom treffer venner. («Stinn brakke-syndromet – der ungdommer vil være.)
– Klubbene gir tilbud til hele barne- og ungdomsbefolkningen gjennom ordinære fritidsaktiviteter, de når særlig utsatte grupper gjennom gratis aktiviteter og tilbyr tilrettelagte aktiviteter, ferieaktiviteter og lignende. Ansatte på fritidsklubbene skal være trygge voksne med kompetanse som kan bistå ved behov, understreker byråd Tone Tellevik Dahl.
Det arrangeres blant annet opplæringskurs til alle nyansatte i fritidsklubbene.
Midlene som nå er delt ut gir bedre tilbud til ungdom i Oslo og det gir ungdom attarktive, sosiale møteplasser hvor de møter kompetente voksne som kan rettlede dem. Økte åpningstider med et bredt utvalg av tilbud, vil kunne føre til mindre ungdomskriminalitet, mener Tellevik Dahl.