GRORUD: Det er ikke trønder-katedralen Nidarosdomen arrangementskomiteen til Steinhoggerfestivalen står foran - men Grorud kirke, laget med Grorudgranitt av steinhoggere. Her med Frøydis Arnesen, Kai Lofthus, Kirsten Berrum og Christopher Fleurie.
GRORUD: Det er ikke trønder-katedralen Nidarosdomen arrangementskomiteen til Steinhoggerfestivalen står foran - men Grorud kirke, laget med Grorudgranitt av steinhoggere. Her med Frøydis Arnesen, Kai Lofthus, Kirsten Berrum og Christopher Fleurie.Bilde 1 av 3
HER SKJER DET: Da hovedbildet var i boks dukket de andre frivillige opp og det måtte tas nye bilder. Festivalen finner for øvrig sted på plenen i bakgrunnen utenfor Kafé Steinbra.
HER SKJER DET: Da hovedbildet var i boks dukket de andre frivillige opp og det måtte tas nye bilder. Festivalen finner for øvrig sted på plenen i bakgrunnen utenfor Kafé Steinbra.Bilde 2 av 3
GRORUD: Det er ikke trønder-katedralen Nidarosdomen arrangementskomiteen til Steinhoggerfestivalen står foran - men Grorud kirke, laget med Grorudgranitt av steinhoggere. Her med Frøydis Arnesen, Kai Lofthus, Kirsten Berrum og Christopher Fleurie.
GRORUD: Det er ikke trønder-katedralen Nidarosdomen arrangementskomiteen til Steinhoggerfestivalen står foran - men Grorud kirke, laget med Grorudgranitt av steinhoggere. Her med Frøydis Arnesen, Kai Lofthus, Kirsten Berrum og Christopher Fleurie.Bilde 3 av 3

Hva har steinhoggeren på Edinburgh slott og steinhoggeren på Nidarosdomen til felles?

De er steinhoggere av yrke og har blant annet utført arbeid på Nidarosdomen og slottet i Edinburgh. Til helgen er de sammen på Grorud der det er duket for Steinhoggerfestivalen.

Ja, du leste riktig. I helgen er skotske Chris Hamilton, som er steinhogger og er ansatt ved Edinburgh slott, og Trond Vidar Sæther, som også er steinhogger og har utført arbeid på blant annet Nidarosdomen, samlet sammen med 14 andre steinhoggere, fra hele verden, på Grorud der man fredag til søndag kan besøke og få med seg Steinhoggerfestivalen.

Festivalen er som alltid på grøntarealet utenfor Kafé Steinbra.

– Vi gleder oss veldig. Det blir så koselig på torsdag når steinhoggerne kommer en etter en utover dagen. Mange er gamle venner av oss, men vi får også nye venner hvert år fordi det er så koselig på festivalen, så det er hyggelig, sier Frøydis Arnesen.

Hennes bestefar var Grorud-steinhogger og har blant annet vært involvert i arbeidet med Vigelandsparken. Frøydis jobber frivillig på Steinhoggerfestivalen.

– Festivalen i fjor var en suksess, etter pandemien ble det tent en gnist hos folk, og da fikk festivalen en skikkelig fremgang, minnes Kai Lofthus.

Han er Vestli-gutt og oldebarn og tippoldebarn av steinhoggere. I tillegg til Frøydis og Kai er også Christopher Fleurie med på dette intervjuet. Han er en kanadisk steinhogger bosatt i Norge.

Trenger noen ekstra «sterke» armer til rigging av Steinhoggerfestivalen. Blir du med?

Dette skjer

Programmet for festivalen finner man på internett, men vi gjengir deler av det her.

Fredag begynner steinhoggerne arbeidet sitt. Publikum kan også prøve seg som steinhogger, og man kan besøke Steinhoggermuseet.

Lørdag blir det offisiell åpning, og Derek Matthews band spiller musikk. Publikums-steinhogging og museumsbesøk er også innslag lørdag.

Søndag er det omvisning i Grorud kirke. Tur til det gamle steinbruddet. Lotteri. Og dagen avsluttes med den store auksjonen der kunstnernes arbeid auksjoneres vekk.

– De viser fram et gammelt yrke som mange i dag kanskje tror er kunst. Det er egentlig et helt vanlig yrke, sier Fleurie uten å nedsnakke yrket sitt. 

Arnesen trekker fram auksjonen som et høydepunkt. Det dyreste salgsobjektet i festivalens historie fikk en pris på 17.000 kroner. Fjorårets dyreste gikk for 12.000.

– Under auksjonen kommer det virkelig fram at folk setter pris på arbeidet som er gjort gjennom hele helgen, sier hun.

Fulle dager

Nå jobber Arnesen og resten av gjengen på spreng med å få alt klart.

– Vi ligger litt etter, men jeg kan garantere at vi kommer i mål.

Grunnen til at det har tatt litt tid er at de mangler frivillige til å hjelpe til – og så er det et uvær ved navn Hans som ikke har gjort utearbeidet varmt og gøyalt – for å si det mildt.

– Om vi har merket det? Ja, selvfølgelig, påpeker Fleurie. 

– Det kommer flere frivillige etterpå. Da skal vi reise teltet, innrede spiseteltet og kjøkkenet, legge tepper i teltene så steinhoggerne har et mykt underlag å være på, og mye mer, sier Arnesen.

Men heldigvis går det mot bedre vær i helgen.

– Jeg har alt sjekket tusen ganger, nå må jeg sjekke en gang til:

– Det er sol og fint vær fredag, overskyet men varmt på lørdag, og natt til søndag skal det komme litt regn, sier Arnesen.

Dette er årets steinhoggere:

• Andrew Smith – Storbritannia
• Chris Hamilton  Skottland
• Christian Irbo – Danmark
• Emily Guest – Storbritannia/Tyskland
• Emma Sheridan – Storbritannia
• Maria Oberstein – Russland
• Ollie Annaly – Wales
• Usama Alnassar – Syria/Italia
• Anne Steinmetzer – Storbritannia
• Meryem Siemmind – Storbritannia/Tyskland
• Joe Milne – Storbritannia
• Eric Root – Canada
• Terry Meehan – Australia
• Grace Impesi – Storbritannia/Italia
• Trond Vidar Sæther – Norge
• Johannes Klem – Tyskland