GODE VENNER: Gunnar (83) og Yusra (18) har blitt gode venner gjennom generasjonsmøte. Foto:
GODE VENNER: Gunnar (83) og Yusra (18) har blitt gode venner gjennom generasjonsmøte. Foto:Bilde 1 av 2
FLOTT MØTE: Gunnar, Yusra, eldrebyråd Tone Tellevik Dahl og Habib Tahir i Bydel Grorud hadde et hyggelig møte hjemme hos Gunnar på Ammerud. Foto:
FLOTT MØTE: Gunnar, Yusra, eldrebyråd Tone Tellevik Dahl og Habib Tahir i Bydel Grorud hadde et hyggelig møte hjemme hos Gunnar på Ammerud. Foto:Bilde 2 av 2

Ung hjelper eldre:

Knytter sterke bånd

Yusra (18) og Gunnar (83) er blitt gode venner gjennom generasjonsmøte i Bydel Grorud.

Denne uken besøkte Oslos nye eldrebyråd, Tone Tellevik Dahl, Gunnar på Ammerud for å se hvordan et slikt generasjonsmøte er. Hun vil skape livsglede for eldre i Oslo og kan fortelle at generasjonsmøter mellom unge og eldre blir en storsatsing fra byrådet i Oslo.

– Dette er det beste du har satt i gang, sier Gunnar til Habib Tahir i Bydel Grorud.

For ung hjelper eldre er noe som ble arrangert av ungdom på 90-tallet og nå har kommet tilbake.

– Jeg klarer meg godt selv og står opp på egen hånd og lager mat. Men å få besøk av Yusra hjelper meg veldig mye.

– Når jeg vet at jeg skal få besøk av henne så sitter jeg og venter på at hun skal komme, forteller Gunnar.

Fått bestefar

Selv fikk han høre om tiltaket «Ung hjelper eldre» på et pensjonistmøte og var ikke sen om å rekke opp hånda. Yusra hjelper han med enkelt husarbeid, selv om den første timen går mest til prat ifølge de to.

– Dette var noe jeg visste at jeg ville være med på. For jeg ville få kontakt med de yngre, for å høre hvordan de har det i dag, sier Gunnar.

Han engasjerer seg mye og er veldig glad for at byrådet har satt av 2.millioner kroner i budsjettet for 2018 til å utvikle mange typer generasjonsmøter.

– Jeg vet det er en lang venteliste med eldre som ønsker å være med på dette og jeg reklamerer godt selv, sier Gunnar.

En annen som fremsnakker prosjektet er Yusra, som har fått mye mer ut av det enn hun først hadde forventet.

– Først og fremst ville jeg hjelpe og gjøre noe godt. Jeg og Gunnar fikk et godt forhold og nå føler jeg at jeg har fått en bestefar i ham. Når jeg drar på ferie merker jeg at det er lenge siden sist, og da savner jeg han, sier Yusra.

Sikret jobb

Ikke bare har generasjonsmøte knyttet nye sterke bånd mellom yngre og eldre, men i følge Bydel Grorud skaffer det også ungdommen jobb etter de har vært med på prosjektet.

– Vi har hatt 33 stykker innom prosjektet og alle disse har fått jobb etterpå.

– For tiden har vi 14 – 16 unge som er med. Og det sosiale i generasjonsmøtet er veldig viktig for både de unge og eldre, sier Tahir.

Eldrebyråden var imponert over hvor mye Gunnar og Yusra har lært av hverandre og synes det var flott å se hvor mye slike generasjonsmøter betyr.

– Vennskap har ingen aldersgrense.

– Arbeiderpartiet og byrådet er i ferd med å ta Oslo fra en stoppeklokke- og institusjonsbasert eldreomsorg til en aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv.

– Ung hjelper eldre er bare et av mange tiltak vi vil jobbe med for å skape livsglede for eldre. Dette er viktig og skaper en forståelse mellom yngre og eldre. Og det gir også en viktig kunnskapsoverføring mellom generasjonene, sier Tellevik Dahl.