Foto: Tonje Brustuen
Foto: Tonje BrustuenBilde 1 av 1

Kommentar

Ung røst

Hva er politikk? Er det de aller øverste toppene, som tar de endelige beslutningene? Eller handler politikk om hele den veien en idé eller en kampsak må gjennom før den kommer så langt som til toppen?

Hvis vi legger det siste til grunn, så finner man knapt noe mer inspirerende enn UngMed (Ung Medvirkning) i Bydel Grorud. Ungdomspolitikk er ofte assosiert med vidløftige ideer, som kanskje mangler det helt store gjennomføringspotensialet. Slik er det definitivt ikke på Grorud. Her finner man det rake motsatte av en liten gruppe ungdommer som «leker» politikk. 1200 unge fra hele bydelen har vært involvert, fra de første skoledebattene, til det hele kulminerte med Ungdomskonferansen 2019.

Fra skoledebattene tok man med seg 23 konkrete forslag til konferansen på Hotell 33, som gjennom hele dagen ble debattert og utfordret. Etter mange harde timer satt man igjen med fire forslag, som ungdomsrådet tar med seg til bydelsutvalget. Og igjen, dette er ikke ungdommelig optimisme som blir knust i møtet med «voksen» realisme. Dette er konkrete, gjennomtenkte forslag, som man gang på gang har sett blitt satt ut i live. Det utendørs treningsstudioet på Ammerudgymmen? Kom fra UngMed. Opplyste gangveier og flotte underganger. Kom fra UngMed.

I 2017 ble bydelen kåret til landets aller beste kommune
for barn og unge. Som bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide sa, det er ikke fordi man åpner lommeboka og gir ungdommen det de peker på. Det er fordi man tar dem på alvor, inkluderer dem i de politiske prosessene som gir resultater i et demokrati.

Resultatene kan ses på flere måter.
For det første er det de konkrete vedtakene som gjennomføres. Men langt viktigere, man får en hel generasjon med ungdom som får øvelse i å bruke energien og engasjementet sitt til noe positivt. Som blir opplyste, samfunnsengasjerte borgere, og som selv får være med på å skape sin egen hverdag.

Til alle som er bekymret
for svenske tilstander, uinteressert ungdom eller hva det nå skulle være: Ta en titt på UngMed. Se hvordan all energien kan brukes. Hvis man bare legger til rette for det.