HVORDAN LEGGE NED EN GRUNNSTEIN... Raymond Johansen demonstrerer. Foto:
HVORDAN LEGGE NED EN GRUNNSTEIN... Raymond Johansen demonstrerer. Foto:Bilde 1 av 5
STOLT GJENG: Bydelsdirektør Bovild Tjønn (f.v.), BU-leder Bjørn Lundberg, eldrebyråd Tone Tellevik Dahl, byrådsleder Raymond Johansen og direktør i Boligbygg, Øivind Christoffersen. Foto:
STOLT GJENG: Bydelsdirektør Bovild Tjønn (f.v.), BU-leder Bjørn Lundberg, eldrebyråd Tone Tellevik Dahl, byrådsleder Raymond Johansen og direktør i Boligbygg, Øivind Christoffersen. Foto:Bilde 2 av 5
SLIK SKAL DET BLI: Slik vil de nye Omsorg+ - boligene bli seende ut når bygget står klart. (Foto: Oslo kommune) Foto:
SLIK SKAL DET BLI: Slik vil de nye Omsorg+ - boligene bli seende ut når bygget står klart. (Foto: Oslo kommune) Foto:Bilde 3 av 5
BORTE VEKK: Dette var det gamle bygget i Øivinds vei 2, som ble jevnet med jorden våren 2016. (Foto: Oslo kommune) Foto:
BORTE VEKK: Dette var det gamle bygget i Øivinds vei 2, som ble jevnet med jorden våren 2016. (Foto: Oslo kommune) Foto:Bilde 4 av 5
ETASJENE KOMMER PÅ PLASS. Foto:
ETASJENE KOMMER PÅ PLASS. Foto:Bilde 5 av 5

Byrådslederen var murer for en dag:

La ned grunnstein på Bjerke

Byrådsleder Raymond Johansen fikk det ærefulle oppdraget med å legge ned grunnsteinen til de nye Omsorg+-leilighetene på Bjerke. Og allerede i desember skal bygget stå innflyttingsklart, tilrettelagt for aktive eldre.

De gamle, gule omsorgsboligene i Øivinds vei 2 på Bjerke er allerede en saga blott. Og opp fra asken skyter nå 80 nye Omsorg+-leiligheter i et rasende tempo. Derfor var det nå på høy tid å få lagt ned grunnsteinen, et oppdrag som ble overlatt til byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Selv om det står rørlegger i stedet for murer på fagbrevet hans, hadde byrådslederen få problemer med å mure inn en såkalt «grunnsteinboks».

– Fra gammelt av var det tradisjon at håndverkerne murte en mynt inn i bygget, eller at grunnsteinen var den aller første steinen som ble lagt i et byggeprosjekt, fortalte Johansen.

– I nyere tid har dette utviklet seg til en tradisjon der man gjerne murer inn en boks med innhold fra tiden bygget er oppført.

Derfor var grunnsteinboksen på Bjerke fylt med plantegninger for bygget, bilder fra nærområdet, et myntsett fra 2017, og kronen på verket: Fredagens utgave av Akers Avis Groruddalen.

– Etterlenget dag

Fanfare og seremoni til tross, det viktigste er likevel at det kommer 80 nye Omsorg+-leiligheter på Bjerke.

– Det er fantastisk for oss å kunne tilrettelegge for en god eldreomsorg. Fra 2023 kommer vi til å bli mange, mange flere eldre i Oslo. Men det betyr også det at vi må gjøre det mulig å bo hjemme lenger. For det å bo på sykehjem er bra, og har du behov for det skal du selvfølgelig få sykehjemsplass. Men de aller fleste ønsker å bo hjemme lengst mulig. Det at vi nå bygger 80 boliger er fantastisk, sier byrådsleder Johansen.

Også BU-leder i Bydel Bjerke, Bjørn Lundberg (Ap), var stolt over å kunne presentere de kommende leilighetene.

– Vi satser på fremtidsrettet eldreomsorg. Her skal de eldre få oppleve trygghet, selvstendighet og mestring. De skal få holde seg i fysisk form, og få tilgang til rådgivning innen aktuelle problemstillinger.

Leilighetene i Øivinds vei blir en del av de 1500 av typen Omsorg+ som byrådet håper skal stå klare innen 2021.

– Byrådet ønsker å ta Oslo fra en institusjonsbasert eldreomsorg til en aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv. Og det løftet i eldreomsorgen er jo en av grunnene til at vi innførte moderat eiendomsskatt. Fordi vi skal klare å bygge opp eldreomsorgen, og det taktskiftet er vi nå i ferd med å gjøre, sier Raymond Johansen.

Tilrettelegging og mestring

Omsorg+ handler først og fremst om å tilrettelegge for at eldre kan bo hjemme lengst mulig. De 80 nye leilighetene på Bjerke, hvorav 12 er parleiligheter, er bygget med dette målet for øyet hele veien. Selve leilighetene er tilpasset eldre, det vil være døgnbemanning i bygget, og det legges til rette for å leve sosialt og aktivt, og benytte seg av de servicetilbudene man har behov for og ønsker å bruke.

– Her blir det aktivitets- og treningstilbud, kafeteria, fagpersonell, frivillighet, og mye annet, sier Bjørn Lundberg.

– Det skal både være et hjem og et naturlig møtepunkt. Og det vil være moderne omsorgsboliger som skal vise veien for hvordan vi vil bygge enda flere i tiden fremover, sier Raymond Johansen.

En etasje i uka

Selv om grunnsteinen ble lagt ned på fredag, har det vært mye aktivitet i Øivinds vei 2 i lang tid allerede. De gamle boligene ble revet våren 2016, og de nye boligene ble påbegynt i sommer. Boligbygg, ved interim-direktør Øivind Christoffersen, kan nå fortelle at arbeidet skrider fremover med et tempo på omtrent én etasje i uka. Og den farten må man nesten holde fremover, for etter planen skal de nye leilighetene være innflyttingsklare allerede i desember.