ØDELAGT BILDE: Slik ser fotografiet ut etter ramponeringen. Foto: Iffit Qureshi
ØDELAGT BILDE: Slik ser fotografiet ut etter ramponeringen. Foto: Iffit QureshiBilde 1 av 2
UNDER ÅPNINGEN: Fotografiet slik det så ut under åpningen av kunstprosjektet.
UNDER ÅPNINGEN: Fotografiet slik det så ut under åpningen av kunstprosjektet. FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 2

Ramponerte fotografi av homofil mann i Linderud-utstilling på Pride-dagen

Et av de 15 bildene som fotograf Iffit Qureshi har stilt ut på baksiden av Linderud senter, ble i løpet av Pride-lørdagen ramponert. Bildet er av en skeiv mann som forteller sin historie.

Kunstner Iffit Qureshi er forferdet over vandaliseringen av sitt kunstverk som hyller mangfold og inkludering på Linderud. Det ene bildet – av 15 – det er snakk om, er av Morten Andrè Østbye hvor han holder et regnbueflagg i hånda. Hans historie om hvordan han sto fram som homofil fortelles ved siden av bildet. Han er ikke beboer på Linderud, men jobber i området.

– Jeg er sjokkert og fortvilet over vandaliseringen av kunstverket. Det ødelagte portrettet av en skeiv person, som er en sentral del av dette kunstneriske prosjektet, har rystet meg dypt, sier Iffit.

Hun bruker kunsten til å fremme samhold og forståelse som uttrykker håp om at samfunnet kan stå opp mot slike handlinger. Hennes kunstprosjekt på Linderud er nettopp et forsøk på å fremme samhørighet og skape en plattform for å feire mangfoldet i samfunnet.

– Ved å inkludere portretter av lokale beboere og folk som jobber i området, ønsker jeg å gi dem en stemme og fremme deres unike historier. Kunstprosjektet var tenkt som et symbol på fellesskapet og hadde et mål om å forsterke viktigheten av inkludering i dagens samfunn, sier kunstneren.

UNDER ÅPNINGEN: Fotografiet slik det så ut under åpningen av kunstprosjektet. FOTO: Rolf E. Wulff

– Mitt kunstprosjekt er ment å være et symbol på respekt for mangfold. Å se det ødelagte portrettet av en homofil Linderud-beboer er hjerteskjærende. Jeg ønsker at kunsten min skal inspirere til dialog, forståelse og aksept, og det er trist å se at noen har valgt å ødelegge denne meldingen.

– Dette var forferdelig trist. Først og fremst for han som er avbildet, men også for Linderud og naboskapet der, og ikke minst for Iffit som har gjort en formidabel jobb med å gi oss et innblikk i det gode naboskapet på Linderud, sier BU-leder i bydel Bjerke, Lars-Erik Fuglesang på telefon fra Kroatia hvor han for tiden ferierer.

– Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Usman Mushtaq, leder av homonettverket Jon Reidar Øyan, og jeg fordømmer denne handlingen. Vi skal se på muligheten til å reparere dette fort. Ingen er fri før alle er fri, påpeker Fuglesang.

Iffit Qureshi, Bydel Bjerke og CityCon (Linderud senter) går nå sammen og anmelder vandalismen til politiet.

Iffit har i mange år brukt portrettkunst som et verktøy for å fremme endring og utfordre fordommer. Hun har dedikert sin kunstneriske karriere til å gi stemme til dem som tradisjonelt har blitt oversett og marginalisert. Ved å skape kunstverk som representerer mangfoldet i samfunnet, ønsker hun å bygge broer mellom ulike grupper.

– Vandaliseringen som nå har skjedd har fått meg til å reflektere over hvor mye arbeid som gjenstår for å oppnå sann inkludering og aksept, sier Iffit.

Hun oppfordrer samfunnet til å reagere på en positiv måte ved å ta avstand fra slike handlinger og stå opp for verdier som inkludering, respekt og toleranse.

– Dette har økt mitt engasjement enda mer for det kunstneriske prosjektet på Linderud. Jeg håper å få reparert skadene og fortsette å spre budskapet om mangfold og inkludering. Jeg håper også at denne hendelsen kan være en katalysator for dialog og bevissthet, og at den kan bidra til å skape et mer tolerant og inkluderende samfunn, understreker Iffit.

Sånn ser folk på Linderud ut