Den nye behandlingen heter MST og er et tilbud for hele familien som allerede er etablert i flere andre kommuner. MST står for multisystemisk terapi og går ut på at flere ledd går inn samlet for å følge opp ungdommen og familien. Behandlingen foregår hjemme og i nærmiljøet, med mulighet for å ha kontakt med MST-kontakt 24 timer i døgnet.
– Byrådet satser på nye tiltak for barn og unge som har alvorlige atferdsproblemer. Nå innfører vi MST for å gi flere hjelp i sitt nærmiljø. For noen vil dette være et alternativ til plassering i fosterhjem eller på institusjon. Jeg er glad for at vi nå har et team som kan starte arbeidet umiddelbart, sier byråd for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug (V).
Byrådet har satt av seks millioner kroner til å sette opp et fagteam som kan følge opp ungdommene. Innholdet vil være tilpasset hver enkelt ungdom og deres familie.
– Det kan være hjelp til å følge opp skole, fritidsaktiviteter eller å bryte kontakt med negative miljøer. Ofte trenger ungdommen hjelp til å velge bort rus, og finne alternativer til å begå kriminalitet. Foreldrene trenger veiledning i hvordan de kan følge opp, sier direktør i Barne- og familieetaten, Kjetil Ostling.
Erfaringen fra andre kommuner som har MST-tilbud er at det fungerer godt. Mer enn ni av ti er i dag ikke i konflikt med loven, de er rusfrie, bruker ikke vold og er i skole eller tilfredstillende aktivitet når tilbudet avsluttes.
– Dette er en stor forbedring fra de startet i behandlingen. Denne trenden holder seg 6, 12 og 18 måneder etter avsluttet behandling, sier Anne Cathrine Bartvik, spesialrådgiver ved NUBU.